Arkiv

 • En militärhelikopter har skjutits ned nära staden Slovjansk i östra Ukraina. Det innebär att löftena om att sluta strida nu är brutna.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Här kan du höra tisdagens Klartext
  8:19 min tisdag 24 juni 2014 kl 18.06

  Just nu är det fotbolls-VM i Brasilien. Radiosporten sänder från matcherna. Därför är det inga nyheter från Klartext i radion. Istället kan du höra programmet här.

 • 3 chefer som har arbetat på myndigheten Kriminalvården misstänks för att ha haft ansvaret för att en av deras anställda dog. Det var en vakt som jobbade på ett av Kriminalvårdens häkten som slogs ihjäl av en fånge på häktet. Vakten arbetade ensam, trots att det var förbjudet. Det var chefernas fel, menar nu lagexperter.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Det brann långt nere i gruvan i Kiruna
  tisdag 24 juni 2014 kl 15.47

  På tisdagen startade en brand långt nere i gruvan i Kiruna i Lappland. Det var en lastbil som började brinna mer än 1 kilometer under jorden. Branden kunde släckas och alla gruvarbetarna kunde komma upp ur gruvan.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Många kvinnor från urfolken mördas i Kanada
  2:35 min tisdag 24 juni 2014 kl 11.07

  Innan européerna kom till Kanada på 1500-talet fanns det redan olika grupper av människor där. De kallas urfolk. Ibland kallas de indianer. Urfolken behandlas ofta dåligt. Nu visar det sig att över 1000 kvinnor från urfolken har försvunnit eller mördats under de senaste 30 åren.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Här kan du höra måndagens Klartext
  12 min måndag 23 juni 2014 kl 17.18

  Just nu spelas det matcher i fotbolls-VM för herrar. Därför sänds inte Klartext i radion just nu. Istället lägger vi ut programmet här på vår hemsida och som podd. Här kan du lyssna på måndagens program.

 • Barn är med och krigar i Syrien
  2:41 min måndag 23 juni 2014 kl 15.54

  I 3 år har det varit krig i landet Syrien i Mellanöstern. Kriget är mellan olika grupper med vapen och regeringens armé. Flera av de här grupperna använder barn som soldater i kriget. Det säger idag människorätts-organisationen Human Rights Watch efter att ha träffat barnsoldater i Syrien.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Noah vill ha ett 3e juridiskt kön i Sverige
  1:33 min måndag 23 juni 2014 kl 15.30

  Det finns 2 olika kön man kan ha skrivet i sitt pass i Sverige. Man eller kvinna. Men vissa personer ser sig själva som varken man eller kvinna, utan kallar sig hen. I en del andra länder finns det ett sådant här 3e juridiskt kön. Men inte i Sverige.

  Klicka här för att läsa mer!

 • För 10 dagar sen försvann 3 israeliska tonåringar i det palestinska området Västbanken i Mellanöstern. Israels regering tror att de har kidnappats av palestinier. Nu har Israel tagit nästan 400 palestinier till fängelse och så har Israels soldater dödat 4 palestinier på Västbanken.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Här kan du höra torsdagens Klartext
  8:01 min torsdag 19 juni 2014 kl 17.29

  Eftersom det spelas matcher i fotbolls-VM för herrar nu så sänds inte Klartext i radion. Men här kan du ändå lyssna på dagens program.

 • En man i Gamla stan i Stockholm hotar just nu med att spränga bomber. Mannen ska ha något slags sprängmedel eller bomber med sig som kan explodera.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Tåg-strejken är slut
  torsdag 19 juni 2014 kl 13.39

  Strejken inom tågtrafiken är slut. Nu börjar personalen på till exempel Öresundstågen jobba igen.

  Klicka här för att läsa mer!

 • En man i Tyskland räddades idag från en djup grotta. Mannen är forskare och var i grottan för att undersöka där när han skadades för 12 dagar sedan. Men det är först nu som han har kunnat räddas ur grottan.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Svenska företag får kritik i Colombia
  2:40 min torsdag 19 juni 2014 kl 11.48

  De svenska företagen Atlas Copco och Scania får kritik i landet Colombia i Sydamerika. De är nämligen med och bygger ett stort vattenkraftverk där. Och många som bor runt omkring är arga på företagen.

  Klicka på texten för att läsa mer!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista