Arkiv

 • Ukrainas armé gör sig beredd på strid
  1:21 min tisdag 15 april 2014 kl 17.29

  Regeringen i Ukraina började idag flytta sina soldater mot städerna Donetsk, Kramatorsk och Slovjansk i landets östra del. Soldaterna ska ta tillbaka kontrollen över myndigheterna där. Klicka på texten om du vill veta mer!

 • Den kända skådespelaren Mikael Persbrandt dömdes idag till fängelse av domstolen Stockholms tingsrätt. Mikael Persbrandt är känd från filmer som bland andra "Beck", "Mig äger ingen" och "Hobbit". Persbrandt döms för att ha haft drogen kokain på sig och ska sitta i fängelse i 5 månader som straff.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Fler och fler flyktingar gömmer sig i Sverige
  1:51 min tisdag 15 april 2014 kl 11.14

  Fler och fler flyktingar försvinner i Sverige. Förra året försvann nästan 8000 flyktingar. Ofta kan det vara så att svenska myndigheter har bestämt att en person ska tvingas att lämna Sverige. Och då gömmer sig flyktingen för att kunna vara kvar här.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Det verkar vara ryska soldater inne i östra Ukraina
  1:25 min måndag 14 april 2014 kl 19.18

  Idag kom män med vapen till en polisstation i staden Kramatorsk, som ligger i den östra delen av landet Ukraina. Männen försökte ta över polisstationen med våld. Männens ledare verkar vara en militär från grannlandet Ryssland. Och det kan finnas flera ryska soldater inne i östra Ukraina.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Idag fyller Klartext 20 år
  1:31 min måndag 14 april 2014 kl 17.41

  Den 14 april år 1994 sändes det allra första nyhetsprogrammet från Klartext. Nu har Klartext sänt nyheter på lätt svenska i 20 år. Det firades i radiohuset i Falun där Klartext sänds ifrån. Klicka på texten för att läsa mer!

 • Miljöpartisten Isabella Lövin har varit på flest EU-möten
  4:27 min måndag 14 april 2014 kl 15.54

  EU-parlamentet är uppdelat i små arbetsgrupper som kallas utskott. Den svenska politiker som går på flest utskotts-möten är miljöpartisten Isabella Lövin och den som går på minst möten är socialdemokraten Åsa Westlund. Klicka på texten för att läsa mer!

 • Många unga har varit arbetslösa i 10 år
  2:08 min fredag 11 april 2014 kl 13.22

  Det finns en del unga vuxna som varken arbetar eller studerar. Det är nu 10 000 unga som inte har jobbat en enda gång på 10 år. Det visar en ny undersökning. Klicka på texten  om du vill läsa mer!

 • Det är stor brist på mat i Syrien
  1:00 min fredag 11 april 2014 kl 11.39

  Det har varit krig i flera år i Syrien i Mellanöstern. Och många i landet har svårt att få mat. Det är så torrt i Syrien att befolkningen inte kan odla mat.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Gruv-arbetare har dött i östra Ukraina
  fredag 11 april 2014 kl 10.56

  Gruvan finns i närheten av staden Donetsk, som ligger i den östra delen av Ukraina, nära Ryssland. På morgonen idag läckte det ut en gas i gruvan. Gasen exploderade och minst 7 personer dog.

 • Ombord på bussen var svenska ungdomar i åldern 15 till 20 år. När bussen körde av vägen skadades 4 av ungdomarna. Bussen var på väg från Sverige till landet Slovakien. För att komma dit åkte de genom grannlandet Polen och det var där olyckan skedde.

 • Lampor i staden kan vara jobbiga för djur
  1:18 min torsdag 10 april 2014 kl 16.09

  När det blir mörkt tänds många lampor i städerna. Det är bra för människorna men inte så bra för en del djur. Lamporna kan till och med göra så att djur dör. En del djur är gjorda för att dras mot ljuset och då kanske de glömmer annat som är viktigt.

  Klicka här för att läsa mer.

 • Fler ungdomar får sommarjobb av sina kommuner
  1:39 min torsdag 10 april 2014 kl 16.00

  Fler och fler kommuner i Sverige ger sommarjobb till ungdomar. Det berättar SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. 

  Klicka här för att läsa mer.

 • I Ukraina i Östeuropa är det oroligt. För tidigare den här veckan tog demonstranter över flera myndigheters kontor i östra Ukraina. Det är kontor som tillhör politiker och polisen i städerna Donetsk och Luhansk. Nu kräver Ukrainas regering att demonstranterna lämnar myndigheterna senast ikväll.

  Klicka här för att läsa mer.

 • Med hjälp av den här hemsidan kan du ställa frågor till politikerna. Journalister på "Centrum för lättläst" tar reda på svaret, till exempel genom att intervjua politikerna. Därefter skriver journalisterna en text på lätt svenska om politikerns svar.

  På hemsidan Alla väljare finns också information om hur valen går till och vem som har rätt att rösta.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista