2001

Julradioshow med Allan och Martin

Av alla envisa, bångstyriga och självupptagna personer är han den minsta - knappt en tvärhand hög. Allan (Lars In de Betou) är ett energiknippe som är besatt av tanken att sätta igång den mest gnistrande radioshow som någonsin gjorts. Hans kompanjon Martin (Martin Widman) ger tålmodigt och välvilligt sitt stöd.

"Alla ska titta på mig! Det är min show!" skrålar Allan och springer naken in på scenen. Tur att det är radio tycker Martin. Så börjar arbetet med att forma denna show. Först och främst måste Allan klä på sig - något. Allan hittar något som förvandlar honom till en stilig riddare.

Musik måste det bli. Bakom luckorna hittar Allan spännande gäster till showen. En flickorkester dyker fram, och en manskör från Georgien. Allan får svårt att göra sig hörd. Långa fröken Solros som medverkat i radioshower i Kairo måste förstås vara med. Och vem ska vara "kråkfrans"?

En show behöver en konferencier. Fågeln (Magnus Dellow) dyker lämpligt upp. För att konkurrera om jobbet klär Allan ut sig till fågel. Inte helt övertygande.

Allan framträder även som Lucia och sjunger tyst för att inte väcka Martin. Ett riktigt luciatåg skrider in och sjunger för full hals. Gruff mellan luciorna uppstår. Plötsligt är Allan sjuk och meddelar att det inte blir någon show. Han vill hellre in till luckornas värld. Till öknen!

Arbetet med showen är i full gång. Fågeln domderar och artisterna undrar vart arbetsglädjen tagit vägen. Martin saknar sin lille kaotiske vän Allan. De får ett kort meddelande från "de som bestämmer", där står "Vi tror inte längre att ni kan få ihop en julshow!".

Manus skrevs av Lars In de Betou och Martin Widman. Ljuddesigner var Erland von Heijne.

Figuren Allan uppstod från början i P3-programmet Kaktus, som sändes i mitten på 90-talet. Där stod han för utskällningarna när arga lyssnare skickade in brev om till exempel mattanter och människor som röker.

Radioproducent: Ann-Marie Fågelström
Bild: Stina Wirsén