Nyheter från Haffa

 • Han har ofta setts stå på sin veranda och ropa Hey Baby över nejden. Jag vet inte hur många som hört honom för han bor på en gammal prästgård ute på den skånska landsbygden. Då är det desto fler som känner honom som mannen som älskar det gamla och skapar det nya.

  Imorgon kommer antikexperten Peder Lamm till Eskilstuna för att värdera antikviteter på Bomässan.

  - Gamla föremål sätter igång min fantasi, säger Peder och berättar om det äventyr han upplevde att det var att besöka sin farmor som ung.

  Där hittade han gamla prylar som tidigare generationer hade haft. Farfars fars gamla resväska och en låda med glasögon som burits av släktingar som inte längre levde kvar och mycket annat. Det här väckte intresset för det förgångna och känslan av en samhörighet med historien.

  I Haffa berättade Peder Lamm om sin passion för gamla föremål, oron för framtiden och varför han ropade Hey Baby från verandan.

 • I Haffa handlar det ofta mycket om musik och artisterna som framför den. Det är artisterna som sjunger låtarna som vi pratar med och som vi ser både på scenen och i media. I Haffa ska vi framöver lyfta fram en del av de människor som finns i kulisserna bakom musikscenerna. De som gör framträdandet och musiken möjlig.

  Vi börjar idag med att möta George Nemeth från Eskilstuna. Han är musikproducent och skriver bland annat låtar till olika artister.

 • Haffas Småspanare som kallar sig Krusidullan tog oss idag med på en färd i kristallkulan för 2013. Det blev tankar om rymden, snällhet och drömmar om cirkusturnée.

 • I Haffa tog vi dig idag med på den andra resan genom det sörmländska nöjesåret 2012. Vi återvände i minnet till några festliga dagar då Melodifestivalen gästade Nyköping. Vi fick veta varför Lotta Bromé en gång i tiden satt utklädd till björn och spelade piano på ålderdomshem. Soran Ismail berättade om hur humorn skyddat honom. Vi hälsade på Carl Einar Häckners duvor och Harpo berättade om livet som moviestar och bonde. Häng med Pia Lindhe Rudolf på den andra minnesresan genom 2012.

  Om du vill höra intervjuerna i sin helhet kan du scrolla ner på sidan eller söka på namnet på den intervjuade i sökrutan uppe till höger.

 • 2012 är snart historia. Under året har Haffa tagit er med på många möten i det sörmländska kultur- och nöjeslivet. Idag ger vi oss ut på en resa genom 2012 och återupplever några av de möten vi gjort under året. Här hör du Eva Dahlgren berätta om varför drömmen om framgång är vackrare än framgången, Ebbot Lundberg om varför han helst inte vill prata alls, Özz Nujen om kärleken till hästar och Roger Pontare om varför han lekte att han var en ko. Lili och Susie berättar också om tiden då killar bröt sig in i deras hotellrum och vad deras pappa egentligen sa när manliga fans skickade sexleksaker och förlovningsringar med posten. Dessutom får ni höra historien om hur Takida gömde sina skivor i skivbutiker i New York. 

  Vill ni höra intervjuerna i deras ursprungliga versioner är det bara att scrolla ner här på sidan eller söka i sökrutan uppe till höger.

  Ett Gott Nytt År till er alla! / Pia

 • John Lindberg trio har nått stora framgångar med sina skivor de senaste åren. De är flitiga besökare på albumlistan och när Musikplats Stockholm i P4 nyligen utsåg årets bästa jullåt kom de tvåa efter Mauro Scocco. Ikväll spelar de i Flen tillsammans med Fanny Mae.

  JLT som de kallas har sitt ursprung i byn Enviken utanför Falun som ibland kallas för rockabillyns centralort. Rockabillytraditionen i bygden är stark berättar John i Haffa.

  - Jag började åka runt med min gitarr och spela när jag var 13-14 år. Folk skrattade åt mig för att jag hade brylkräm och kammade frillan istället för att spela boll, säger John.

  Han startade sitt första företag när han var 15 år och 1994 startade han John Lindberg Trio. Idag har bandet 100-150 spelningar per år och har turnéerat i hela Skandinavien.

  För John är rockabillyn ren energi.

  - Det handlar om sex och farlighet. Musiken är ren energi, säger John innan han drar fram gitarren och rockar loss i Haffa.

 • För ganska exakt två år sedan var vi hemma hos henne och hjälpte till att packa de sista flyttkartongerna. Tillsammans med sin uppstoppade fasan Knut lämnade Yvonne Ryding Eskilstuna och flyttade till kärleken i Östersund. Hon sa då att hon kände sig som en tonåring. Idag fyller hon 50 år och kommer tillbaka till Eskilstuna för att fira.

  - Det är lite knepigt med siffrorna, säger Yvonne och skrattar. Jag har haft en bra dag, men nu börjar jag bli nervös. Jag får massa förhållningsorder hela tiden. Jag får inte göra det, inte titta dit och inte gå där.

  Ikväll firas Yvonne i Eskilstuna. När Haffa ringer håller hon just på att göra sig iordning för festen.

  - Skönhet är en kombination av den inre och yttre skönheten. Det är jättevackert med ett moget ansikte. Ett utrycksfullt ansikte med glada och vackra linjer. Skrattar man mycket så syns det, säger Yvonne.

  I en röd satängklänning med 50-tals snitt ger sig Yvonne nu ut i Eskilstunakvällen. Jakten efter nya skrattrynkor kan börja.

 • Sin första låten skrev hon när hon var nio år. Men det var i början av 2011 de flesta av oss lärde känna henne. Sara Varga är nu aktuell som kompositör till filmmusiken i filmen "Bäst före". En svensk film med bland andra Kjell Bergqvist. Den har premiär i mars nästa år och Sara håller just på att skriva musiken till den. Imorgon tar hon en paus i skrivandet och kommer till Flen.

  Det har varit hektiska år för Sara Varga. Hon hade inte haft semester på fyra år när hon för någon månad sedan tryckte på stoppknappen för att återhämta sig. Förra helgen red hon på kändishoppningen vid Stockholm International Horse Show.

  - Jag har ett motto: att vara rädd för något är inte en ursäkt för att inte göra det. Jag utmanade mig själv och det gick bra, säger Sara Varga i Haffa.

  Nya utmaningar och skapande är Sara Vargas liv. Men ibland kan det bli för mycket. Efter Melodifestivalen 2011 blev tempot enormt. Vissa dagar hade hon tre spelningar på olika ställen i landet och hela förra sommaren reste hon runt och sjöng. Det var också då hon blev tyst på insidan.

  - Jag blev tyst på insidan jag förmådde mig inte att skriva. I nästan ett år så var det tyst inom mig, även om jag inte gjorde annat än att sjunga. Det var en själslig utmattning. Jag hade många idéer men fick inte ut dem.

  En dag under en bilresa till Norrland lossnade allt och hon skrev ner texterna till alla låtar på skivan på fem timmar.

  - Det var en befrielse, en glädje att kunna skriva igen.

  I Haffa berättar Sara Varga om musiken, konsten och skrivandet.

 • Moneybrother kommer tillbaka till Eskilstuna och gästar Haffa igen. Med ny skiva i bagaget är han ute på turné. Nya skivan "This is where life is" är inspelad under en lång resa runt världen. I Haffa idag berättade han om minnen och möten från inspelningarna.

 • De har gjort många av de klassiska tragiska dramorna, alltid iklädda clownkläder. 1 2 3 Schtunk tar med sig clownnäsan in i föreställningar som vi är vana att se på helt andra sätt. I helgen gästar de Sörmland och ger föreställningar både i Nyköping och Eskilstuna. Det är Strindbergs Hemsöborna som visas i ny tappning.

  Improvisation och publikmedverkan är en viktigt ingrediens i 1 2 3 Schtunks föreställningar.

  - En gång hade klädde en fransman i publiken av sig alla kläder på scen, berättar Josefine Andersson.

  1 2 3 Schtunk har växt stor uppmärksamhet med sina nytolkande uppsättningar av tragiska draman och de har rest runt världen och uppträtt.

 • Ibland måste man lämna de stora Europavägarna för att hitta äventyren. När Haffas programledare Pia Lindhe Rudolf åkte hem från Skåne snirklade hon sig in på småvägarna och hamnade på riktiga äventyr. Hon mötte mannen med gilijotinen och hälsade på i hans värld. En fantasivärld som blivit verklighet i Lantmännens gamla lokal i Häljalt utanför Perstorp. Här har Göran Rosengren byggt upp en värld fylld av sniderier, uppfinningar, mekanik och skulpturer. Det tickar, porlar, susar och tuffar. Här finns evighetsmaskiner, historiska uppfinningar har fått nytt liv och även en riktig gilijotin står i ett hörn.

 • I Haffa tar vi dig ofta med på musikaliska resor runt världen. Idag lät vi tonerna föra oss till öarna som ligger mitt ute i havet. Ibland är de täckta av dimma och regn. Ibland smeker solens strålar det böljande landskapet. Det är på Irland och i Skottland de keltiska tonerna finner sitt hem. Idag mötte vi West of Eden, bandet som målar keltiska toner på göteborgska. Sedan 1995 har de gett oss folkrock, musik som inpireras av folkmusiken från de brittiska öarna

   - Allt började för många många år sedan när Martin och jag var på en resa på de brittisk öarna.Vi blev förälskade i den keltiska musiken och sedan startade vi West of Eden, berättar Jenny Schaub som tillsammans med sin make Martin är den som skriver och sjunger låtarna.

  Den keltiska musiken har haft en viktig del i historien i den del av världen där den hör hemma.

  - Musiken blir viktig när man känner sig förtryckt vilket irländarna har gjort under stora delar av sin historia, säger Martin. Vi gör vår egen tolkning av musiken och känner oss inte så tyngda av historien. Kanske har vi mer tillåtelse att göra vår grej av den eftersom vi kommer utifrån.

  I West of Edens musik finner man en intimitet och glädje, men även ett stort vemod, längtan och saknad. Det är långt ifrån den generella bilden i Sverige där irlänsk musik ofta tenderar att bli ett kännetecken för olika pubar.

  - Den keltiska musiken har en stark sångtradition och ofta handlar texterna om att lämna sitt hem och kanske aldrig komma tillbaka, berättar Jenny.

  West of Eden har gett ut sju skivor, den senaste Safe Crossing kom i våras och spelades in i Cornwell i England. De har fått stor uppmärksamhet i den keltiska musikens hemland och hyllats för sitt speciella sound där de blandar folkmusiken med toner från pop och rock.

  West of Eden är nu aktuella med två besök i Sörmland. Imorgon spelar de i Eskilstuna och i advent bjuder de på en julkonsert i Oxelösund.

 • Egentligen var ett liv med musiken nog aldrig en tanke hos honom från början. Han spelade inga instrument och sjöng inte som ung, men idag är han känd för sin musik och i januari vann han Guldmicken för bästa liveartist och blev utsedd till Årets artist på P3 Guldgalan. Han heter Björn Nilson och bor i Göteborg. Kärt barn har många namn säger man ju och troligen känner du honom bättre under namnet Kapten Röd. Pia Lindhe Rudolf pratade med honom under hans resa upp mot Sörmland.

 • 1985 var det Michael Jackson, Ray Charles, Billy Joel, Cyndi Lauper och många fler. Idag är det Ida Gärling, Karin Karlsson och ett 30-tal ungdomar från Katrineholm.

  Låten "We are the world" har spelats in på nytt med Katrineholms ungdomar och pengarna går till Världens barn. På två veckor lyckades gymnasieeleverna Ida Gärling och Karin Karlsson arrangera om låten, samla ungdomar och spela in låten på skiva i ny version.

  Idag var det radiopremiär för låten i Haffa. Hör även hur det lät när P4 Sörmland besökte inspelningarna i somras.

 • Hon var rätt liten när vi lärde känna henne. Hon rultade runt och klappade hundar och busade med storebror Olle. Det var i Bullerbyn vi såg henne som lilla Kerstin. Blott 2 år gammal gjorde hon sin filmdebut och längtan till skådespeleriet har bestått genom livet. Haffa låter dig möta Tove Edfeldt. Sörmlänningen som blev Bullerbyns lilla Kerstin är nu både äldre och större. Just nu spelar hon Fröken Julie runt om i länet.