Arkiv

 • Oroligheterna i landet Ukraina i Östeuropa har fortsatt också idag. I staden Luhansk i i östra Ukraina har flera hundra personer tagit sig in i ett av regeringens hus idag. Det är personer som vill att deras område ska bli en del av grannlandet Ryssland som har tagit sig in i stadshuset.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Märkningen Fairtrade ökar
  1:37 min tisdag 29 april 2014 kl 16.06

  Organisationen Fairtrade vill att människor i fattiga länder ska få bättre betalt för det de jobbar med. En banan som du köper i butiken kan ha ett litet klistermärke som det står Fairtrade på. Det betyder att den som odlade bananen får mer betalt än vanligt. Och det säljs mer och mer saker i Sverige med den här Fairtrade-märkningen. Klicka här för att läsa mer!

 • En av demonstranterna i Kärrtorp döms till fängelse
  1:06 min tisdag 29 april 2014 kl 15.58

  Demonstrationerna i förorten Kärrtorp i Stockholm förra året blev till bråk. Hittills är det mest nazister som har dömts för bråket. Men idag dömdes också en av demonstranterna. För demonstranten hade knivhuggit en av nazisterna. Klicka här för att läsa mer!

 • Flera hundra har dömts till döden i Egypten
  måndag 28 april 2014 kl 17.09

  En domstol i landet Egypten i Nordafrika har idag dömt nästan 700 personer till döden. Domstolen säger att alla de som dömdes är skyldiga till att det blev ett våldsamt bråk där en polis mördades.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Det är fortsatta våldsamheter i östra Ukraina
  måndag 28 april 2014 kl 16.34

  Det fortsätter att vara oroligt i landet Ukraina i Östeuropa. Bland annat har en borgmästare i östra Ukraina skjutits och skadats svårt idag.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Den 1:a maj brukar det vara demonstrationer runtom i Sverige. Det är oftast Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som ordnar dom här demonstrationerna. Men i år får det nazistiska partiet Svenskarnas parti hålla en demonstration i staden Jönköping i Småland. Det har gjort många arga. Vissa menar till och med att det är olagligt. Klicka här för att läsa mer!

 • Nu börjar fästingar sprida sjukdomar
  1:41 min måndag 28 april 2014 kl 13.45

  Nu när det är vår vaknar ett litet djur i naturen som vi helst skulle vilja slippa. Det är fästingen som kan sätta sig fast och suga blod på människor och djur. Fästingen kan också sprida sjukdomar och en del personer kan behöva få vaccin mot smittan. Klicka här för att läsa mer!

 • Fler och fler lärare i skolan mår dåligt
  1:05 min måndag 28 april 2014 kl 11.02

  Den svenska skolan har stora problem. Många lärare har svårt att hålla ordning på sina elever. Och därför mår lärarna väldigt dåligt. Klicka här för att läsa mer!

 • Klartext gör ett program om EU-valet
  fredag 25 april 2014 kl 16.01

  Den 25:e maj är det val till Europaparlamentet. Då får alla svenskar som är över 18 år gamla rösta. Men varför ska man rösta? Det och mycket mer får du höra i Klartexts specialprogram om EU-valet. Det sänds i P4 den 1:a maj klockan 18:30!

 • En man som har suttit 10 år i fängelse frias
  fredag 25 april 2014 kl 15.50

  Den 66-årige mannen dömdes för att ha våldtagit sin dotter mer än 200 gånger. Och sedan domen har han suttit 10 år i fängelse. Men nu ändras domen. Domstolen säger nu att han är oskyldig. Klicka på texten för att läsa mer!

 • Nu ska det handla om hur dålig vården av gamla och sjuka människor kan vara. Ofta skickas de till olika avdelningar på sjukhus eller till sin hemkommun utan att någon tar hela ansvaret för den sjuka människan. Klicka här för att läsa mer!

 • På söndag är det 20 år sen apartheid försvann i Sydafrika. Apartheid hette systemet som styrde så att vita och svarta människor inte fick vara med varandra. Det fanns till exempel olika toaletter för svarta och vita i Sydafrika under apartheidtiden. Klicka för att läsa mer!

 • Sverige får kritik av FN
  fredag 25 april 2014 kl 10.54

  Sverige är för dåligt på att se till att personer med funktionsnedsättningar slipper hindras i samhället. Det säger Förenta Nationerna, FN, som nu klagar på Sverige för det här.

  Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • 5 personer har dödats i strider i östra Ukraina
  torsdag 24 april 2014 kl 16.05

  Det är fortfarande väldigt oroligt i de östra delarna av Ukraina. Minst 5 personer har dött i strider i staden Slovjansk. De som har dödats vill tillhöra grannlandet Ryssland istället för Ukraina. Det är den ukrainska militären som har skjutit mot dem. Och Rysslands president Vladimir Putin tycker att det här är dåligt gjort av Ukraina.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista