Il Risorgimento - en italiensk revolution till musik

Följ med på en musikalisk berättelse om Italiens enande, som tog sin början 1796 och sträckte sig långt in på 1800-talet. Under tiden möter du musiker som Rossini, Cimarosa, Bellini, Donizetti och Verdi.
Idag tar vi flyget till Milano eller Rom och vet att vi kommer fram till Italien.
Men för 150 år sedan var det inte lika självklart. Och ännu något decennium tidigare fanns det inget Italien alls. Det fanns bara några romantiska idealisters drömmar. Då var den italienska halvön ett lapptäcke av små, pyttesmå och andra relativt stora stater. Ibland fanns det åtta och ibland var de tolv. Det berodde på vilken armé, eller vilka arméer, som huserade i landet för tillfället.
Med Napoleon efter franska revolutionen börjar tanken på ett enat Italien ta form. Men innan tanken realiserades fullt ut skulle det gå 70 år.
Om dessa sjuttio år, drömmarna fulla av ideal, om nederlagen, förräderierna och till slut Italien enas. Och det sker till musik, massor av musik. Under dessa 70 år var musiker som Rossini, Cimarosa, Bellini, Donizetti och Verdi verksamma. Vilken musikalisk laguppställning!
Allt detta är il Risorgimento Italiano.