Arkiv

 • Den så kallade Södermannen hade flera gånger sex med en ung flicka som bara var 14 år. Därför tycker domstolen att det ska räknas som våldtäkt av barn. Straffet blir 4 års fängelse.

  Södermannen är tidigare dömd för 26 andra våldtäkter. Då har det varit vuxna kvinnor.

 • Just nu är det mycket oroligt mellan grannländerna Nordkorea och Sydkorea i Asien. Tidigare har de krigat mot varandra och nu finns det risk för att det blir nya strider. Nordkoreanerna sa idag att utlänningar som är i Sydkorea borde lämna landet, för att slippa skadas om det återigen blir krig.

  Livet i Nordkorea är mycket svårt, och det händer att nordkoreaner lyckas fly till Sydkorea för att få det bättre. Fast en del vantrivs i det nya landet, och vill trots allt tillbaka hem igen. Förra veckan stal en nordkoreansk man i Sydkorea en fiskebåt och seglade iväg till Nordkorea.

 • Idag skakade marken kraftigt vid staden Bushehr, som ligger vid den iranska kusten i Persiska viken i Mellanöstern. Minst 30 personer dödades, och omkring 800 har skadats.

  Vid Bushehr ligger också Irans enda kärnkraftverk. Om det skulle gå sönder kan farlig osynlig strålning läcka ut. Men det verkar som om kärnkraftverket klarade sig utan skador.

 • I framtiden kan vi få jobba till 69 år
  2:11 min tisdag 9 april 2013 kl 12.26

  Regeringen har bett utredaren Ingemar Eriksson att ta reda på hur mycket längre vi skulle kunna jobba innan vi blir pensionärer. Idag är utredningen klar och Eriksson lämnade den till regeringen. Där står det att åldersgränsen för pension borde höjas med 2 år.

  Samtidigt säger utredaren Ingemar Eriksson att de äldre kan behöva hjälp för att orka jobba så länge.

 • En del inom PKK vill fortsätta kriga
  2:23 min måndag 8 april 2013 kl 17.23

  Soldater från den politiska gruppen PKK har länge krigat mot regeringen i landet Turkiet. De slåss för att det kurdiska folket ska få det bättre.

  Nyligen sa PKK-ledaren Abdullah Öcalan att striderna borde stoppas och att PKK:s soldater borde lämna Turkiet. Men många andra inom PKK är tveksamma till det som deras ledare Öcalan har sagt.

 • Margaret Thatcher har dött
  1:26 min måndag 8 april 2013 kl 14.04

  Margaret Thatcher var statsminister i Storbritannien under åren 1979 till 1990. Hon blev känd som en hård och tuff politiker och kallades därför Järnladyn.

 • Det är ovanligt mycket is på Östersjön
  0:58 min fredag 5 april 2013 kl 15.20

  Den kalla vintern och våren gör att det fortfarande ligger mycket is kvar på Östersjön. Så mycket is som det är just nu i månadsskiftet mars och april har det inte varit sedan mätningarna började för 50 år sedan.

 • Många lärare slutar sina jobb
  2:04 min fredag 5 april 2013 kl 12.27

  De senaste fem åren har många lärare som jobbar på grundskolan eller gymnasiet slutat sina jobb. Nästan 25 % av de här lärarna har slutat. Det visar nya siffror från myndigheten Skolverket.

  Varför lärarna slutar vet inte Skolverket men en orsak kan vara att lärarna har fått andra och flera arbetsuppgifter än att undervisa.

 • Just nu har Socialdemokraterna ett stort möte för att prata om sin politik. Medlemmarna i partiet har haft svårt att komma överens när det gäller de företag som sköter sjukvård och skolor. En del socialdemokrater vill att det ska bli helt förbjudet att ta ut pengar i vinst från vård och skola. Medan andra i partiet tycker att vinster är okej. Idag ska socialdemokraterna på partimötet rösta om det här.

 • Lundsbergs skola slipper att straffas
  fredag 5 april 2013 kl 10.53

  Lundsbergs skola har fått kritik för att en del elever där har blivit slagna av sina kamrater och dåligt behandlade på andra sätt.

  Myndigheten Skolinspektionen krävde i höstas att personalen på Lundsberg skulle göra någonting för att stoppa mobbningen. Annars skulle skolan betala en halv miljon kronor som straff. Idag säger Skolinspektionenen att det har blivit bättre på Lundsberg och därför slipper skolan att straffas.

 • Ett höghus i Indien har rasat ihop och många människor har dött. Huset var 7 våningar högt och låg i Thane utanför den stora staden Bombay. Många människor som fanns i och runt huset klämdes fast i rasmassorna. Räddningsarbetare letar nu efter överlevande. Bland annat har de hittat 2 små barn som har klarat sig i raset. Minst 30 människor har dött, och fler än 50 har skadats. Troligen var huset byggt på ett för dåligt sätt, som gjorde att det rasade ihop.

 • Nordkorea försöker bara att skrämmas
  2:19 min torsdag 4 april 2013 kl 18.31

  Kim Jong-un är ledare för landet Nordkorea i Asien. Han har hotat att återigen starta krig mot grannlandet Sydkorea och mot USA.

  Men hotet från Nordkorea är inte så farligt som det låter. Det säger den svenska experten John Rydqvist, som vet mycket om politik och militärer i Asien.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista