Arkiv

 • Vilka krav ska EU ställa på miljön?
  2:20 min tisdag 20 maj 2014 kl 18.11

  Alla svenska partier är överens om att bilar och fabriker släpper ut för mycket farlig koldioxid i luften.
  Därför vill de ha EU-krav på minskade utsläpp. Men partierna är oense om vad vi ska göra istället för att få energi till hus, bilar och fabriker.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Det har återigen blivit problem på bilfabriken i Trollhättan i västra Sverige. Under flera veckor ska inga bilar göras där, eftersom företaget Nevs som äger fabriken har fått slut på pengar.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Flera dog när 2 tåg krockade i Ryssland
  tisdag 20 maj 2014 kl 12.24

  På förmiddagen hände en stor tågolycka utanför Rysslands huvudstad Moskva. Det var ett godståg lastat med varor och ett passagerartåg med människor som krockade med varandra. Minst 9 människor har dött och omkring 45 har skadats i olyckan.

 • Militärerna får mer makt i Thailand
  3:06 min tisdag 20 maj 2014 kl 10.01

  De thailändska militärernas ledare säger idag att de ska bestämma om allt som har med säkerheten att göra. Militärerna har stängt vissa tv-stationer. Dessutom har soldater satts ut som vakter vid olika myndigheter.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Många som har flytt från länder där det är krig mår dåligt. De kan ha varit med om hemska saker i sina hemländer. En del av dem skulle behöva prata med en psykolog när de kommer hit till Sverige. Ändå är det få av de asylsökande som får den hjälpen.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Det är stora översvämningar på Balkan
  2:09 min måndag 19 maj 2014 kl 12.09

  Just nu är det stora översvämningar i flera länder på Balkan. Värst är det i länderna Serbien och Bosnien. Översvämningarna beror på att det har regnat väldigt mycket. På bara några dagar har det kommit lika mycket regn som det annars gör på flera månader. Fler än 40 människor har dött och många tusen har tvingats lämna sina hem.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Det handlar om JAS Gripen som är ett flygplan som militärer kan använda i strid. Regeringen i Schweiz ville köpa 22 sådana flygplan Saabs fabrik i Linköping, här i Sverige. Men folket i Schweiz röstade nej till det igår, söndag.

 • Flera personer har dödats i Kenya
  fredag 16 maj 2014 kl 14.43

  Det var två explosioner i Nairobi, som är huvudstad i det afrikanska landet Kenya. Minst 10 personer dödades.

  Klicka om du vill läsa mer!

 • FREDAGSFRÅGAN
  Ska Sverige använda ännu mer pengar till försvaret?
  1:03 min fredag 16 maj 2014 kl 12.42

  På torsdagen kom politikerna i Sveriges Riksdag överens om att Sveriges försvar ska bli starkare. Politikerna i regeringen vill nu köpa in bland annat 10 nya stridsflygplan och 1 ny ubåt. Det kommer att kosta flera miljarder kronor extra att göra det. 

  Klartext har frågat människor om vad de tycker om att Sverige ska använda ännu mer pengar till försvaret.

 • Indien får en ny regering
  fredag 16 maj 2014 kl 12.30

  Det har varit val i det stora landet Indien i Asien, och idag blev det klart att landet kommer att få en ny regering. Det är det religiösa partiet BJP som vann valet och får bilda en ny regering. BJP:s ledare Narendra Modi kommer att bli Indiens nya statsminister.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • En svensk har släppts fri i Syrien
  fredag 16 maj 2014 kl 11.42

  En svensk hjälp-arbetare har under flera månader hållits fången i landet Syrien i Mellanöstern. Nu har svensken och 4 andra hjälparbetare släppts fria.

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Många som bor på landet blir utan tidning på lördagar
  2:39 min torsdag 15 maj 2014 kl 18.53

  Flera tusen personer som bor ute på landsbygden kommer inte längre att få någon tidning på lördagar. Istället kommer de att få lördagstidningen på måndagen istället. Det beror på att tidningsföretaget Mittmedia vill spara pengar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista