2005

Den mytiska medaljongen

Julkalendern 2005 är en klassisk saga fylld med spänning och dramatik, kryddad med en stor dos humor.

Vi får följa barnen Myran och Anansi på deras jakt efter Den Mytiska Medaljongen i den lilla norrländska byn Ödebygd.

Mitt i byn bor Myran tillsammans med sin pappa Gunnar. I Ödebygd händer nästan ingenting, och det är riktigt tråkigt att vara barn där. Särskilt för Myran som råkar vara enda barnet i byn...

Pappa Gunnar sitter mest och dricker kaffe i morgonrocken, fast det är sent på eftermiddagen.

Och han vägrar borsta tänderna eftersom Myrans mamma Rigmor stack från byn med en kringresande tandborstförsäljare för fem år sedan. Precis vid jul var det också. Sedan dess har Gunnar avskytt julen.

Myran tycker inte heller att julen är så kul - hon får till exempel aldrig julklappar, eftersom Gunnar aldrig har pengar.

Men den här julen händer något annorlunda: Gunnar har anmält sig och Myran som stödfamilj åt Anansi, en 12-årig kille från Malmö. Anansi bor egentligen hos sin farfar, men han har hamnat på sjukhus.

Samma dag som Anansi kommer till byn får Myran ett paket från sin mamma. Det innehåller en mystisk medaljong...

Medaljongen är förtrollad och har gjort alla myter, legender, platser och figurer som byns innevånare bär inom sig levande.

Byborna kommer från världens alla hörn och snart skjuter det upp både egyptiska pyramider, engelska riddarborgar och regnskogar i Ödebygd.

Barnen tycker först att allt är spännande och roligt men inser så småningom att förtrollningen hotar att ödelägga hela byn. Nu gäller det att hitta medaljongen och bryta förtrollningen innan det är för sent!

Radioproducenter: Jesper Lundqvist och Henrik Andersson
Bild: Lisa Rydberg