2002

Whitney och Elton Johansson

Svenneskrapan är ett höghus som vibrerar av musik. Där bor Whitney och hennes halvbror Elton (Maja Gödicke och Jacob Rippe). De retas och kivas, men är också goda vänner som ställer upp på varandra. Mamma och pappa Johansson (Gunilla Johansson och Jan Rippe) är yrkesmusikanter. Pappa Börje är inte Whitneys biologiske far och hon kan inte låta bli att längta efter sin okände pappa. En gammal LP-skiva får henne att tänka på honom och utifrån den komponerar hon en egen låt.

Svenne Svennesson äger musikhuset och är chef över Svennes sångbolag. Han bor själv högst upp. Med järnhand styr han artisterna i Svenneskrapan, och det gäller att göra en säljande låt. Då flyttas man upp i skrapan, går det sämre så flyttas man ner.

Familjen Johansson bor längst ner i källaren. Men när Whitneys låt "Ljusfenomen" börjar få framgång och pengarna strömmar in, flyttas de genast upp i huset. En fransk storstjärna hävdar att "Ljusfenomen" är stulen från hans repertoar och skickar ett skadeståndskrav på en miljon. Då åker familjen ner i källaren igen. Där börjar de omvärdera begreppen framgång och lycka.

Berättelsen genomsyras av all sorts musik och en lång rad kända artister medverkade. Alla tjugofyra låtarna gavs ut på CD i samband med kalendern.

Per Umaerus och Henrik Wallgren svarade för manus, regi och musik. En del musikinslag gjordes av Henrik Cederholm, Stefan Sporsén och Karin Inde.

Radioproducent: Inga Rexed
Bild: Pål Eneroth