Arkiv

 • Politikerna Annie Lööf och Sten Tolgfors får kritik
  0:13 min tisdag 4 juni 2013 kl 17.41

  I riksdagen finns en grupp politiker som kallas Konstitutionsutskottet, KU. Den gruppen undersöker hur andra politiker sköter sina jobb. Idag kritiserar KU två av regeringens politiker: Annie Lööf och Sten Tolgfors.

  Annie Lööf får kritik för att hon har ljugit om en räkning. Sten Tolgfors får kritik som handlar om en planerad vapenfabrik i landet Saudiarabien.

 • De som dömdes var en man och en kvinna från landet Kongo-Kinshasa i Afrika. Där är det många som tror på häxor. När paret kom till Borås här i Sverige trodde de att en 9-årig flicka var häxa. Paret slog och plågade flickan för att hon skulle bli normal igen.

  Idag dömdes både mannen och kvinnan till fängelse.

 • Idag invigdes en staty till minne av Fadime
  0:14 min tisdag 4 juni 2013 kl 17.12

  År 2002 mördades en ung kvinna i Uppsala. Kvinnan hette Fadime Sahindal och hon sköts ihjäl av sin egen pappa. Nu finns det en särskild minnesplats med en staty till minne av Fadime.

 • Just nu är det stora översvämningar i flera länder i centrala Europa. Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Österrike och Schweiz är drabbade. Värst är det just nu i den tjeckiska huvudstaden Prag och i ett stort område i Tyskland.

 • Flera misstänkta i Södertälje har släppts fria
  1:17 min måndag 3 juni 2013 kl 17.07

  Just nu pågår en rättegång mot 18 misstänkta personer i Södertälje. Gänget kallas Södertäljenätverket. De är bland annat misstänkta för 3 mord.

  Från början var alla de 18 misstänkta inlåsta på ett häkte. Men nu har 12 av dem släppts fria. När en del i gänget är fria finns risken att vittnen inte vågar berätta för domstolen vad de vet. Rättegången ska bli klar till midsommar.

 • Under flera dagar har det varit oroligt i Turkiet
  3:01 min måndag 3 juni 2013 kl 11.18

  Det har varit stora demonstrationer många städer, bland annat i Ankara och Istanbul. Det har också varit bråk mellan demonstranterna och polisen.

  Protesterna började när många i staden Istanbul krävde att få behålla en av stadens parker. Men missnöjet beror också på flera andra saker. Det handlar bland annat om hur mycket den muslimska religionen ska få påverka landets lagar.

 • I länderna Tjeckien, Österrike och Tyskland har minst 4 personer dött efter att de svepts med av vattnet från de stora översvämningarna. Minst 8 personer saknas också.

 • Det har varit flera olyckor på vägen E18/E20 mellan Örebro och Arboga. Både bilar, bussar och en tankbil har krockat. I en av bussarna fanns skolbarn från Skara. Fler än 70 personer var inblandade i olyckorna. En person dog och 33 personer skadades. Flera av de skadade har allvarliga skador.

 • Spår av blod är nya bevis i Boden
  fredag 31 maj 2013 kl 17.44

  Delar av en död kvinna hittades nyligen utanför Boden i Norrbotten.

  Experter från polisen har nu undersökt spår av blod. Idag kom de fram till att blodet kommer från kvinnan. Blodspåren hittades på ett föremål eller en plats som hör ihop med en misstänkt man.

 • Många vill gå på gympa för bara kvinnor
  1:30 min fredag 31 maj 2013 kl 14.32

  En del kvinnor kan tycka att det är jobbigt att gå på gympa tillsammans med män. Men i Borlänge har det startats ett gympapass för bara kvinnor.

 • I onsdags blev det strömavbrott i en del av kärnkraftverket Forsmark, som ligger vid kusten i Uppland. Utan el finns det risk för att det blir en allvarlig olycka. Den här gången hände inget. Men experten Klas Idehaag tycker ändå att säkerheten verkar vara dålig på Forsmark.

 • Den senaste tiden har det varit mycket oroligt i landet Irak i Mellanöstern. Under april och maj har över 1300 personer dödats av bomber och andra attacker i Irak. Många irakier i Sverige oroar sig nu för vad som händer.

 • Trots att det finns flera poliser löser de inte fler brott
  1:11 min fredag 31 maj 2013 kl 11.42

  När de borgerliga politikerna bildade regering år 2006 sa de att de ville bekämpa brott genom att ha fler poliser. Men trots att vi nu fått omkring 2 500 fler poliser sedan dess så klaras inte fler brott upp.
  Det visar en undersökning som myndigheten Brottsförebyggande rådet, BRÅ har gjort.

 • Fisket inom EU ska bli mer miljövänligt
  1:18 min torsdag 30 maj 2013 kl 18.09

  Politikerna inom EU har nu enats om nya regler för fisket. De nya reglerna innebär att mindre fisk än tidigare får tas upp ur havet. Dessutom begränsas möjligheten att slänga tillbaka fisk i vattnet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista