1998

Familjen Anderssons sjuka jul

Vid frukostbordet blir Sunes mamma konstig, klipper av pappas slips och stoppar den i brödrosten. Mamma är utarbetad och behöver vila på sjukhuset. Pappa ska nu ensam sköta hemmet. Och han har dessutom ett jobb att sköta. Det där krångliga som heter momsredovisningsprogrammet. Pappa är inte den mest praktiska och effektiva människan på jorden - tycker barne Sune, Anna och Håkan. Vad lilla bebis Isabella tycker vet ingen. Hon är rätt och slätt blöjbajsmästare och det är besvärligt nog.

Sunes pappa bestämmer sig för att arbeta hemifrån och sköta sitt jobb via datorn. Lilla Isabella blir sjuk. Sune också. Både Sune och Håkan inser snart att sjukhuset är en farlig plats där de sticker hemska nålar i mammas finger och låter henne andas i farliga rör. De måste frita henne. Hade det inte varit för att mamma råkade åka ner för trappan i sin rullstol skulle de ha lyckats.

På pysseldagen i skolan ska Sune göra en ängel, men hur der de ut? Sune fattar noll. Och när det är dags för luciatåget på äldreboendet vill Sune inte vara stjärngosse utan hellre mördarbakterie eller farlig rånare.

Håkan tycker bara om potatis, fast egentligen smakar ingen mat bra utan mamma. Farmor och farfar kommer och dukar upp ett julbord, då äter Håkan hela tre farliga köttbullar. Trots att två gröna ärtögon stirrar på honom i köttbullen.

En besöksdag när de hälsar på mamma sitter Håkan och Sune i sjukhusets meditationsrum. Det är lite som att vara i kyrkan tycker båda två och börjar tänka lite på Jesus. Vem är Gud gift med? Och var bodde Jesus? Doktorn säger att mamma får komma hem om hon lovar att sluta röka, om hon inte julstressar och om hon kan låta bli att krama pappa i sängen. Kan hon det? Nej, svarar mamma.

Manus skrevs av Anders Jacobsson och Sören Ohlsson som också läste Sunes och Håkans röster. Historien bygger på den femtonde boken i Suneserien. Uno Svenningsson gjorde musiken till kalendern.

"Familjen Anderssons sjuka jul" är en favoritkalender för många och i omröstningen inför julkalenderns 50-årsjubileum i radio år 2007 kom den på andra plats efter Teskedsgumman.

Radioproducent: Magnus Dahlberg
Bild: Magnus Carlsson