Arkiv

 • Varg har blivit vanligare i Skåne
  2:01 min tisdag 26 februari 2013 kl 17.29

  Idag finns det lite mer än 200 vargar i Sverige. De flesta är ungefär mitt i landet, särskilt i Värmland och Dalarna. Men nu i vinter har en del vargar kommit längre söderut. I Skåne har vargarna dödat många får.

 • Den senaste tiden har polisen stoppat utlänningar i Stockholms tunnelbana. Polisen har letat efter människor från andra länder som har fått nej till att stanna här, men som ändå är kvar i landet utan tillstånd.

  För att hitta dem ska poliser ha krävt att få se identitetskort på personer som reser med tunnelbanan, för att se om de har giltiga papper. Men det här sättet som polisen jagar flyktingar på kan vara olagligt. Det säger nu en expert på mänskliga rättigheter.

 • Det är oklart vilka som vann valet i Italien
  tisdag 26 februari 2013 kl 12.51

  Inget parti i Italien har fått tillräckligt många röster för att ensamma kunna styra landet. Det är också osäkert vilka partier som kan tänka sig att samarbeta med varandra.

  Det här är allvarligt, eftersom Italien har en svår ekonomisk kris som måste lösas. Annars riskerar krisen att sprida sig till andra länder i Europa.

 • Vargen i Junsele ska inte skjutas
  tisdag 26 februari 2013 kl 11.14

  Den här varghonan finns i närheten av det lilla samhället Junsele i Västernorrland.

  På tisdag förmiddag bestämde myndigheten Naturvårdsverket att vargen utanför Junsele skulle skjutas. På eftermiddagen stoppades det beslutet av domstolen förvaltningsrätten. Domstolen säger att frågan måste undersökas mer innan någon vagjakt kan tillåtas.

 • 19 turister dog när en luftballong exploderade
  tisdag 26 februari 2013 kl 10.58

  Den här ballongolyckan hände i Egypten i Nordafrika, och 19 turister dog. Det var tidigt på tisdagsmorgonen som en grupp turister åkte med en luftballong över den egyptiska staden Luxor som ligger vid floden Nilen.

  Men när ballongen var 300 meter upp i luften gick något fel. Då exploderade plötsligt den tub med gas som får ballongen att lyfta. Det blev en kraftig explosion och ballongen kraschade brinnande ned på marken.

  De 20 turister som var med ombord kom från Hongkong, Japan, Storbritannien och Frankrike. Men bara en turist och piloten som styrde luftballongen överlevde olyckan.

 • På måndagen har det varit val till riksdagen i Italien. De partier som kallas "vänsteralliansen" verkar få flest politiker invalda till den ena delen av riksdagen. Medan deras motståndare kan få flest platser i den andra delen av riksdagen. Än så länge är det svårt att veta säkert vilka partier som har vunnit valet i Italien, eftersom rösterna inte är helt färdigräknade än.

 • Det var i november som 25-åringen rövade bort en 9-årig flicka som var på väg till skolan. Det hände i stadsdelen Skår i Göteborg.

  Mannen höll flickan fången i nästan ett helt dygn. Han band fast henne och hotade henne med kniv. 25-åringen sa också till flickan att han skulle sälja henne till andra män så att de kunde ha sex med henne.

 • Personer som har flyttat hit från det afrikanska landet Eritrea, tvingas att betala pengar i extra skatt till hemlandet. Om de vägrar att betala får de varken pass eller andra viktiga papper som de kan behöva i Sverige.
  Det är personal på den eritreanska regeringens ambassad-kontor som kräver att få pengar av eritreaner i Sverige. Det finns också filmbevis för det, efter att en man tog med sig en dold kamera och mikrofon, och spelade in sitt möte på ambassaden. Ändå gör svenska myndigheter inget åt saken.

 • Det finns hästkött i Ikeas köttbullar
  1:38 min måndag 25 februari 2013 kl 13.24

  Den senaste tiden har det blivit känt att flera företag har kött från hästar i sin mat, trots att de påstår att det är nötkött från kor.

  Nu har det hänt igen. För idag upptäcktes också hästkött i svenska köttbullar som har sålts av det svenska företaget Ikea. Köttbullarna är tillverkade av ett annat svenskt företag, Dafgårds.

 • En svensk film belönades med en Oscar
  1:43 min måndag 25 februari 2013 kl 09.46

  Oscar är det finaste pris en film kan få. Priset delades ut på en stor fest i Hollywood inatt.

  Ett av Oscar-priserna gick i år till filmen "Searching for Sugar Man". Den är gjord av svensken Malik Bendjelloul. Han fick priset för bästa dokumentärfilm, alltså en film som handlar om en verklig händelse.

 • Pojkarna gick på en skola som heter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL. Några äldre elever där misshandlade en yngre kille två gånger. En gång sa de åt honom att komma ner till källaren. Där nere slog och sparkade de honom.

  De äldre killarna menade att det är tradition på skolan att göra så här och att pojken var med på att bli slagen. Därför ville de slippa att bli straffade. Men en domstol sa idag att de 5 äldre eleverna var skyldiga till misshandel.

 • Det kan vara chefernas fel att en vakt dödades
  fredag 22 februari 2013 kl 14.54

  År 2011 dödades en kvinnlig vakt av en fånge. Det hände på ett häkte i Flemingsberg, utanför Stockholm. De chefer som hade ansvar för säkerheten på häktet är nu misstänkta för brott.

 • Samernas ledare visar upp sig inför valet till Sametinget
  2:19 min fredag 22 februari 2013 kl 12.02

  Samerna ska i maj välja nya politiska ledare.
  De samer som vill vara ledare håller just nu på att visa upp sig och sin politik för sina väljare.
  En viktig fråga för samernas ledare och deras väljare, är att de vill vara med och bestämma mer i frågor som rör just samerna.

 • Det har blivit färre som ber DO om hjälp
  fredag 22 februari 2013 kl 12.01

  Diskrimineringsombudsmannen, DO, är en myndighet som ska hjälpa personer som blir orättvist behandlade. Det kan till exempel handla om orättvisor mellan kvinnor och män. Det kan också vara homosexuella eller invandrare som har råkat illa ut.

  Nya siffror visar att färre nu ber DO om hjälp. Ändå kanske problemen med orättvis behandling finns kvar.

 • Idag inleds Vasaloppsveckan i Dalarna
  1:26 min fredag 22 februari 2013 kl 11.58

  Idag börjar Vasaloppsveckan i Dalarna. Massor av skidåkare kommer då till Sälen och Mora, för att bland annat vara med i de stora tävlingarna Tjejvasan och Vasaloppet.

  Tjejvasan körs imorgon. Och den största tävlingen Vasaloppet ,där både kvinnor och män finns på startlinjen avgörs nästa söndag.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista