Arkiv

 • Från och med i år går det att söka pengar i ersättning för el del som har blivit illa behandlade av samhället som barn. Det handlar om personer som har vuxit upp på barnhem eller i fosterhem, och som behandlats illa där.

  Men i informationsbroschyren om hur man söker ersättning står det att man kan dömas av en domstol om man anklagar någon för vanvård utan att ha bevis. Det har gjort att många har blivit tveksamma till att söka ersätnning.

 • Frankrike skickar fler soldater till det afrikanska landet Mali
  1:50 min tisdag 15 januari 2013 kl 15.14

  Den 17 januari förra året började ett uppror mot Malis regering. Upprorsmännen har sedan i våras haft makten i norr, men nu kommer de också allt längre söderut. Därför lovar Frankrikes president François Hollande att hjälpa Malis regering i kriget.

  De första franska militärerna kom till Mali för några dagar sedan. Nu skickar Frankrike ytterligare 2 500 soldater.

 • Omkring 100 bilar krockade på Tranarpsbron i Skåne
  0:33 min tisdag 15 januari 2013 kl 14.36

  Vid lunchtid på tisdagen inträffade en stor trafikolycka i Skåne, då ungefär 100 bilar och lastbilar krockade med varandra. 1 person dog, och 46 personer skadades.

  Olyckan hände på Tranarpsbron i närheten av Östra Ljungby och Klippan i Skåne.
  När olyckan hände var det både dimma och halka, och troligen var det därför som så många körde in i varandra.

 • Ett tåg från Saltsjöbanan körde in i ett hus
  2:06 min tisdag 15 januari 2013 kl 08.43

  Ett tåg på Saltsjöbanan utanför Stockholm har kraschat rakt in i ett hus i Saltsjöbaden. 
  Det var vid 3-tiden på natten till tisdagen som tåget körde rakt in i huset där människor låg och sov.

  En kvinna som körde tåget skadades i olyckan, men de som bor i huset klarade sig. Företaget Arriva som kör tågen på Saltsjöbanan säger att kvinnan hade tagit tåget  utan lov.

 • Föreningen "Folk och försvar" har möte i Sälen
  1:13 min måndag 14 januari 2013 kl 17.36

  Varje år träffas politiker, militärer och forskare uppe i fjällen på ett hotell i Sälen i Dalarna. De pratar om hur vi kan få fred och säkerhet. Även det som sägs på fika-rasterna kan vara viktigt. Många journalister åker också dit för att hitta intressanta nyheter om Sveriges försvar och säkerhet.

  Mötet började i söndags och slutar på tisdag. Den här konferensen ordnas av föreningen "Folk och försvar".

 • Ett bättre försvar skulle bli för dyrt
  0:11 min måndag 14 januari 2013 kl 12.49

  Om Sverige skulle bli anfallet av något annat land skulle våra militärer kunna skydda oss i en vecka. Det sade nyligen Sveriges viktigaste militärchef, ÖB Sverker Gustafsson. Regeringens försvarsminister Karin Enström tycker att det är rimligt. Det skulle kosta mer pengar med ett starkare försvar, och det vill ingen betala, menar hon.

 • En del chefer på flygbolaget SAS får extra lön
  fredag 11 januari 2013 kl 19.15

  Förutom sin vanliga lön ska vissa av cheferna få pengar i bonus. En del får så mycket som en halv årslön i extra pengar. Många menar att SAS egentligen inte borde ha råd att ge cheferna extra lön.

 • Den kända tv-programledaren Jimmy Saville dog för ett år sedan. Efter hans död har polisen undersökt de sexbrott mot barn som han blev misstänkt för. Idag säger polisen att Jimmy Saville begick 214 sexbrott och att 34 av dem räknas som våldtäkter.

 • På ett ungdomshem i förorten Täby utanför Stockholm vårdades två tonårsflickor år 2007 för att de mådde dåligt och ville skada sig själva.

  Men när tjejerna egentligen skulle vara på vårdhemmet kunde de smita ut och sälja sex utan att personalen gjorde något.

  En av tjejerna som råkade mycket illa ut är 17-åriga Nora. Hon blev våldtagen av en polischef i Uppsala när hon egentligen skulle få vård på ungdomshemmet. Vårdhemmet har ingen bra förklaring till varför de inte hade bättre kontroll över flickorna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista