Arkiv

 • Det svenska företaget Saab har försökt att påverka politiken i landet Schweiz. Saab betalade över 1 miljon kronor som skulle gå till politisk reklam. Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • Alice Babs har dött
  0:47 min tisdag 11 februari 2014 kl 18.11

  Alice Babs var en svensk sångerska. Hon var en av de första i Sverige som sjöng swing. Swing är ett slags jazzmusik från USA. Bland annat sjöng Alice Babs sången "Swing it, magistern!" år 1940. Alice Babs dog idag, tisdag. Hon blev 90 år gammal.

 • Planet kraschade uppe i bergen i närheten av staden Oum El Bouaghi, som ligger i landet Algeriet i norra Afrika. Med på flygplanet fanns både militärer och personer som var släkt eller vänner till militärerna. Det var över 100 personer i planet och det sägs att alla dog. Vi vet inte vad olyckan beror på.

 • Teodor Peterson fick en silvermedalj i OS
  tisdag 11 februari 2014 kl 14.54

  Idag tävlade Teodor Peterson i skidsprint. I en sådan tävling åker man skidor en kortare sträcka än vanligt. Banan var bara 1 kilometer lång. Det var Ola Vigen Hattestad från vårt grannland Norge som vann. Svenskarna Teodor Peterson och Emil Jönsson kom tvåa och trea.

 • Fler vill rösta i EU-valet
  2:05 min tisdag 11 februari 2014 kl 13.59

  Den 25 maj får svenska folket rösta om vilka svenska politiker som ska sitta i EU-parlamentet. Fler än tidigare säger nu att de vill rösta i valet. Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • Skolorna blev sämre när kommunerna fick ansvaret
  måndag 10 februari 2014 kl 18.27

  Skolorna i Sverige blev sämre av att kommunerna fick ansvar för dem. Det säger idag en expert som har undersökt det här åt regeringen. Det är professorn Leif Lewin som har tagit reda på hur skolan har förändrats sedan staten slutade ha ansvar för skolan och kommunerna istället tog över i början på 1990-talet.

  Leif Lewin tycker bland annat att lärarna har fått för mycket att göra och att skolan då också har blivit sämre på att lära ut till eleverna. Professor Lewin tycker att skolans problem beror både på den regering vi har nu och på den socialdemokratiska regeringen vi hade förut.

 • Soldater sköt mot hjälparbetare och flyktingar vid staden Homs
  1:32 min måndag 10 februari 2014 kl 17.43

  Den här helgen skulle det vara paus i striderna vid staden Homs i Syrien. Under tiden skulle människor få en chans att fly ut ur staden och hjälparbetare skulle få åka in i Homs med mat och mediciner. Men trots att alla hade lovat att hålla sig lugna blev flera personer skjutna. Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • Gift från brandsläckning har hamnat i dricksvattnet
  2:10 min måndag 10 februari 2014 kl 17.24

  På flera platser där kommuner hämtar sitt dricksvatten har det hittats gifter i vattnet. Det handlar om gifter som kommer från ett särskilt skum som används till att släcka bränder. Sådana gifter har hittats i Ronneby, Botkyrka och Uppsala och gifterna kan finnas i vattnet också på fler ställen. Därför har myndigheten Livsmedelsverket nu sagt åt kommunerna att undersöka sitt vatten. Klicka på texten för att läsa mer.

 • Färre invandrare ska släppas in i Schweiz
  3:52 min måndag 10 februari 2014 kl 10.02

  Folket i Schweiz hade en folkomröstning i helgen. De flesta röstade då för att ta emot färre invandrare från EU-länderna, Det betyder bland annat att det blir svårare för svenskar att flytta till Schweiz. Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • Det har varit ett rån i Akalla
  måndag 10 februari 2014 kl 08.42

  Två väktare skulle köra pengar i en liten lastbil. Men de blev stoppade av mörkklädda män i förorten Akalla utanför Stockholm. Männen tog ut 3 väskor ur bilen. Väskorna kanske innehåller pengar. Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • Här kan du höra fredagens Klartext
  7:04 min fredag 7 februari 2014 kl 18.16

  Under tiden som OS pågår i Ryssland sänds Klartext inte i radion. Däremot kan du höra programmet här på hemsidan eller i din mobiltelefon med hjälp av appen Sveriges Radio Play.

 • Det är vapenvila i Homs i Syrien
  1:59 min fredag 7 februari 2014 kl 14.56

  Syriens regering och Förenta nationerna, FN, har kommit överens om att det ska bli en paus i striderna kring staden Homs. De som bor i staden ska nu få mat och mediciner. Kvinnor och barn ska få lämna staden. Klicka på texten om du vill läsa mer!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista