Arkiv

 • Det blir svårt för Sveriges landslag att ta sig till fotbolls-VM
  2:59 min tisdag 19 november 2013 kl 17.37

  Nu ikväll är det en viktig fotbollsmatch mellan Sverige och Portugal. Hur det går i den matchen avgör vilket av lagen som senare får vara med i Världsmästerskapen, VM. Kvällens match spelas på Friends Arena som ligger i Solna, norr om Stockholm.

 • Det kan bli lättare för Säkerhetspolisen, Säpo, och andra myndigheter som stoppar brott, att ta reda på var människor har skickat e-post och sms och vilka de har ringt till. Säpo vill börja använda ett nytt system där de direkt kan få hämta sådan information från telefon- och Internetföretag. Det avslöjade reportrar på Ekot idag.

 • Idag bestämde en lagexpert att det ska bli en rättegång mot 9 elever och en anställd på skolan Lundsberg i Värmland. De är misstänkta för en händelse i somras då en ung pojke blev bränd med ett strykjärn och flera andra elever hotades med strykjärnet.

 • På morgonen idag har polisen tagit fast ungefär 10 personer i Stockholm och på andra platser kring sjön Mälaren.

  De misstänkta ingår i en politisk grupp som kallas Revolutionära Fronten. Gruppen säger att de vill ha mindre skillnader mellan fattiga och rika. Därför räknas de som vänster i politiken. Polisen säger att personer från Revolutionära Fronten har använt våld mot sina politiska motståndare.

 • Minst 17 personer har dött på ön Sardinien i Italien. Det var på måndagskvällen som det kom väldigt mycket regn på Sardinien. Det blev stora översvämningar av skyfallen. Marken blev lös och lerig och hela bilar, vägar och broar spolades bort av vattnet som forsade fram. Flera av de som dog drunknade efter att ha spolats iväg i sina bilar.

 • Varannan kvinnlig pensionär i Sverige är fattig
  3:29 min måndag 18 november 2013 kl 18.07

  När du blir gammal och slutar arbeta så ska du istället få pengar i pensionKvinnor brukar få mycket mindre pengar i pension än männen.

  Det här vill Pensionsmyndigheten ändra på. De ska besöka olika arbetsplatser och berätta för unga kvinnor hur de kan få mer pengar i pension när de blir äldre.

 • En man med vapen sköt på en tidnings kontor i Paris
  måndag 18 november 2013 kl 15.18

  Polisen i Frankrike jagar en man som har skjutit inne på en tidnings kontor. Det var på tidningen Libérations kontor i huvudstaden Paris som en man gick in med vapen idag. Mannen hade ett gevär som han sköt en av tidningens fotografer med. Fotografen träffades i bröstet och i magen och är allvarligt skadad.

 • Många är utan el efter stormen Hilde
  1:17 min måndag 18 november 2013 kl 11.54

  Sent på lördag kväll blåste kraftiga vindar över norra Sverige. Den här stormen kallas Hilde. Många träd har blåst ner över el-ledningarna. På eftermiddagen idag, måndag, var det fortfarande 9 000 familjer som var utan el på eftermiddagen idag.

 • 6 personer har dött av virvelstormar i USA
  1:43 min måndag 18 november 2013 kl 11.45

  Minst 6 personer har dött och 40 har skadats efter stora oväder i USA. Det är kraftiga virvelstormar, tornador, som har blåst in över flera amerikanska delstater, bland annat Illinois och Indiana. Värst är det i Illinois där flest människor har dödats och stora områden med hus har förstörts av de starka virvelvindarna.  

 • Soldaterna sköt mot Sabiha Diljen när hon flydde från Turkiet
  3:57 min fredag 15 november 2013 kl 16.33

  Den närmsta tiden kommer vi här på Sveriges Radio att berätta extra mycket om personer som har flytt från sina hemländer.

  En av de flyktingar som har kommit hit till Sverige heter Sabiha Diljen. Hon och hennes två barn flydde från Turkiet år 1982. När hon gick över gränsen sköt soldater mot henne och hon var nära att förlora sin dotter Sîlan.

  Om du också har flytt får du gärna berätta om det på Klartexts sida på Facebook. Då får du chansen att vinna en lättläst bok.

 • Anhöriga uppskattar en kurs om psykisk ohälsa
  2:30 min fredag 15 november 2013 kl 15.20

  Intresset är stort för att få veta mer om psykiska sjukdomar. Och i Västmanland erbjuder landstinget de som har anhöriga med psykisk sjukdom en kurs. Klicka på texten om du vill läsa mer

 • Flera länder inom Europeiska unionen har stora ekonomiska problem. Så har det också varit på Irland och i Spanien. Men nu tycker deras regeringar att deras ekonomi har blivit bättre och därför vill de klara sig utan att låna pengar från andra EU-länder.

 • En flyktingbåt har sjunkit i Medelhavet
  fredag 15 november 2013 kl 11.22

  Minst 12 flyktingar har dött sedan en båt sjönk i Medelhavet utanför Greklands kust i morse. Fyra av de som dog var barn, enligt de grekiska myndigheterna, medan 15 personer kunde räddas.

 • Brottslingar har tagit sig in i datorerna hos ett företag på Irland som sköter kortbetalningar. Där har de tagit hemliga siffror från kundernas bankkort. Bland annat från företaget Coops medlemmar. Det handlar om medlemmar som har använt Coops särskilda hotellpremie. Det här innebär att de som har bokat hotellrum genom Coops hotellpremie kan ha förlorat pengar från sitt bankkort.

 • I augusti blev det känt att polisen i Skåne i hemlighet har skrivit upp flera tusen personer från folkgruppen romerna i olika register. Även personer som aldrig har begått brott finns i med i polisens register.

  Nu kommer två poliser att bli misstänkta för brott, för tjänstefel. Det säger en lagexpert till nyhetsbyrån TT. Men först ska poliserna och några av deras arbetskamrater frågas ut. Exakt vad de två poliserna har gjort för fel är inte känt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista