2003

Samma gamla visa

Fröken kräver att Amanda (Kajsa Paulsson) ska lära sig den gamla visan "Ack snö, ack snö" utantill och hon ska "kunna den både fram- och baklänges". På trots lär hon sig den även baklänges, precis som fröken sa. Men när hon sjunger den baklänges börjar konstiga saker att hända.

Saker som Amanda önskar sig utan att tänka sig för börjar uppfyllas. En pojke på ett bokmärke blir plötsligt levande och frökens trädgårdstomte kidnappar en katt.

Vad är det för magisk kraft Amanda har fått? Hur fungerar den? Amandas pappa Lenny (Sven-Åke Gustavsson) är en arbetsam men inte så framgångsrik detektiv. Därav vet Amanda hur man undersöker och följer upp spår.

På en geografilektion önskar Amanda att läraren blir till en fantasirik teckningslärare. Då upptäcker hon att det framönskade varar i exakt tre minuter och åtta sekunder. Precis lika länge som låten på LP-skivan hon lyssnade på när hon lärde sig visan baklänges. Låten är en magisk nyckel.

Amanda upptäcker också att hon bara kan önska för andras räkning, men inte för sin egen. Hon önskar fram pannkaka i lunchrummet till en kompis, och åstadkommer fred på jorden. Och under en radiosändning med Madonna pratar superstjärnan flytande svenska - fast bara i tre minuter.

Någon i Amandas omgivning upptäcker alla märkliga händelser och smider planer för att finna den magiska nyckeln. Så en dag är skivan borta, stulen. För Amanda och hennes pappa börjar nu ett verkligt detektivarbete. Kommer det att lyckas ta reda på vem som tagit den magiska skivan före jul? Kanske kan schlagersångerskan Vivian (Yvonne Lombard) hjälpa till? Dte var ju ändå hon som sjöng låten fårn början.

Anna Charlotta Gunnarsson och Mats Kjelby skrev manus. Musiken gjordes av Andreas Mattsson och Niclas Frisk.

Om man från Barnradions hemsida klickar sig vidare till 2003 års julkalender, finns där en Baklänges-spelar-manick. Spelar man upp "Ack snö, Ack snö" med den blir texten "önska, önska". PRova att lyssna på dne magiska ramsan du också!

Radioproducent: Inga Rexed
Bild: Erica Jacobsson