Arkiv

 • Barn som mår psykiskt dåligt får för lite hjälp
  2:30 min tisdag 5 mars 2013 kl 17.53

  En grupp forskare från organisationen OECD kritiserar nu Sverige. Forskarna säger att personal på svenska skolor gör för lite för att upptäcka och hjälpa barn med psykiska problem.

 • Sverige brukar ge en liten del av statens pengar i bistånd för att hjälpa människor i fattiga länder. Biståndspengarna används till mat, sjukvård, skolor och annat. En del av de här pengarna har regeringen också använt för att ta emot flyktingar som kommer hit till Sverige. Nu säger regeringens finansminister Anders Borg att de skulle kunna flytta ännu mer biståndspengar från hjälparbetet utomlands, och använda till flyktingmottagandet här i Sverige istället.

 • Det svenska företaget Saab i Linköping gör flygplan som kallas Jas Gripen. Det är flygplan som kan användas i krig. Nu har en grupp viktiga politiker i landet Schweiz sagt ja till att köpa 22 Jas-planen.

 • För några år sedan bestämde politikerna i regering och riksdag att domstolarna i Sverige skulle börja döma till hårdare straff för våldsbrott. Det kan handla om brott som mord och misshandel till exempel. Men det har inte blivit så stor skillnad på straffen, tycker regeringens justitieminister Beatrice Ask. Hon vill nu återigen undersöka hur straffen verkligen ska bli hårdare.

 • Det kan bli våldsamt under valet i Kenya
  2:01 min måndag 4 mars 2013 kl 14.20

  De som bor i det afrikanska landet Kenya ska välja vem som ska bli deras president.

  Samtidigt har det varit oroligt i en stad som heter Mombasa. Där dödades 15 personer idag. Trots det så är det faktiskt lugnare nu än vid förra valet. Och i stora delar av Kenya har det inte varit något våld alls.

 • En bebis i USA har botats från HIV
  2:31 min måndag 4 mars 2013 kl 12.20

  Viruset HIV kan ge den farliga sjukdomen AIDS, och det finns inget botemedel. Men läkare och forskare i USA har nu ändå lyckats bota ett nyfött barn från HIV-viruset, och läkarna säger nu att barnet är helt friskt.

 • De svenska skidåkarna tog återigen silvermedalj i skid-VM
  0:29 min fredag 1 mars 2013 kl 15.17

  Världsmästerskapen i skidor innehåller flera olika tävlingar. Idag var det stafett, där skidåkarna turades om att åka en mil var. I det svenska laget fanns Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

  Sista sträckan körde Calle Halfvarsson. Först ledde han men i slutet blev han omåkt av Petter Northug från det norska laget. Norge vann alltså, Sverige kom tvåa och Ryssland trea.

 • Kvinnor från andra länder som vill flytta till Sverige för att gifta sig med män här ska skyddas bättre, så att de slipper bli slagna av männen. Det vill nu myndigheten Migrationsverket. De vill få titta i polisens brottsregister för att se om män som gifter sig med utländska kvinnor har tagits fast för misshandel förut.

 • Landets hälsominister Jonas Gahr Støre föreslår att drogen rökheroin ska tillåtas i Norge. Han tror att även de andra politikerna i regeringen kommer att gå med på det.

 • Barn i Sverige behöver bli bättre på att läsa
  2:34 min fredag 1 mars 2013 kl 11.25

  Många barn i Sverige har problem med att läsa. Även om de lär sig alla bokstäver och kan läsa orden, så är det många barn som ändå inte förstår texten de läser.

  Utan den här läsförståelsen kan många få problem när de blir äldre med att kunna studera vidare och klara sig i samhället. Därför finns nu projektet "En läsande klass", som handlar om att få barn att förstå vad de läser.

 • Det kan bli tillåtet med surrogatmödrar i Sverige
  1:43 min torsdag 28 februari 2013 kl 16.20

  En surrogatmamma är en kvinna som befruktas med någon annan kvinnas ägg och en mans spermie och blir med barn. Men när barnet föds lämnar hon det ifrån sig.

  Det har hittills varit förbjudet i Sverige. Men en grupp experter föreslår idag att reglerna ändras så att det blir tillåtet med surrogatmödrar i Sverige.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista