Arkiv

 • Kungen höll tal för politikerna i riksdagen
  3:56 min tisdag 30 september 2014 kl 17.15

  Idag har Sveriges riksdag öppnat igen. Det är väldigt högtidligt och festligt när riksdagen öppnar efter sommaren. Politikerna som jobbar där hade på sig extra fina kläder idag. Först gick de i kyrkan tillsammans, sedan gick de vidare till riksdagen. Där fick de bland annat höra på musik och lyssna på när kungen höll tal.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Det ska bli en rättegång mot 3 nazister
  tisdag 30 september 2014 kl 17.03

  Det ska bli en rättegång mot tre män från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Det har lagexperter i Stockholm bestämt idag. De tre nazisterna är misstänkta för att ha huggit en man med kniv för att han hade mörk hud.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Flera invandrare i Sverige ska strejka 1 oktober
  2:08 min tisdag 30 september 2014 kl 16.43

  Det var många som röstade på partiet Sverigedemokraterna i valet. Sverigedemokraterna är glada för det. Men det finns också många som är missnöjda och arga över det här, eftersom Sverigedemokraterna vill minska invandringen kraftigt. Så i morgon ska en del visa sitt missnöje, genom att strejka och låta bli att gå till jobbet.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Asylsökande i Tyskland blev slagna
  1:50 min måndag 29 september 2014 kl 17.45

  Personer som flyr från sina hemländer och ber om att få stanna i ett nytt land, kan få bo på särskilda asylboenden. På ett sådant boende i Tyskland har nu flera asylsökande blivit slagna och dåligt behandlade. Det var personal på boendet som slog de asylsökande och samtidigt tog bilder av misshandeln.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Sanna Nielsen och Robin Paulsson ska programleda Melodifestivalen
  1:10 min måndag 29 september 2014 kl 17.17

  Idag blev det klart vilka som blir nya programledare för musiktävlingen Melodifestivalen. Det är Sveriges Televisions program och det brukar sändas i TV mitt i mörka vintern, med början i februari. Där tävlar artister från hela Sverige med sina låtar.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Socialdemokraten Urban Ahlin blev riksdagens talman
  måndag 29 september 2014 kl 13.20

  Förut var moderaten Per Westerberg talman. Men idag blev Urban Ahlin från Socialdemokraterna vald till ny talman. Politikerna i riksdagen ska också välja vice talmän, men det är en känslig fråga. 

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Många har dött av ett vulkanutbrott i Japan
  måndag 29 september 2014 kl 11.28

  Minst 36 människor har dött efter ett vulkanutbrott i landet Japan i Asien. De var uppe på berget när vulkanen där plötsligt fick ett utbrott. Mängder av aska och stora stenar träffade människorna.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Bland de finaste jobb en politiker kan få är att bli talman i riksdagen. Även vice talman är väldigt fint att vara. Hittills har moderaten Per Westerberg varit talman. Nu blir det istället socialdemokraten Urban Ahlin. Men mest uppmärksamhet fick sverigedemokraten Björn Söder då han valdes till vice talman.

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Många människor demonstrerar i Hongkong i Kina
  måndag 29 september 2014 kl 10.54

  Det har varit stora demonstrationer i Hongkong i Kina. Människorna som demonstrerar vill att det ska vara fria val i Hongkong, alltså att det ska finnas flera partier att rösta på. Men det vill inte de som bestämmer i Kina.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Brittiska militärer ska bomba Isis
  fredag 26 september 2014 kl 18.29

  Militärer från Storbritannien får tillåtelse att bomba terroristorganisationen Isis. Det bestämde idag politikerna i den brittiska riksdagen.

  Klicka om du vill veta mer!

 • Rosengård vann Allsvenskan
  0:50 min fredag 26 september 2014 kl 17.24

  Sveriges bästa fotbollslag för damer är Rosengård. Det blev klart när de vann över laget från Göteborg.

 • Färjan Estonia sjönk för 20 år sedan
  4:53 min fredag 26 september 2014 kl 15.41

  Den 28 september var det exakt 20 år sedan färjan Estonia sjönk i Östersjön. Estonia skulle åka mellan Sverige och Estland. Men det blåste mycket och det var höga vågor så båten sjönk i havet.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Stefan Löfven kan bilda regering
  2:20 min fredag 26 september 2014 kl 12.02

  Det är riksdagens talman Per Westerberg som bestämmer vem som får chansen att bli statsminister. Sedan väljer den personen ut vilka som får vara med i den nya regeringen. Idag sa talmannen att det här uppdraget går till Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. 

  Klicka om du vill läsa mer!

 • En nazist ska vara med och bestämma i Ludvika
  3:22 min torsdag 25 september 2014 kl 15.39

  Nu börjar det bli klart vilka politiker som har valts in för att få vara med och bestämma i kommunerna efter valet. På många platser i landet har partiet Sverigedemokraterna fått många röster, och får vara med och bestämma. I Ludvika i Dalarna har också en nazistisk politiker blivit invald i kommunfullmäktige. Det är i kommunfullmäktige som politikerna bestämmer vad som ska göras i kommunen.

  Klicka på texten för att läsa mer!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista