Arkiv

 • Vården av psykiskt sjuka brottslingar får kritik
  Lena Kasangs son hölls inlåst ensam i ett rum i över ett år
  3:19 min tisdag 3 december 2013 kl 17.03

  De brottslingar som är allvarligt psykiskt sjuka kan slippa fängelse och istället bli inlåsta på sjukhus. Där ska de få vård.

  Men en del är kritiska till den vården. De menar att vårdpersonalen vet för lite om de psykiska problem som kallas autism. En av de kritiska är Lena Kasang som har en autisk son.

 • Svenska elever i nionde klass har blivit allt sämre i skolan, blandat har de blivit sämre på att räkna och läsa.

  Sverige rasar i jämförelse med flera andra rika länder. Det visar en undersökning som heter Pisa och som har gjorts av organisationen OECD.
  -Vi ser allvarligt på det här, säger Helen Engmo, en av cheferna på myndigheten Skolverket.

 • Johan Olsson får bragdguldet
  tisdag 3 december 2013 kl 13.55

  Bragdguldet är ett pris som tidningen Svenska Dagbladet delar ut. Priset går till en svensk idrottare som har gjort något särskilt bra under året. Och idag blev det känt att skidåkaren Johan Olsson får årets bragdguld.

 • Nu görs det återigen Saab-bilar i Trollhättan
  måndag 2 december 2013 kl 12.13

  Idag öppnas återigen den svenska bilfabriken som ligger i Trollhättan i Västergötland. Fabriken ägdes tidigare av företaget Saab, men Saab hade under lång tid ekonomiska problem och tvingades stänga i december 2011.

  I juni 2012 fick ett nytt företag, som heter Nevs, ta över fabriken i Trollhättan. Idag börjar Nevs att göra bilar igen. Och de kommer att se ut precis som de gamla Saab-bilarna.

 • Det är stora protester och bråk i Ukraina
  2:25 min måndag 2 december 2013 kl 11.52

  Just nu är det stora protester och bråk i landet Ukraina i Östeuropa. I flera dagar har massor av människor demonstrerat ute på gatorna i både huvudstaden Kiev och andra städer. Demonstranterna är missnöjda med landets president och regering. De tycker att det är dåligt att presidenten har sagt nej till att fortsätta att prata om ett samarbete med EU. Istället vill regeringen samarbeta mer med Ryssland och det ogillar demonstranterna.

 • Fredagsfrågan
  Vad tänker du om de svenska journalisterna som försvann i Syrien
  2:03 min fredag 29 november 2013 kl 15.43

  Den här veckan har många nyheter handlat om de två svenska journalister som har förts bort i landet Syrien i Mellanöstern.

  Journalisterna var i Syrien för att berätta om kriget där men de stoppades av en grupp personer med vapen och fördes iväg i lördags. Och nu vet ingen var de svenska journalisterna är någonstans.

  Vår reporter har frågat folk på stan vad de tycker om att journalister ger sig in i farliga krigsområden och i Falun i Dalarna går åsikterna isär. Vad tycker du är det rätt eller fel att journalister åker till farliga ställen. Berätta det på vår Facebook-sida.

 • Protesterna i Thailand är nu allvarligare än tidigare i veckan
  0:58 min fredag 29 november 2013 kl 15.33

  Protesterna  i Thailand i Asien har har blivit allvarligare idag. Förutom att tusentals demonstranter kräver att regeringen och statsminister Yingluck Shinawatra slutar sina jobb, så har demonstranter  tagit sig in på arméns viktigaste kontor och omringat regeringspartiets kontor i huvudstaden Bangkok.

 • Allfler barn i världen dör av Aids
  1:24 min fredag 29 november 2013 kl 14.18

  De senaste åren är det allt fler barn och unga i världen som dör i sjukdomen Aids och de flesta dör i Afrika.

  Det här visar en undersökning som FN:s organisation Unicef har gjort, en organisation som särskilt hjälper barn. Och en av förklaringarna till att fler unga dör är att de sjuka inte får den medicin de behöver.

 • Flera chefer tvingas sluta på Telia Sonera
  2:26 min fredag 29 november 2013 kl 11.36

  Det är 4 chefer på Telia Sonera som får sluta sina jobb. Den viktigaste av dem är Per-Arne Blomqvist. Anledningen till att cheferna slutar är att Telia Sonera är misstänkt för att ha gjort affärer på fel sätt i länder i Centralasien.

 • Nyligen sa Göran Lambertz att domstolarna gjorde rätt när de tidigare dömde Sture Bergwall för 8 mord. Men numera är Bergwall friad från morden och många säger att han är oskyldig.

  Nu får Göran Lambertz kritik för det han har sagt om Bergwall. Flera lagexperter kräver nu att han ska sluta sitt jobb som domare i Högsta domstolen.

 • Landshövdingar har mycket tid att jobba med annat
  1:40 min torsdag 28 november 2013 kl 12.56

  En landshövding är chef för en av statens länsstyrelser ute i landet. Nu visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort att många landshövdingar samtidigt också hinner med flera andra jobb, vid sidan av sitt arbete som landshövding. De kan till exempel sitta med i företagsstyrelser eller olika stiftelser, och lägger mycket tid på det. En expert menar nu att landshövdingarna verkar ha för lite att göra på sina jobb.

 • Statsministern i Thailand får behålla sitt jobb
  torsdag 28 november 2013 kl 12.14

  Nu klart att landets statsminister Yingluck Shinawatra i Thailand i Asien får ha kvar sitt jobb. För idag röstade de flesta politikerna i Thailands riksdag ja till det.

  Samtidigt fortsätter protesterna i landet mot regeringen.

 • På vissa ställen i fjällen har vindarna varit så kraftiga att det räknas som storm. Dessutom är det mycket regn och våt snö.

  De kraftiga vindarna och den våta tunga snön har gjort så att en del träd har fallit ner på el-ledningarna. Därför är det strömavbrott i delar av Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Sammanlagt var 5000 kunder utan el på eftermiddagen.

 • Idag blev det klart vilka regler som ska gälla för Arlanda flygplats, som ligger norr om Stockholm. En domstol sa idag att flygplatsen får släppa ut hur mycket koldioxid de vill i luften.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista