Arkiv

 • Det har bildats flera nya föreningar för psykiskt sjuka
  2:56 min tisdag 16 april 2013 kl 16.17

  Allt fler människor i Sverige mår psykiskt dåligt. Vi pratar också mer om de problemen än tidigare.

  Ett tecken på det är att det under kort tid har startats flera nya föreningar där människor med psykiska sjukdomar kan träffas. Under det senaste halvåret har sådana föreningar startats i Sundsvall, Västerås och Karlstad. Det finns dessutom planer på att även starta föreningar för psykiskt sjuka i Visby, Borås, Örnsköldsvik och Falun i Dalarna.

 • Marken skakade som mest vid staden Khash, nära gränsen till grannlandet Pakistan. Jordbävningen kändes också på Arabiska halvön och ända bort till Indien.

  Jordbävningar är vanliga i Iran. Den senaste jordbävningen var för bara en vecka sedan. Då dödades 30 personer och 800 skadades. Men dagens skalv är kraftigare. Därför finns en risk att flera hundra kan dö, tror experter.

 • Två bomber exploderade vid Boston Marathon
  1:07 min tisdag 16 april 2013 kl 10.29

  Boston Marathon i USA är en av världens mest kända tävlingar för löpare. Två bomber exploderade på måndagen nära målet. Minst 3 människor dog och över 170 skadades. Vid 18-tiden idag fick vi veta att 17 av de skadade har allvarliga skador.

 • Omar Mustafa tvingades lämna Socialdemokraternas styrelse
  3:30 min måndag 15 april 2013 kl 17.57

  Omar Mustafa valdes till Socialdemokraternas partistyrelse söndagen den 7 april. Men han fick mycket kritik. Därför tvingades han att sluta i partistyrelsen i lördags, alltså den 13 april.

  En del menar att kritiken mot Omar Mustafa var orättvis och att han fick fick extra hård kritik bara för att han är muslim. Idag har många demonstrerat utanför Socialdemokraternas kontor i Stockholm, för att visa sitt stöd för Mustafa.

 • På måndagen berättade finansministern om hur regeringen vill använda statens pengar, och om Sveriges ekonomi. Finansminister Anders Borg sade då att det kan bli en tuff tid för Sverige på grund av den ekonomiska krisen i Europa, och att fler i Sverige kommer att vara arbetslösa de kommande åren.

 • På söndagen var det presidentval i landet Venezuela i Sydamerika. Det blev ett mycket jämnt val. De två politikerna Nicolas Maduro och Henrique Capriles fick nästan lika många röster, men Maduro fick något fler och vann därför valet. Fast hans motståndare tror att Maduro har fuskat i valet.

 • Minst 30 svenska islamister slåss i Syrien
  måndag 15 april 2013 kl 10.50

  Sedan år 2011 är det krig i landet Syrien i Mellananöstern. Dessutom finns det personer från andra länder som deltar i kriget. Vissa av dem är islamister som ser kriget i Syrien som en kamp för den muslimska religionen.

  Den svenska Säkerhetspolisen, Säpo, säger idag att det finns minst 30 islamister från Sverige som har åkt ner till kriget i Syrien. De personerna kan bli farliga när de återvänder till Sverige, tror Säpo.

 • På natten mellan tisdagen och onsdagen hittades en taxichaufför död. Polisen trodde först att chauffören hade blivit ihjälslagen av två av sina kunder. Men idag säger experter att chauffören kanske inte alls blev dödad.

 • En sexbrottsling har fått sitt straff sänkt
  fredag 12 april 2013 kl 15.29

  Mannen är 52 år och kommer från Skåne. Han har tidigare dömts till 8 års fänglese, för flera grova sexövergrepp mot flickor i landet Filippinerna i Asien.

  Men idag bestämde domstolen hovrätten att straffet nästan ska halveras. Så nu får mannen 4 och ett halvt års fängelse.

 • En svensk har dömts till döden i Malaysia
  fredag 12 april 2013 kl 14.47

  Mannen togs fast på en flygplats i landet Malaysia i Asien i december år 2011. Då hade han med sig 4 kilo knark. Därför dömdes svensken igår till döden av en domstol i Malaysia. Men det är ändå osäkert om han verkligen kommer att dödas.

 • Många advokater kan få betala mer i skatt
  fredag 12 april 2013 kl 12.32

  Politikerna i regeringen vill ändra reglerna för skatten. Det ska bli svårare att smita från skatten. Om de nya reglerna godkänns av riksdagen kan många advokater, revisorer och konsulter tvingas att betala mer pengar i skatt än tidigare.

 • Många svenskar är emot kärnkraft
  1:37 min torsdag 11 april 2013 kl 14.46

  För andra året i rad är det fler i Sverige som vill stänga kärnkraftverken, än som vill bygga ut
  och satsa på kärnkraften. Det visar en ny undersökning som organisationen SOM-Institutet vid Göteborgs Universitet har gjort.

  Och så har det varit sedan den stora kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan, år 2011, då farlig strålning från kärnkraftverket läckte ut. För den olyckan skrämde många.

 • Sjuksköterskan på SOS Alarm slipper att straffas
  1:53 min torsdag 11 april 2013 kl 14.46

  År 2011 ringde Emil Linnell telefonnumret 112 till SOS Alarm. Han berättade att han hade svårt att andas. Men den manliga sjuksköterska som svarade i telefon vägrade att skicka dit någon ambulans. Senare dog Emil Linnell.

  Idag säger domstolen hovrätten att sjuksköterskan inte kan straffas för Emil Linnells död. Domstolen menar att Emil kanske hade dött även om en ambulans hade kommit dit.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista