Arkiv

 • Gunilla Carlsson lämnar regeringen
  1:34 min tisdag 17 september 2013 kl 14.55

  Gunilla Carlsson har varit biståndsminister i regeringen. Det betyder att hon har haft ansvar för de pengar som Sverige använder för att hjälpa fattiga länder. Idag berättade hon att hon slutar som biståndsminister och lämnar regeringen.

 • Det ska bli en rättegång mot en 45-årig man som är misstänkt för sexbrott mot 24 barn. Polisen hittade mannen efter att en 13-årig flicka i Kumla tog sitt liv. Polis och åklagare tror att flickan begick självmord efter att mannen hade hotat henne på Internet.

 • Den pakistanska skolflickan Malala får ett fint pris
  0:45 min tisdag 17 september 2013 kl 11.29

  Den 16-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai har fått ett fint pris. Det är organisationen Amnesty International, som arbetar för mänskliga rättigheter, som nu ger priset "årets samvetsambassadör" till Malala. Hon får priset för sin kamp för barns rättigheter.

 • Det är bevisat att giftgas användes i Syrien
  måndag 16 september 2013 kl 18.19

  Den 21 augusti dödades 1 400 personer i landet Syrien i Mellanöstern. En grupp experter från FN säger nu att det är bevisat att det var den giftiga gasen sarin som hade använts.

 • Det var en ensam man som kom in på en arbetsplats för militärer i USA:s huvudstad Washington. Han sköt ihjäl 12 personer och innan han själv sköts ihjäl av polisen. 8 andra personer skadades.

 • För snart 30 år sedan skickade det svenska företaget Boliden iväg giftigt slam från svenska gruvor till Chile. Giftslammet lämnades i naturen där så att människor i området förgiftades. Många blev sjuka av giftet. Nu vill de som drabbades i Chile ha pengar i ersättning av Boliden.

 • Nu tas fartyget Costa Concordia upp ur havet
  1:56 min måndag 16 september 2013 kl 13.37

  För snart 2 år sedan körde fartyget Costa Concordia för nära land i Italien. Fartyget körde in i en klippa under vattnet och gick sönder, så att vatten läckte in. 32 människor dog i olyckan. Sedan dess har fartyget legat fast med ena sidan under vattnet. Men nu ska experter försöka få upp Costa Concordia.

 • En storm är på väg mot Fukushima i Japan
  måndag 16 september 2013 kl 12.12

  I Japan är det vanligt med virvel-stormar som kallas tyfoner. Den tyfon som idag drog in över Japan heter Man Yi.

  Stormen drabbar bland annat platsen Fukushima, där det finns ett trasigt kärnkraftverk. Risken finns att kärnkraftverket förstörs ännu mer av de hårda vindarna.

 • Det gick bra för Sverigedemokraterna i kyrkovalet
  3:03 min måndag 16 september 2013 kl 10.25

  Sverigedemokraterna är ett parti som tycker att det finns för många invandrare i Sverige. De fick 6 procent av rösterna i kyrkovalet. Det är dubbelt så mycket som förra valet.

  Därför ökar partiets möjligheter nu att påverka Svenska kyrkan. Framgången kanske också gör att fler röstar på Sverigedemokraterna när det nästa år blir val till riksdagen och EU-parlamentet.

 • Kemiska vapen kan bland annat vara giftig gas. Sådan gas har troligen använts i kriget i Syrien.

  Sedan slutet år 1997 har de flesta av världens länder skrivit på en överenskommelse i FN om att helt förbjuda kemiska vapen. Nu vill även Syriens regering skriva på det avtalet.

 • I dag fick fyra män, som våldtog en ung kvinna i Indien, sina straff. Männen döms för både mord och våldtäkt och deras straff blir döden genom hängning.

  Det var i december förra året som den 23-åriga kvinnan blev våldtagen och slagen på en buss och sedan slängd i ett dike. Hon dog senare av sina skador.

  Männen tänker troligen kräva en ny rättegång i en annan högre domstol.

 • Det fortfarande för många barn som dör säger Unicef
  1:50 min fredag 13 september 2013 kl 10.54

  I många fattiga länder är det vanligt att barn dör. Ofta dör de helt i onödan av sjukdomar som hade kunnat stoppas med enkel medicin eller rent vatten och mat. Länderna i FN har sagt att det måste bli färre barn som dör. De har sagt att barnadödligheten ska minskas med två tredjedelar senast till år 2015. Men det går inte så bra att minska barnadödligheten.

 • USA kanske har skickat vapen till Syrien
  0:07 min torsdag 12 september 2013 kl 17.14

  En tidning i USA skriver att den amerikanska regeringen kanske har skickat vapen till upprorsmännen i Syrien. Men vi vet inte om det verkligen är sant.

 • Regeringen föreslår att det ska finnas färre vargar i Sverige
  1:18 min torsdag 12 september 2013 kl 16.43

  Idag finns det omkring 400 vargar i landet. Men omkring hälften av dem skulle kunna skjutas. Det föreslår nu politikerna i regeringen. De tycker att det kan räcka med omkring 170 vargar i Sverige för att arten ska kunna klara sig och finnas kvar i landet.

 • De som träffas i staden Genève i Schweiz är USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. De har helt olika åsikter om kriget i Syrien. Ändå gör de nu ett plötsligt försök att bli överens.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista