Nyheter från Gränslöst

 • Stokkholmi

  Mervi Erkheikki fjärrundervisar meänkieli. Hennes klass sitter i Umeå och väntar medan hon försöker få tekniken att fungera, i stimmet från Stockholms Stadsbibliotek.


   – Tämä oon hyvä hoito tämä etäopetus, fjärri, jos tekkniikka toimii, sannoo Mervi Erkheikki.

 • December, och en helt underbar vit vinter där ute. Men i år fick vi vänta länge på snön, ända till slutet på november här i Äkäslompolo. Och när den kom var det inte mer än några centimeter, men vilken skillnad det gör, speciellt att man slipper gå hem från jobbet i totalt mörker. Och en jul utan snö är ju ingen riktigt jul. Inte här i alla fall. Men tänk om det är dit vi är på väg? Mot en jul utan snö.

 • Meän krannimaasta

  Tuomas Massa är Gränslöst spanare i Finland. Bördig från Torneå. 27 år gammal, bor i Helsingfors. Intresserad av politik, teater, vetenskap, konst och musik. Idag har han kikat på skolan.
  - Det finns forskning som tycks visa att digitaliseringen i den finska skolan har gett sämre inlärning, säger Tuomas Massa.


  - Vapaa oppimistapa ei toimi Suomen peruskoulussa / grundskolan, sannoo meän spaanari Tuomas Massa joka oon kattonu tutkimuksia koulusta.

 • Musikhjälpen: Alla har rätt att funka olika

  Lisa Björks dotter föddes med dysmeli, hon saknade tår på ena foten.
  - Det är tur att vi bor i Sverige, här får hon den vård hon behöver, säger Lisa Björk. Så är det inte för alla i världen.


  Ko Lisa Björkin tyär synty niin huomathiin ette hällä puuttu varphaita. Alussa Lisaa hävetti ja hään ei halutanut näyttää tyttären jalkaa. Mutta nyt hään haluaa nostaa kysymyksen ja porissa aiheesta.

 • Den nya samtyckeslagen började gälla första juli men många vet ännu inte riktigt innebörden. Tjejjouren i Luleå håller föreläsningar i ämnet och besökte den här gången Haparanda.


  -Tämä oon tosi tärkeä, ja tästä häätyy puhua ette ihmiset käsittää, saanoo oppilas Ellen Rudeklint.

 • Kapkaupunki

  Kapstaden i Sydafrika är en ekonomiskt delad stad.
  -Man har ju hört om extrem fattigdom, men den är svår att relatera till innan man ser den med egna ögon, säger Matilda Lipponen.


  -Kapkaupungissa häätyy olla vaarilla, sannoo Matilda Lipponen. Hään oon esimerkiksi heittäny kuuntelemasta mysikkiä lyyreissa.