Arkiv

 • Efter de senaste veckornas strejk i södra Sverige kan det nu bli strejk också i Stockholm. Fackförbundet Seko säger nu att förarna på pendeltågen i Stockholm ska gå ut i strejk från och med den 20 juni.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Det fungerar dåligt att undersöka unga flyktingars ålder
  3:12 min tisdag 10 juni 2014 kl 14.00

  När en ung flykting vill stanna i Sverige kan läkare ibland undersöka hur gammal personen är. Barn under 18 år får nämligen inte skickas ut från Sverige hur som helst. De måste tas om hand på ett bra sätt. Nu visar det sig att undersökningarna oftast inte görs tillräckligt noggrant. Det kan betyda att barn far väldigt illa.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Rebeller har tagit över ett stort område i Irak
  0:14 min tisdag 10 juni 2014 kl 13.01

  I landet Irak i Mellanöstern har rebeller tagit över hela området Nineve-provinsen i norra Irak. Rebellerna slåss mot den irakiska regeringens soldater och har nu besegrat dem i Nineve-provinsen.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Vad ska hända med den lättlästa tidningen 8 sidor?
  3:08 min tisdag 10 juni 2014 kl 10.27

  8 sidor är en tidning som skriver lättlästa texter om veckans nyheter. Den tidningen får också stöd av staten. Snart ska politikerna i riksdagen bestämma hur det ska bli med 8 sidor i framtiden. Politikerna i regeringen vill göra förändringar. Men vänsterpartisten Bengt Berg tycker att tidningen kunde få fortsätta på samma sätt som idag.

 • Du kanske har hört någon säga "blonda och blåögda svenskar"? Det är något som många skulle säga är typiskt svenskt. Men så har det inte alltid varit. Synen på vad som är typiskt svenskt har förändrats. Före 1800-talet pratade man inte så mycket om vilken färg svenskarna hade på ögon och hår.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Fler inom EU behöver bry sig om flyktingarna i Italien
  1:39 min måndag 9 juni 2014 kl 16.47

  Det kommer väldigt många flyktingar till de italienska öarna i Medelhavet. Nu säger flera politiska ledare på ön Sicilien att det här snart inte går längre och att de behöver hjälp för att kunna ta hand om alla flyktingar som kommer dit.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Telefon-bolagen fortsätter spara information om sina kunder
  1:43 min måndag 9 juni 2014 kl 14.39

  När du ringer i telefonen eller surfar på internet kan ditt telefon-bolag se det. I april i år sa flera svenska telefon-bolag att de skulle sluta spara sådan här information om sina kunder. Nu visar det sig att de ändå fortsätter att göra det.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Terrorister attackerade en flygplats i staden Karachi i Pakistan inatt. De tog sig in i flygplatsen med massor av vapen och dödade minst 18 människor. Nu säger den pakistanska militären att de har dödat terroristerna och att de har kontroll över flygplatsen.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Inga tåg kan åka förbi Herrljunga
  torsdag 5 juni 2014 kl 12.00

  Den här veckan är det problem med tåg-trafiken på flera platser i Sverige. Nu är det också stopp i tåg-trafiken förbi Herrljunga, som ligger mellan Göteborg och Skövde i Västergötland.

 • 3 poliser har dödats i Kanada
  0:32 min torsdag 5 juni 2014 kl 09.54

  En 24-årig man med vapen har skjutit ihjäl 3 poliser i staden Moncton i Kanada. 2 poliser har också skadats. Den här mannen har fortfarande inte tagits av polisen. Polisen säger att människor i närheten ska stanna inne och låsa dörrarna.

 • Tåg-strejken blir större
  0:12 min onsdag 4 juni 2014 kl 15.23

  Tågförare i södra Sverige har gått ut i strejk. De här tågförarna är missnöjda med hur tågföretaget Veolia har behandlat dem. Därför har fackförbundet SEKO sagt att tågförarna ska gå ut i strejk och vägra jobba åt Veolia. Och snart kan det bli ännu fler som strejkar.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Funktions-nedsatta bönder har svårt att få hjälp
  1:18 min onsdag 4 juni 2014 kl 14.53

  Bönder med funktionsnedsättning har svårt att få ekonomisk hjälp. En person med funktionsnedsättning kan till exempel ha svårt att gå eller sitter i rullstol. Och bönder med funktionsnedsättning har det svårt. För de har svårt att få hjälp av myndigheten Försäkringskassan. 

  Klicka här för att läsa mer!

 • Det spelas ett världs-mästerskap i fotboll i Östersund
  1:48 min onsdag 4 juni 2014 kl 14.22

  Om ungefär en vecka börjar Världsmästerskapet i fotboll för herrar i Brasilien. Men redan nu spelas ett annat VM i staden Östersund i norra Sverige. Det är ConIFA World Football Cup. Det är som VM fast för områden som inte är med i det stora fotbollförbundet FIFA. Det kallas minoritets-VM.

  Klicka här för att läsa mer!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista