Arkiv

 • Hur kan EU arbeta för fred?
  3:25 min tisdag 13 maj 2014 kl 17.31

  Politikern Soraya Post är med i partiet Feministiskt Initiativ, FI. Hon tycker att EU-länderna varken behöver  soldater eller vapen. Men de flesta andra partier vill ha ett militärt försvar. Frågan är bara hur mycket av försvaret som EU-länderna ska sköta gemensamt och hur mycket varje EU-land självt ska bestämma.

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Protester tvingade bort Sverigedemokrater från Göteborg
  1:47 min tisdag 13 maj 2014 kl 16.36

  Snart är det val. Därför reser många politiker runt i landet för att berätta om sin politik. Men när partiet Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kom till Göteborg idag hindrades han från att hålla sitt valmöte, eftersom så många där protesterade mot honom och hans politik.

  Klicka på texten om du vill läsa mer

 • År 2009 köpte statens eget energiföretag Vattenfall ett annat energiföretag som heter Nuon. Vattenfall köpte Nuon för ungefär 100 miljarder kronor. Men det var en dålig affär. Staten förlorade nästan 40 miljarder kronor på att köpa Nuon. Idag fick regeringen kritik för Nuon-affären av Konstitutions-utskottet.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Tyska Volkswagen köper Scania
  tisdag 13 maj 2014 kl 15.45

  Det svenska lastbilsföretaget Scania ska få en ny ägare. Det är det tyska bilföretaget Volkswagen som vill köpa Scania. Volkswagen är redan idag med och äger en stor del av Scania, men nu vill de köpa ännu mer av företaget. De svenska aktieägare som är med och äger Scania säger nu ja till det.

  Klicka på texten om du vill läsa mer

 • Få asylsökande blir undersökta av läkare
  1:33 min måndag 12 maj 2014 kl 11.18

  Människor som kommer till Sverige och vill stanna här ska få en undersökning av sin hälsa. Det är vårdpersonal på de svenska landstingen som ska undersöka de asylsökande. Men de är dåliga på att göra det.

  Klicka här för att läsa mer!

 • I söndags skulle folket i den östra delen av landet Ukraina få rösta om självständighet. De flesta som röstade röstade ja till självständighet, säger den grupp som ordnade valet. Men enligt Ukrainas lagar var folkomröstningarna olagliga. Dessutom är det osäkert vad som menades med "självständighet".

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Under våren har det varit oroligt i landet Ukraina i Östeuropa. Idag var det en av de värsta striderna sedan oroligheterna började. Över 20 personer dödades, bland annat i staden Mariupol. Samtidigt hade militärer från Ryssland en militärparad på halvön Krim.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • EU tvingar länder att privatisera
  2:08 min fredag 9 maj 2014 kl 15.25

  Fattiga länder i Europa kan få hjälp av EU. Men samtidigt kan de då bli tvingade att privatisera. Saker som förut gjordes av myndigheter eller statliga företag får då istället göras av privata företag. Det är fel av EU att tvinga fram privatiseringar, tycker Mikael Gustafsson i Vänsterpartiet.

  Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • Partiet Feministiskt Initiativ, FI är ett ganska nytt parti och de har bara ställt upp i två val tidigare. Men nu kan FI vara på väg att ta en plats i riksdagen när det blir val nu i höst.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Ikväll börjar Eurovision Song Contest
  Lars Svan försöker sjunga "Undo"
  2:12 min fredag 9 maj 2014 kl 13.36

  Nu i helgen ska sångare från olika delar av Europa tävla mot varandra. En av dem är den svenska sångerskan Sanna Nielsen. Hennes sång Undo är väldigt svår att sjunga. P4 Dalarnas reporter Lars Svan har bett en sång-läraren Maria Alinder i Leksand om hjälp för att kunna sjunga Undo.

 • Många som har problem med tänderna kanske ändå låter bli att gå till tandläkaren, eftersom de tycker att det är för dyrt. Men det finns särskilda pengar i tandvårdsstöd att få. Det är ett bidrag från staten, som då kan betala en del av tandvårdskostnaderna. Fast många känner inte till att det här tandvårdsstödet finns, därför är det få som använder det.

  Klicka på texten om du vill läsa mer

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista