Arkiv

 • Svenska myndigheter har bestämt att en familj ska tvingas att åka tillbaka till sitt gamla hemland, Serbien. Men beslutet får kritik. För ett av barnen i familjen ska stanna kvar i Sverige, medan mamman och syskonen åker till Serbien.

  Dessutom är det tveksamt om mamman klarar av att ta hand om sina barn, eftersom barnen tidigare vanvårdats hos henne.

 • Idag var det val i Israel i Mellanöstern
  2:18 min tisdag 22 januari 2013 kl 18.15

  Folket i landet fick välja vilka politiker som ska vara med i deras riksdag.

  När vi hör talas om Israel handlar nyheterna ofta om krig. För israelerna har länge varit fiender med det palestinska folket. Men inför valet nu i år har politikerna pratat ganska lite om just palestinierna.

 • Eritreaner i Sverige hoppas på en förändring i hemlandet
  2:37 min tisdag 22 januari 2013 kl 15.06

  Det är fortfarande inte helt klart vad som verkligen hände i det afrikanska landet Eritrea på måndagen. En grupp med upprorsmän tog sig då in i ett av regeringens hus i huvudstaden Asmara. Gruppen krävde att alla politiska fångar i Eritrea skulle släppas. De krävde också att lagar om demokrati och rättvisa skulle börja gälla i landet.
  Men det verkar som att regeringens armé stoppade gruppen. Det är svårt att få veta mer om det som har hänt, för den eritreanska regeringen vill inte prata om saken utan säger bara att allt är lugnt idag.

 • Takilant är ett företag i landet Uzbekistan i Asien. De är misstänkta för att ha gjort olagliga affärer med det svenska företaget Telia Sonera.

  En svensk domstol bestämde idag att Takilant ska stoppas från att ta ut pengar från sina banker. Domstolen gör så här för att Takilants ägare inte ska kunna gömma undan några pengar, under tiden som polisen undersöker dom misstänkta affärerna med Telia Sonera.

  Sammanlagt handlar det om 1,8 miljarder kronor. Det är väldigt ovanligt att en svensk domstol spärrar så mycket pengar.

 • Idag svor Barack Obama president-eden
  1:23 min måndag 21 januari 2013 kl 18.17

  När det var val i höstas röstade de flesta i USA för att Barack Obama skulle få fortsätta som president.

  Idag påbörjade han sin andra presidentperiod med en ceremoni i huvudstaden Washington. Barck Obama fick bland annat svära president-eden, där han lovade att vara en så bra president som möjligt och skydda USA de närmaste 4 åren.

 • En grupp i Eritrea försöker ta makten i landet
  måndag 21 januari 2013 kl 16.28

  En grupp i det afrikanska landet Eritrea försöker just nu att ta makten över landet. Eritrea är en diktatur där folket inte har någon möjlighet att påverka politiken.

  Det är förbjudet att kritisera den eritreanska regeringens politik. De som ändå gör det kan straffas på olika sätt, till exempel genom att låsas in i fängelse. Bland annat sitter den svenska journalisten Dawit Isaak fängslad sedan år 2001 i Eritrea.

  Den grupp som nu försöker ta över makten i landet kräver bland annat att alla politiska fångar i Eritrea ska friges. Men det verkar som att regeringens soldater håller på att stoppa upprorsmännen.

 • Allt fler nya invandrare saknar egen bostad
  1:29 min måndag 21 januari 2013 kl 15.56

  Nu är det nästan 4 600 invandrare som saknar egen bostad. Det är en rekordhög siffra.

  En av dem är Mohamed Osman. Han kommer från det afrikanska landet Somalia. För ett år sedan fick han tillåtelse att stanna kvar i Sverige. Ändå saknar han fortfarande ett eget hem. Istället bor Mohamed Osman med flera andra män i en liten lägenhet.

 • Det är minst 80 som har dödats i Algeriet
  1:15 min måndag 21 januari 2013 kl 11.17

  I onsdags anföll terrorister en arbetsplats ute i öknen i Algeriet. Personalen togs som fångar. 

  På torsdagen anföll algerisk militär. Nu har 32 terrorister dödats. Några få har också tagits till fånga eller flytt.

  Dessutom har 48 av arbetarna dödats. Flera av dem var utlänningar. Bland annat saknas 5 personer från vårt grannland Norge. De norrmännen finns troligen bland de döda.

 • Nyamko Sabuni slutar i regeringen
  1:43 min måndag 21 januari 2013 kl 10.42

  Regeringens jämställdhetsminister Nyamko Sabuni slutar nu både som politiker i riksdagen och som minister i regeringen. Det berättade hon på måndagen.

  Nyamko Sabuni har redan tidigare sagt att hon inte tänker ställa upp i nästa val, år 2014. Men hon slutar alltså redan nu. Det är för att den som tar över arbetet som jämställdhetsminister ska hinna lära sig jobbet ordentligt innan valet, säger Nyamko Sabuni.

 • Det är oklart hur många som har dödats. Så sent som på fredag eftermiddag fick vi höra att det fortfarande sägs vara strider mellan terrorister och Algeriets militärer.

  Bland terroristernas fångar har det funnits 9 personer från vårt grannland Norge. En av dem har lyckats ta sig levande därifrån, säger den norska regeringen. Vi vet inte hur många andra fångar som kan ha blivit fria.

 • Det var i tisdags som ett tåg körde rakt in i ett bostadshus i förorten Saltsjöbaden utanför Stockholm. En ung kvinna som skulle städa tåget, fick skulden för ha stulit tåget och kört iväg.

  Men idag är städerskan inte längre misstänkt för något brott. Det säger en lagexpert. Och polisen säger idag att kraschen troligen var en olycka.

 • Cyklisten Lance Armstrong räknades länge som en av världens bästa cyklister. Men han vann tävlingarna genom att ta förbjudna medel och dopa sig. Under flera år använde sig Lance Armstrong av förbjudna metoder och dopningsmedel för att bli starkare och snabbare. Det här har Lance Armstrong nu erkänt i en intervju med den kända programledaren Oprah Winfrey i amerikansk TV.

 • Den våldtagna flickan Nora fick inte den hjälp hon bad om
  2:34 min fredag 18 januari 2013 kl 12.01

  När Nora bara var 17 år råkade hon ut för polischefen Göran Lindberg. Han spände fast henne, slog henne och tvingade henne till sex.

  Efter våldtäkten ville Nora prata med en psykolog. Och hon krävde att det skulle vara en kvinnlig psykolog. Men det kravet vägrade läkaren Ola Gefvert att gå med på. Ola Gefvert sa också till Nora att våldtäkten hon hade råkat ut för inte var så allvarlig.

 • Vissa organisationer har sagt att det blir allt fler barn i Sverige som lever i fattiga familjer. Men det påståendet är överdrivet, menar vissa. Det visade sig när Sveriges television sände ett program om det här igår kväll.

  Samtidigt är det oklart vad som egentligen menas med att vara fattig. Professor Tapio Salonen förklarar att i Sverige mäter vi fattigdom genom att jämför olika svenska familjer med varandra. Vi jämför inte med andra länder.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista