2008

Klappkampen

Julkalendern i radio 2008 heter Klappkampen och är en komediserie som handlar om Klas, Lage och Renée som bor tillsammans i en udda lägenhet där Renée har en uppfinningsverkstad.

När det närmar sig jul utmanas Klas av sin bror att köpa en alldeles för dyr julklapp till deras mamma. Eftersom han själv är luspank hetsar han Renée att börja bygga uppfinningar på beställning.

Renée bygger bland annat en talande soptunna, en rimmaskin för julklappar, en rymdkapsel åt en apa och en mjuk sten åt en grottman. Själv vill hon mycket hellre ägna sig åt sin egen uppfinning, Världens Långsammaste Bil.

Renée är hjärnan i gänget, Lage är alltid positiv men ofta lite klantig medan Klas är självupptagen, pedantisk och lat.

2008 är unikt på så sätt att man möter samma personer i julkalendern både i radio och på tv. Både radion och teves julkalendrar handlar alltså om de tre vännerna Klas, Lage och Renée. Men det är två olika berättelser. Det är första gången sedan 1972, med undantag för klassikern "Teskedsgumman", som man kan följa samma värld och samma karaktärer i både TV och radio.

Teves julkalender Skägget i brevlådan är ett äventyr som handlar om en önskelista på vift. När de tre vännerna ska posta sin önskelista till tomten råkar de skicka iväg en inköpslista istället. Tänk om de bara får mat i julklapp nu...

Trion ger sig därför ut på en lång och händelserik jakt efter tomten, men märker snart att de inte är ensamma i sitt sökande. En skum organisation med dunkla motiv är också tomten på spåren och snart inser Klas, Lage och Renée att hela julen står på spel.

Medverkande: Måns Nilsson, Sandra Huldt, Anders Johansson, Åsa Ahlander, Kalle Lind med flera.
Manus: Måns Nilsson och Kalle Lind.
Regi: Kalle Lind.
Radioproducent: Maria Thörnqvist
Bild: Peter Nyrell