2006

Toivos kosmos

Julkalendern 2006 var en händelserik, rafflande rymdsaga full med kärlek, mirakel och rymdstrider. Medverkade gjorde bland andra Markoolio, Sven Wollter och Maria Lundquist.

Tomten och Lucia har flytt från jorden och bosatt sig på Jupiters måne Himalia. De tycker att livet på jorden har blivit kallt och enbart fixerat vid pengar och prylar.

Uppe på Himalia får Tomten höra rykten om att någonting hemskt håller på att ske på planeten Pello långt ute i Lyrans stjärnbild. Där har den mystiska drottning Hesperia på ett lömskt sätt lyckats ta makten.

Folket i Lyrans stjärnbild har helt slutat tänka och numera jobbar alla på bygget av drottningens gigantiska porslinsslott utan att klaga. All musik och alla nöjen är helt förbjudna.

För att hjälpa de som bor på planeten Pello skickar Tomten upp en hemlig dator dit. Datorn har han döpt till QX. Han vill försöka skaka liv i folket som blivit helt hjärntvättade.

Den förste som hittar datorn är Toivo, en före detta diskoägare som numera precis som alla andra jobbar på bygget av porslinsslottet. När drottningens spioner upptäcker Toivo med datorn fängslas han, men han lyckas fly i ett av drottningens superskepp och beger sig mot planeten jorden.

Toivo behöver hjälp av ett jordbarn för att ta kunna stoppa drottning Hesperias onda planer på att ta över hela universum. Drottningen har nämligen fått vetskap om att det finns en formel till ett vapen farligare än tusen kärnvapen som hon till varje pris vill ha. Det gäller att den formeln hittas och förstörs innan drottningen hittar den. Äger hon formeln kontrollerar hon universum.

Samtidigt som Toivo reser mot jorden är familjen Larsson-Persson i färd med att julhandla på stormarknaden en bit utanför stan. Innan de hinner fram ser de plötsligt ett stort ljussken komma mot dem. Det är Toivo som fått nåt allvarligt fel på raketen.

Toivos rymdskepp störtar precis framför familjen Larsson-Perssons bil. Familjen står där chockade i snön och vet inte vad de ska göra.

Pojken i familjen, Kim Larsson Persson, vill att de ska ta med sig Toivo hem till Kråkåkersgatan 128 där de bor. Med viss tvekan går mamman och pappan med på att rymdvarelsen får följa med.

Det är alltså Kim som måste hjälpa Toivo att hindra drottningens planer på att ta över hela Universum. Nu gäller det bara att hitta nån som kan bygga en ny raket, eftersom Toivos skepp är helt krossat.

Medverkande: Frida Sjöberg, Maria Lundqvist, David Viklund, Markoolio och Sven Wollter.
Manus och regi stod Niclas Pajala för.

Radioproducent: Ingela Lekfalk
Bild: Ulf Ragnarsson