2000

"Snälla Py..."

Måste man vara snäll? Py (Maria Nyberg) är arg. Jämnåriga kusinen Sofia Carolin (Sandra Strandberg) ska bo hemma hos henne, i Pys eget rum! De har inte setts sedan de var småbarn. Py vill hellre ha en hundvalp, eller ett babysyskon.

Det är synd om Sofia Carolin. Hennes mamma har rest bort med sin nya man och hennes pappa har åkt till Hollywood för att bli megastjärna. Men Py har sina egna bekymmer. Hennes pappa Fredrik (Göran Forsmark) kör taxi på nätterna och sover på dagarna. Mamma Kicki (Maria Lundkvist) är upptagen med att gå kurser för att förbättra sig själv och tillvaron.

Hos grannen Julia Jonsson (Gunilla Röör) som kan spå finner Py tröst. Men spå om innehållet i julklappar vill inte Julia och hon låtsas inte heller om portvakten Sakarias (Hasse Alatalo) som älskar henne av hela sitt hjärta.

Py önskar sig en hundvalp i julklapp så hon övar sig i att vara snäll. Det blir svårare när Sofia Carolin visar sig vara både söt och outhärdligt snäll. Herman Bjelke (Staffan Westerberg) vill inte avvara en valp till Py trots att han har så många. Kanske kan man få stjäla en?

Endast genom brev har Sofia Carolin kontakt med sina föräldrar (Anders Glenmark och Louise Hoffsten) vilket gör henne lite ledsen. En tröst blir att klassen röstar fram henne som Lucia. Något som kusinernas vänskap inte blir bättre av. Särskilt inte när Mario med de mörka ögonen är snäll mot Sofia Carolin. Py är nämligen kär i honom i hemlighet.

2000 års radiokalender fick ovanligt stor uppmärksamhet i pressen som annars brukar sikta in sig mest på tv-kalendrarna. Ett av skälen verkade vara att huvudpersonen var en kavat flicka som inte enbart var rar och söt.

Radioproducent: Ingela Lekfalk
Bild: Pija Lindenbaum