• På fredag är det dags - då invigs vinter-OS i Sotji, ett olympiskt spel som av flera skäl fått stor uppmärksamhet på förhand och det har definitivt inte bara handlat om det idrottsliga. Men invigningen (och avslutningen) i sig är också fenomen - inte sällan hysteriska enligt vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin, som bevakat flera OS.

 • I London var det i helgen premiär på det som de redan kallat 2014 års mest intressanta teaterpremiär. "King Lear" i regi av Sam Mendes, som många ansåg blåste nytt liv i James Bond när han regisserade senaste filmen "Skyfall". Men han är också en av Storbrittaniens mest firade teaterregissörer. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin som just rest mellan Wien och London passade på att se Klaus Maria Brandauer som Lear i Wien för att sen i helgen se världspremiären på Mendes Lear i London. 

 • I Wien har man redan startat märkesåret 2014 med en rad evenemang med anledning av högtidlighållandet av 100-årsminnet sedan första världskriget bröt ut. Det krig som förvandlade Österrike från en stormakt och Europas kulturella centrum till ett litet rike med alldeles för stora officiella byggnader. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin är i Wien och sent igår kväll gick han till Wiens Volkstheater.

 • Synagogan ligger i Syrakusa på Sicilien och är Italiens sydligaste. Hör rabbin Di Mauro, mannen som lämnade Miami Beach och åkte tillbaka till sin födelsestad Syrakusa för att grunda en judisk församling, den första på ön sedan judarna drevs ut 1492. Reportage av vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin.

 • För er som måste ha tre timmars julstök: Kulturtomtarna Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell smälter ost och knådar gran bland Alper och kor i Wallis och Chur 2002.

 • När Ungern presenterade sina nya medielagar för drygt två år sedan blev det skarp kritik från EU och från organisationer som verkar för yttrandefrihet i världen. Sedan dess har den Ungerska regeringen under Victor Orban och hans Fideszparti ändrat på en del detaljer men mycket står kvar.

  Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har träffat journalisten Attila Mong i Budapest, som slutade på ungerska publicserviceradion efter att han protesterat mot de nya lagarna med en tyst minut i sin radioshow.

 • I Ungern har den sittande högerregeringen under Viktor Orban avsatt ungefär 6 miljoner svenska kronor för att utreda ett nytt museum som ska ägnas åt Trianon, fredsfördraget efter första världskriget som innebar att Ungern förlorade två tredjedelar av sin yta. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har träffat den ansvarige politikern bakom museet Laszlo Simon och besökt det hus där han hoppas museet ska ta plats.

 • Idag kommer en ny bok om Adolf Hitler ut. Men denna gång är det inte ännu en bok i den till syens oändliga flod av böcker om andra världskriget utan en politisk satir om hur det gick till när Hitler vaknade ur någon sorts Törnrosasömn i Berlin anno 2011. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har läst "Han är tillbaka" av Timur Vermes.

 • I helgen går tyskarna till val, och som vanligt står kulturfrågorna inte särskilt högt på agendan. Vilket Rüdiger Schaper, kulturchef på dagstidningen Tagesspiegel, inte är särskilt upprörd över.

 • Tysklands mest inflytelserika litteraturkritiker, Marcel Reich Ranicki, har avlidit 93 år gammal. Han föddes i Tyskland av judiska föräldrar. Familjen utvisades till ghettot i Warsawa 1939, därifrån Reich Ranicki lyckades fly. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin är i Berlin där den store litteraturkritikerns död i dag tränger ut valkampen från tidningarnas förstasidor.