Arkiv

 • Företaget Microsoft köper Nokia
  2:17 min tisdag 3 september 2013 kl 11.43

  Det finska företaget Nokia ska säljas till USA. Det är den del av Nokia som gör mobiltelefoner som ska säljas till det amerikanska företaget Microsoft.

 • Alla syrier ska få stanna kvar i Sverige
  3:20 min tisdag 3 september 2013 kl 11.20

  Den svenska myndigheten Migrationsverket har tidigare bestämt att närmare 8000 syrier tillfälligt ska få stanna i Sverige. Men nu säger Migrationsverkets chef Anders Danielsson att de syriska flyktingarna får bo kvar hur länge de vill. För Anders Danielsson menar att kriget i deras hemland Syrien i Mellanöstern har blivit värre.

 • Prinsessan Madeleine ska få barn
  0:13 min tisdag 3 september 2013 kl 10.33

  I somras gifte sig prinsessan Madeleine med sin man Christopher O'Neil. Nu ska paret få barn tillsammans. I mars kommer bebisen. Det skriver hovet på sin hemsida.

 • Det är få som bryr sig om kyrkovalet
  1:44 min måndag 2 september 2013 kl 17.08

  Idag är den första dagen som det går att rösta i kyrkovalet. I kyrkovalet kan man rösta på vilka personer som ska ansvara för Svenska Kyrkans olika verksamheter. Svenska Kyrkan har fler än 5 miljoner medlemmar, men det är inte så många som är intresserade av kyrkovalet.

 • Regeringen vill sänka skatten för pensionärer
  måndag 2 september 2013 kl 16.55

  Äldre som har slutat jobba och gått i pension ska få sänkt skatt. Det föreslår nu politikerna i regeringen. Från och med nästa år vill de sänka skatten för pensionärerna. Det innebär att alla pensionärer som är över 65 år gamla ska få minst 100 kronor mer i månaden från och med nyår. Men samtidigt sänks också själva pensionen med ungefär 200 kronor i månaden nästa år.

 • Flygplatsen Kastrup ligger i vårt grannland Danmark, utanför huvudstaden Köpenhamn. Också många svenskar flyger från Kastrup. Men på måndagsmorgonen fick passagerarna inte gå ombord på flygplanen där. Det berodde på att en del av personalen på Kastrup strejkade.

 • Plastpåsar är förbjudet Mauretanien
  2:13 min måndag 2 september 2013 kl 12.11

  I landet Mauretanien i Afrika får människor inte längre använda plastpåsar. Landets ledare har förbjudit plastpåsarna, för att de gör så att naturen förstörs och massor av djur blir sjuka och dör.

 • Det ska bli en rättegång mot Muhammad Mursi
  måndag 2 september 2013 kl 11.32

  Muhammad Mursi var president i Egypten i Nordafrika. Innan han tvingades sluta var det stora protester mot honom där många människor dödades. Muhammad Mursi misstänks nu för att ha legat bakom våldet och sagt till att människor skulle attackeras och dödas. Därför har egyptiska myndigheter nu bestämt att det ska bli en rättegång mot Muhammad Mursi.

 • En del resursskolor kan tvingas att stänga
  2:58 min fredag 30 augusti 2013 kl 17.12

  En resursskola är en skola där barn kan få extra hjälp. Där finns det till exempel fler lärare och barnen studerar i mindre grupper.

  Nu kommer många resursskolor i Stockholm att få mindre pengar. Risken finns att en del resursskolor då får stänga. Pengarna ska istället flyttas till vanliga skolor.

 • Fler mördare borde få fängelse på livstid
  0:55 min fredag 30 augusti 2013 kl 14.36

  Straffet för mord ska ändras. Det föreslår politikerna i regeringen idag.

  Fler brottslingar bör dömas till livstids fängelse, istället för att som idag få ett straff som är bestämt till en viss tid.

 • Fångar kan få betalt för att spela spel
  1:50 min fredag 30 augusti 2013 kl 13.40

  Personer som har dömts för brott och sitter i fängelse har rätt att få arbeta med något under tiden. Då kan de tjäna lite pengar, samtidigt som de förbereds för ett arbetsliv efter att de har kommit ut ur fängelset. Men när tidningen Dagens Nyheter undersökte vad fångarna jobbade med, upptäckte de att en del fångar fick betalt för att spela spel och se på film, istället för att göra ett vanligt jobb.

 • Teknik hjälper många elever i skolan
  2:05 min fredag 30 augusti 2013 kl 12.04

  En del elever har svårt att lära sig saker i skolan och hålla ordning på vad de ska göra.

  Men med hjälp av mobiltelefoner och surfplattor kan det bli mycket bättre. Det har statens Hjälpmedelsinstitut kommit fram till i en undersökning, som regeringen fick idag.

 • 600 ton svavelsyra har läckt ut i Skutskär
  torsdag 29 augusti 2013 kl 15.35

  I två månader har mängder av svavelsyra läckt ut vid hamnen i Skutskär i Uppland. Svavelsyra kan vara frätande och skada människor och miljö.

 • Storbritannien får vänta med att anfalla Syrien
  torsdag 29 augusti 2013 kl 12.30

  Storbritanniens statsminister David Cameron vill att brittiska militärer gör sig beredda att skjuta mot president al-Assads armé i Syrien. Cameron ville att ett sådant anfall ska kunna påbörjas direkt. 

  Men ett sådant anfall måste först godkännas av riksdagen i Storbritannien. De flesta politikerna i den brittiska riksdagen säger att de vill vänta och fundera på saken innan de startar ett anfall mot Syrien.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista