Arkiv

 • Smaksatt snus ska få vara kvar
  tisdag 8 oktober 2013 kl 18.03

  Idag har politikerna inom EU pratat om vilka regler som ska gälla för snus, cigaretter och annan tobak. Bland annat ska det fortfarande vara tillåtet att tillsätta smak till tobaken, så att det smakar godare. En del är oroliga för att de goda smakerna ska locka fler att röka och snusa. Det vore dåligt för hälsan.

 • Allt fler i Sverige blir sjuka av gluten
  1:43 min tisdag 8 oktober 2013 kl 16.08

  Gluten är ett ämne som ofta finns i bröd, pasta och mjöl. De senaste åren har det blivit allt fler som inte tål att äta mat med gluten i. Sedan 1990-talet är det nu 5 gånger fler barn i Sverige som drabbas av sådan här glutenintolerans. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

 • På tisdagen blev det klart vilka som får årets Nobelpris i fysik. Det blir professor Peter Higgs från Storbritannien och professor Francois Englert från Belgien som får dela på priset för upptäckten av den så kallade "Higgspartikeln".

 • Även pappor kan bli deprimerade när de får barn
  3:18 min tisdag 8 oktober 2013 kl 09.48

  När ett par får barn så tror man kanske att de ska bli glada. Men ibland kan det bli tvärtom. På senare tid har experterna pratat mycket om mammor som blir ledsna och deprimerade när de precis har fött sitt barn. Det kallas förlossningsdepression.

  Nu har svenska forskare upptäckt att det kan bli likadant för nyblivna pappor.

 • En tyfon har blåst in över Kina
  måndag 7 oktober 2013 kl 17.13

  Just nu är det ett stort oväder i Kina. Det är en tyfon med mycket starka vindar och kraftigt regn som har blåst in över Kina. Flera människor har dött i ovädret.

 • Svenskarna piskade sina slavar
  1:59 min måndag 7 oktober 2013 kl 16.33

  Under 1700-talet och 1800-talet hämtades flera miljoner människor i Afrika som tvingades att arbeta som slavar åt de vita. Så gjorde svenskarna också.

  Nu har forskaren Fredrik Thomasson tagit reda på hur svenskarna straffade sina slavar. Det vanligaste straffet var att bli piskad.

 • 3 forskare får dela på Nobelpriset i medicin
  2:15 min måndag 7 oktober 2013 kl 16.09

  Nobelpriset är ett av de finaste priserna i världen. Priset kan ges till personer som har upptäckt saker som kan göra stor skillnad för oss. Nu är det klart vilka forskare som får årets Nobelpris i medicin. Det blir James Rothman, Randy Schekman och Thomas Südhof från USA som får dela på priset. De får priset för sin forskning om vad som händer i kroppens celler.

 • När flyktingar kommer till Sverige får de bo i särskilda asylboenden. Där får de bo i väntan på att myndigheten Migrationsverket undersöker om de kan få stanna eller inte. Men flera av de asylboenden som ska användas sköts av företag som har problem med skulder. Det visar nu en undersökning som reportrar på Sveriges Radio har gjort.

 • Över 50 personer har dött i Egypten
  1:08 min måndag 7 oktober 2013 kl 10.17

  Bråken i Egypten handlar om vem som har rätt att styra landet. Frågan är om det ska vara militärerna eller om den förre presidenten Muhammad Mursi ska få tillbaka makten.

  De värsta oroligheterna var igår, söndag. Men även idag har flera personer i Egypten dödats.

 • En båt med flera hundra flyktingar sjönk igår i Medelhavet nära Italien. Omkring 100 personer räddades. Hittills har över 100 hittats döda. Men många saknas fortfarande så troligen är det uppåt 300 döda.

  François Crepeau har ett viktigt jobb inom Förenta nationerna, FN. Nu kritiserar han EU-länderna. François Crepeau menar att det är för svårt för flyktingar att ta sig in i EU på ett säkert sätt.

 • FREDAGSFRÅGAN

  Många nyheter den här veckan har handlat om USA:s budget. Politikerna i den amerikanska riksdagen har misslyckats med att komma överens om statens pengar. Det har nu lett till att massor av arbetsplatser som sköts av staten har tvingats stänga tills politikerna har enats om pengarna. 800 000 anställda på myndigheter, muséer och andra statliga arbetsplatser i USA får nu stanna hemma från sina jobb och vara utan lön.

  Om du vill berätta vad du tycker om det här får du gå in på Klartexts sida på Facebook. Där kan du skriva vad du tycker.

 • Polisen hittade en krokodil i ett växthus i Malmö
  0:44 min fredag 4 oktober 2013 kl 12.16

  Det var en stor sorts krokodil som kallas nil-krokodil. Den är 2 meter lång och bodde i ett växthus hemma hos ett par i Malmö.

  Idag bestämde myndigheten länsstyrelsen i Skåne att paret måste lämna ifrån sig sin krokodil. För de tror att krokodilen kanske mår dåligt. En veterinär ska undersöka djurets hälsa. Sedan bestämmer länsstyrelsen vad som ska hända med krokodilen.

 • I Malmö slutar flera personer i kriminella gäng
  2:05 min fredag 4 oktober 2013 kl 11.18

  I Malmö finns det en särskild grupp som hjälper personer, som vill lämna kriminella gäng för att börja ett nytt liv. Det här konsultationsteamet har jobbat i ett och ett halvt år nu och hittills har 80 personer fått hjälp.

  – Det är ju lugnare i staden. Det är färre polisanmälningar som kommer in, vilket känns väldigt roligt, säger Arash Zinat Bakhsh, en av dem som jobbar i gruppen.

 • En kvinna dödades utanför kongressen i USA
  fredag 4 oktober 2013 kl 09.31

  Kongressen är ungefär som USA:s riksdag. Delar av kongresshuset i huvudstaden Washington fick stängas på torsdagen, efter att en bilförare försökte ta sig in på området, förbi grindar, vakter och poliser. Många av USA:s viktigaste politiker jobbar i kongresshuset.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista