Arkiv

 • Brottningen tas bort från Olympiska spelen (OS)
  0:56 min tisdag 12 februari 2013 kl 17.25

  Den grupp som bestämmer över OS är Internationella olympiska kommittén (IOK). De sa idag att brottningen tas bort från de idrotter som alltid ska finnas på ett sommar-OS.

  Någon form av brottning har funnits redan i de olympiska spel som hölls i Grekland för 2 700 år sedan.

 • Nordkorea har testat att spränga kärnvapen
  2:25 min tisdag 12 februari 2013 kl 11.23

  Tidigt på tisdagsmorgonen skakade marken kraftigt i landet Nordkorea i Asien. Det var för att en underjordisk kärnvapenbomb hade exploderat. Nordkoreas militärer erkänner nu att de har gjort en provsprängning och att den gick bra.

  Nordkorea har tidigare har lovat att låta bli sådana farliga vapen, men det har de alltså struntat i, och Nordkoreas grannländer är nu mycket rädda för vad som händer. Till och med Kina, som är en av Nordkoreas få vänner, kritiserar nu Nordkoreas kärnvapenprov.

  Under dagen ska FN ha ett extra möte om Nordkoreas kärnvapen.

 • Vi kan behöva testa kött bättre för att slippa fusk
  1:23 min måndag 11 februari 2013 kl 18.22

  Förra veckan blev det känt att färdiglagad lasange som har sålts i butikerna som nötkötts-lasange, egentligen är gjord på kött från hästar. Nu har vi fått veta att sådan här häst-lasange också kan ha sålts till svenska skolor och lunchrestauranger.
  Under måndagen har myndigheten Livsmedelsverket haft ett möte med svenska matföretag om fusket. De har pratat om hur de ska göra för att kunna skydda sig mot liknande köttfusk i framtiden. Till exempel ska de kanske börja undersöka kött bättre, för att vara säkra på vilket djur det kommer ifrån.

 • Minst 16 dog när en gruva exploderade i Ryssland
  måndag 11 februari 2013 kl 12.57

  Det var i morse som olyckan hände i en kolgruva nära staden Vorkuta i norra Ryssland. Av någon anledning blev det en stor explosion så att delar av gruvan rasade ihop.

  Flera hundra gruvarbetare var nere i gruvan när explosionen hände. De flesta lyckades ta sig ut, men flera personer har blivit fångar i den raserade gruvan efter explosionen. Några av de instängda gruvarbetarna är allvarligt skadade. Hittills har minst 16 personer dött i gruvolyckan.

 • Benedictus XVI vill sluta att vara påve
  3:14 min måndag 11 februari 2013 kl 12.27

  Katolikernas religiösa ledare, påven Benedictus den 16:e (XVI), vill lämna sitt uppdrag som påve.

  Benedictus XVI är 85 år gammal. Han säger att han vill sluta för att han är så gammal och trött. Det är väldigt ovanligt att en påve gör så. De flesta som väljs till påve är det ända tills de dör. Senast en påve lämnade sitt uppdrag var för många hundra år sedan, på 1400-talet.

 • Minst 36 personer trampades ihjäl i Indien
  måndag 11 februari 2013 kl 11.32

  Olyckan hände när många miljoner människor hade åkt till staden Allahabad för att vara med om en religiös fest.

  På söndagen blev det så mycket folk på en tågstation att många fick panik i trängseln. När de försökte ta sig därifrån var det flera personer som klämdes eller trampades ihjäl. De flesta som dog var kvinnor.

 • Sverige ska betala in mindre pengar till EU
  1:02 min fredag 8 februari 2013 kl 18.30

  De länder som är medlemmar i Europeiska unionen, EU, betalar varje år en avgift till EU. Nu ska EU-länderna betala in mindre pengar än tidigare. Sveriges avgift kommer att sänkas från 32,5 miljarder kronor till 32 miljarder kronor.

  Det förslaget blev klart på fredag eftermiddag, när statsministrar och presidenter från olika EU-länder hade ett möte i Bryssel. Men innan det här blir helt klart måste förslaget också godkännas av politikerna i Europaparlamentet.

 • Pensionsmyndigheten varnar för telefonförsäljare
  1:37 min fredag 8 februari 2013 kl 17.04

  Idag varnar Pensionsmyndigheten för telefonförsäljare.

  De som arbetar spar pengar till sin pension.

  Ibland ringer säljare som säger att de kan ge bra råd om din pension och att de kan ta hand om dina pensionspengar, så att du senare får ut mer pengar då du blir pensionär. Men så blir det inte alltid.

  Dessutom kan den här tjänsten vara dyr.
  Och en del förstår inte vad säljarna menar.

 • Det har fuskats med köttet i Findus lasange
  1:49 min fredag 8 februari 2013 kl 12.28

  Frysta lasangeportioner från företaget Findus som ska innehålla kött från kor, innehåller istället kött från häst. Det är dessutom kött som kanske kan innehålla farliga ämnen.

 • 3 lastbilar kan ha orsakat den stora krocken på Tranarpsbron
  0:48 min torsdag 7 februari 2013 kl 14.44

  Den 15 januari var det en stor trafikolycka på Tranarpsbron i Skåne. Massor av bilar och lastbilar körde då in i varandra. Sammanlagt var det över 74 bilar och lastbilar inblandade och 1 person dog.

  Nu har polisen undersökt hur den här ovanligt stora olyckan kunde hända.
  Främst var det 3 lastbilar som misstänks för att ha orsakat masskrocken, säger polisen.

 • Det är mycket oroligt i Tunisien
  2:12 min torsdag 7 februari 2013 kl 12.45

  Just nu är det mycket oroligt i landet Tunisien i Nordafrika. Igår mördades en av regeringens viktigaste motståndare. Efter det har det blivit stora bråk i landet. Tunisiens statsminister vill dessutom byta ut politikerna i regeringen. Han tycker att landet tillfälligt ska ledas av en grupp experter tills det kan bli ett nytt val i landet. Fast de andra i regeringen vill inte gå med på det. Samtidigt fortsätter protesterna på Tunisiens gator.

 • Det handlar ofta om kvinnliga journalister och debattörer som brukar prata om politik, invandrare eller jämställdhet mellan män och kvinnor. Många av de här kvinnorna får elaka kommentarer på Internet och i mejl.

  Mycket av elakheterna verkar handla om att de är just kvinnor. Många kommentarer är också rasistiska.

  Journalister på "Uppdrag granskning" har gjort ett tv-program om det näthatet.

 • Högutbildade personer lever 5 år längre än lågutbildade
  3:10 min onsdag 6 februari 2013 kl 14.21

  De som har studerat vid universitet och högskola brukar ha bättre hälsa och leva längre, jämfört med dem som slutade skolan efter 9:an eller gymnasiet. Nu visar en ny undersökning att skillnaden mellan lågutbildades och högutbildades hälsa dessutom ökar.

  Undersökningen är gjord i Sverige och våra grannländer Norge och Finland. En av forskarna är professor Denny Vågerö.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista