Arkiv

 • Nu har det återigen upptäckts fel slags kött i mat. Den här gången är det i vårt grannland Danmark som myndigheterna har hittat spår av kött från gris i kebab, trots att det stod på paketen att köttet skulle komma från kor.

 • Barnboksförfattaren Isol får årets ALMA-pris
  1:05 min tisdag 26 mars 2013 kl 15.19

  På tisdagen blev det klart vem som får ALMA-priset, litteraturpriset till Astrid-Lindgrens minne. ALMA-priset ges till författare som har skrivit eller ritat böcker för barn och ungdomar, och i år går det här priset till en kvinna som kallas Isol.

 • Även vuxna har blivit sjuka av Pandemrix
  2:56 min tisdag 26 mars 2013 kl 10.49

  Den som får en spruta med Pandemrix ska vara skyddad mot sjukdomen svininfluensa. Men den som har otur kan istället bli sjuk av Pandemrix. Tidigare har vi känt till att en del barn har fått sjukdomen narkolepsi av Pandemrix, men en ny undersökning visar att även unga vuxna kan drabbas.

 • Även svenska banker är känsliga
  0:27 min måndag 25 mars 2013 kl 18.05

  Sverige skulle kunna få en kris som liknar krisen på Cypern.

  Likheten mellan Sverige och Cypern är att båda länderna har stora banker med många utländska kunder. Svenska banker har kunder i våra nordiska grannländer och i Baltikum. Därför kan även Sverige drabbas om ekonomin blir sämre i Norden eller Baltikum, säger journalisten Peter Rawet.

 • Nu är det bestämt hur Cypern ska räddas
  3:24 min måndag 25 mars 2013 kl 17.14

  Cypern ligger på en ö i Medelhavet och landet har en allvarlig ekonomisk kris.

  På natten mellan söndag och måndag blev det bestämt hur ekonomin ska räddas. Cypern får låna pengar från EU. Dessutom tas pengar från två av bankerna på Cypern. Fast bara de rikaste bankkunderna behöver betala.

 • Förra veckan blev det känt att ambulanspersonal i Gävle har vägrat att hjälpa en flyktingpojke. Pojken hade fallit 6 meter ned från ett fönster. Dessutom ska en i ambulanspersonalen ha sagt något rasistiskt om flyktingpojken. På måndagen blev det bestämt att de 2 skötarna i ambulansen nu tillfälligt måste stanna hemma från jobbet. Under tiden ska landstinget i Gävleborg undersöka vad som hände. Om det visar sig att en av sjuksköterskorna i ambulansen verkligen sa något rasistiskt så kanske han tvingas sluta sitt jobb. Det säger ambulanspersonalens chef.

 • Brottslingar med vapen rånade Media Markt
  måndag 25 mars 2013 kl 15.56

  En butik i Göteborg rånades på måndagen av 6 personer. De hade med sig vapen och hade masker för ansiktet. Rånarna slog butikens personal och stal med sig surfplattor och datorer.

 • Polisen undersöker just nu ett assistansbolag i Södertälje utanför Stockholm. Det är ett företag som har fått pengar av myndigheterna för att vårda sjuka och handikappade personer. Bolaget misstänks för att ha lurat till sig pengar av Försäkringskassan. Polis och myndigheter har också upptäckt att flera av de personer som skulle ha fått vård av assistansbolaget verkar ha vanvårdats.

 • Rysslands regering vägrar att hjälpa Cypern
  fredag 22 mars 2013 kl 16.11

  Cypern är ett land som har en svår ekonomisk kris. Därför har de bett om hjälp från Ryssland, Men Ryssland vägrar att ge någon hjälp, åtminstone just nu.

 • Vissa elever som hör dåligt får för lite hjälp
  1:52 min fredag 22 mars 2013 kl 15.12

  Om en elev hör dåligt kan de behöva tekniska saker som hörapparater och mikrofoner. Men det är osäkert vem som ska betala för dessa hjälpmedel. Därför får vissa elever inte de hjäpmedel som behövs.

 • Soldater från PKK ska sluta att slåss
  2:19 min torsdag 21 mars 2013 kl 12.51

  PKK är en politisk grupp som kräver att det kurdiska folket ska få det bättre i landet Turkiet. PKK har också egna soldater som länge har stridit mot den turkiska regeringens armé.

  Det verkar som om PKK:s ledare Abdullah Öcalan idag kräver att det ska bli vapenvila mellan PKK och den turkiska regeringsarmén. Det betyder i så fall att de gör en paus i striderna och slutar att slåss.

 • Cypern måste ha en lösning senast på måndag
  torsdag 21 mars 2013 kl 12.24

  Cypern är ett land som har en allvarlig ekonomisk kris. Idag ställde EU krav på Cyperns politiker att tänka ut en plan för hur krisen ska kunna lösas. Den planen måste vara klar senast på måndag.

 • Nu har Malala börjat skolan igen
  1:18 min onsdag 20 mars 2013 kl 16.17

  Förra året blev den då 14-åriga pakistanska skolflickan Malala Yousafzai skjuten i huvudet. Malala kämpade för att även flickor i Pakistan skulle ha rätt att gå i skolan. Gruppen talibanerna tycker att det är fel att flickor ska få utbilda sig, och därför försökte de döda Malala. Hon har varit mycket svårt skadad, men idag har hon trots allt kunnat börja skolan igen.

 • Det är fortfarande osäkert hur Cypern ska få pengar
  1:34 min onsdag 20 mars 2013 kl 16.01

  Landet Cypern i Medelhavet har stora ekonomiska problem. De har slut på pengar och behöver få låna väldigt mycket. De andra länderna med euro-pengar har sagt att de skulle kunna låna ut pengar till Cypern, om de som sparar pengar på cypriotiska banker betalar en särskild skatt. Men på tisdagen röstade politikerna på Cypern nej till den skatten, och därför är det nu osäkert hur Cypern ska få pengar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista