Nyheter från Julkalendern 2020: Knäckarbanketten

 • Papperskalenderns framsida. Ett myller av karaktärer och väsen, med huvudkaraktärerna Ottilia och Amund i mitten av bilden
  Hetsiga hertigar och märkliga monster.

  Historien utspelar sig under ett fiktivt 1600-tal, och handlar om hertigdottern Ottilia och svinpojken Amund som måste kämpa mot mäktiga krafter som vill skilja dem åt.

  Följ med på Ottilia och Amunds äventyr i barockens tidsepok – premiär 1 december!

 • Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén står framför ett stort draperi.
  Dynamisk duo.

  Julkalendern Knäckarbanketten är skapad av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. För regin står Eva Staaf.

  Kalendern svämmar över av udda mytologiska varelser, syskonrivalitet och vänskap, falska grevar och skvallriga markisinnor, svek och hjältemod – och mopsar.

 • Sara Bergmark Elfgren står framför ett stort draperi.

  Ottilia och Amund är hertigdottern och svinpojken som har växt upp i helt olika delar av slottet. Båda känner sig ensamma och längtar efter en vän.

  Läs en intervju där författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren berättar mer om den barocka historien i Knäckarbanketten!

 • Emil Maxén – julkalenderns illustratör, framför ett rött draperi.

  Jag tappade hakan över hur mycket mat de åt på 1600-talet. Flera hundra rätter i flera dagar! Och många rätter lät så fruktansvärt äckliga!

  Illustratören och författaren Emil Maxén tecknar bilderna till årets julkalender. I vår intervju berättar han om arbetet bakom den speciella bildvärlden full av monster och mat.

 • Lärarhandledning till julkalendern Knäckarbanketten
  Till alla lärare.

  Här kan du ladda ner vår lärarhandledning med diskussionsfrågor till årets julkalender och börja peppa för en mysig decemberlyssning tillsammans med din klass!