2004

Hjärtats hjältar

Tvillingarna Julius och Juliana har alltid stått varandra väldigt nära, men nu har något ändrats. Julius vill bli en bättre ishockeyspelare och är besatt av att träna. Julen som de alltid har tyckt om struntar han i.

Juliana är orolig för sin bror och bestämmer sig för att besöka "Vansinniga Vera", skolans originella sjuksyster. Vera berättar att Julius är nära att förstöra sig själv med sin hårda träning. "Hela Julius kropp vill strejka" säger hon.

I ett hemligt rum har Vera en förminskningsmaskin som hon uppfunnit. Juliana förminskas och injiceras i sin brors kropp för att se om det finns något sätt att rädda honom. I en gul ubåt färdas Juliana genom blodkärlen i kroppen och får möta en annorlunda värld.

På ett torgmöte planerar hela kroppen att gå i strejk. Agitatorn Spartacus X meddelar: Om inte kroppen får fira en riktig jul stänger den igen helt! Celler, muskelfibrer, lever och hjärta är helt enkelt trötta på Julius eviga tränande.

Tillsammans med blindtarmscellen Ray reser Amanda genom Julians kropp. Det är låg stämning på restaurang Le Lever, i logikcentrum planeras allvarligt en ishockeymatch men i Hjärtats katedral får Juliana rådet att följa sitt hjärtas röst. Det är dags att få Julius att le. Men det visar sig att hans läppar är igenrostade och i humorlabbet är fullt av skämt som aldrig sägs.

Utanför Julius kropp letas det febrilt efter Juliana som är försvunnen och "Vansinniga Vera" har hamnat i häktet. När Julius sitter och brottas med ett matteprov smiter några skämt oväntat ut genom hans mun. Han märker äntligen att allt inte står rätt till och börjar sakna sin tvillingsyster. Det är dags för honom att ingripa.

Matilda Kittel och Theo Randquist spelar Juliana och Julius. Mamma och pappa var Sussi Lindberg och Jakob Isberg. Lyssnarna får bland andra även möta: Tarmludd - Annika Lantz. Kroppens mediastjärna - Staffan Dopping. Blindtarmsvävnad - Carl-Johan Svensson. Muskelcell - Peter Örn.

Jesper Tillberg och Andreas Palmaer skrev manus. Jesper Tillberg regisserade och musiken skrevs av musikkollektivet Plop.

Radioproducent: Inga Rexed
Bild: Per Gustavsson