Nyheter från Historia i Östergötland

 • Slutet av 1800- och början av 1900-talen var polarfararnas storhetstid.
  Nordpolen besegrades 1909 och Sydpolen 1912. Efter det fanns det knappast längre några vita fläckar på världskartan.

  Även östgötar deltog i utforskandet av polartrakterna och i serien "Iskalla  östgötar" presenterar vi några av dessa. 

 • Nu i april är det 100 år sen som atlantångaren Titanic gick under. Titanic som trots att hon bara användes i knappt fem dygn blivit världens kanske mest mytomspunna fartyg.

  123 svenskar var med bland Titanics drygt 1300 passagerare. 14 av svenskarna kom från eller hade anknytning till Östergötland.

 • Det är dags för en ny djupdykning i Sveriges Radios digra arkiv. Denna gång har Mats Carlsson Lénart letat efter östgötska kvinnor i radiohistorien. Du möter adelsdamer och fackföreningskämpar i åtta avsnitt under vintern.

 • Även i år har det varit vandring genom Östergötlands historia med historikern Peter Ullgren. Vi har besökt Selos kammare, Löfstad slott och Barnastenen samt hört om en östgötsk sjörövare och historisk vargjakt.

 • Sveriges Radio Östergötland sänder en programserie om Birger jarl med anledning av jubileumsåret. Det är 800 år sedan Birger föddes i Bjälbo utanför Skänninge. I sju program kommer vi att få lära oss om Birger jarls liv och om det han uträttade för Sverige vid mitten av 1200-talet.

 • I februari är världens blickar riktade mot västligaste Kanada just nu. Vinter-OS pågår för fullt. Följ med i vår serie om Vancouversvenskar. I tre delar möter du östgötar som på något sätt brutit ny mark på andra sidan Atlanten.


 • I ett samarbete med Kungl. Biblioteket bjuder vi på röster och ljud från historien - många aldrig sända i radio tidigare. Här hör vi allt från kända historiska profiler till beredskapsinformation och historiska ljudmiljöer. Vår guide in i denna historiska ljudvärld är André Wachholz från KB:s Audiovisuella medier.


 • I en serie på tio delar gör vi en historisk resa genom Östergötland. Guide och ciceron är Norrköpingssonen och historikern Peter Ullgren. Vi kommer att göra nedslag runt om i länet och berätta om allt från elefantuppror, spökslott och häxprocesser till landshövdingar, dueller och historisk läkekonst.


 • Hör fler östgötska arkivfynd Sveriges Radios programarkiv, bland annat om hembygdsstämman på Omberg 1936 med prins Vilhelm som högtidstalare, Lennart Hyland på vägen till Klockrike 1950 och Edvin Adolphson som gäst hos Pekka Langer i direktsändning från Norrköpingsutställningen 1964.


 • Vi har grävt i Sveriges Radios omfattande arkiv för att se vad som finns gömt där från Östergötland. Hör Sven Jerring i Vadstena 1940, lantbrevbäraren i Sankt Anna på julafton 1949, invigningen av Lindö kanal 1962 och mycket annat.


 • I en serie på åtta avsnitt får vi följa med på en rundvandring i Löfstad slott. Slottet är unikt eftersom allt är bevarat sedan den sista ägarinnan dog 1926. Allt står där precis som det var då - från minsta nål till största matsalsbord.


 • Följ med på en vandring genom länet där vi stannar till vid ett antal platser som gömmer historier om människor som gjort avtryck i historien. Vi gräver där vi står och hittar kärleksdramer, krig, nunnor och sjöfarare.

  Historikern Peter Ullgren reser runt i Östergötland tillsammans med Joakim Jonsson. • Ett av världens största oljebolag runt sekelskiftet 1800-1900 ägdes av familjen Nobel. Men inte av dynamitmannen och prisinstiftaren Alfred utan av hans bröder, Ludvig och Robert.

  Nobelbröderna beställde bland annat världens första oljetanker som byggdes i Norrköping på 1870-talet.