Arkiv

 • LED-lampan ledde till Nobelpriset
  tisdag 7 oktober 2014 kl 16.58

  Den här veckan får vi veta vilka forskare som får Nobelpriset. Det är ett av de finaste priserna i världen.  Idag fick vi veta vilka som får årets Nobelpris i fysik. Och de som vann har uppfunnit en sak som nästan alla har nuförtiden.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Många blir av med jobbet när gruvan i Pajala stänger
  0:14 min tisdag 7 oktober 2014 kl 15.19

  Idag blev det känt att gruvan utanför Pajala i norra Sverige ska stänga. Det är osäkert om den kommer att öppnas igen. Det här betyder att omkring 500 jobb nu försvinner i området.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Sverige ska erkänna att Palestina är ett land
  1:34 min tisdag 7 oktober 2014 kl 15.16

  Palestina ligger bredvid landet Israel i Mellanöstern. Tidigare i år var det krig mellan Israel och Palestina. I fredags sa statsminister Stefan Löfven att Sverige ska erkänna att Palestina är ett land.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Terrorgruppen Isis försöker ta över staden Kobanê i Syrien
  1:59 min tisdag 7 oktober 2014 kl 13.52

  I staden Kobanê i landet Syrien i Mellanöstern är det hårda strider. Terrorgruppen Isis försöker erövra staden. Staden försvaras av människor som tillhör folkgruppen kurder. Och de tycker att de borde få hjälp från landet Turkiet.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Nu på hösten är det många som är ute i skogarna och jagar älg. Och de som äter mycket viltkött från till exempel älg, riskerar att få i sig det farliga ämnet bly. För bly finns i många av de kulor som jägarna använder, när de skjuter djuren. Så därför ändrar nu myndigheten Livsmedelsverket sina råd till jägarna för hur de ska göra med köttet.

  Klicka här för att läsa mer!

 • En norsk kvinna har fått ebola
  måndag 6 oktober 2014 kl 16.37

  En kvinna från vårt grannland Norge har blivit sjuk i den livsfarliga sjukdomen ebola. Kvinnan är läkare och har fått sjukdomen när hon jobbade i landet Sierra Leone i Västafrika.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Idag berättade de båda partierna i regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, att de har kommit överens med Vänsterpartiet i en viktig fråga. Det gäller bland annat friskolor och privata företag som sköter hemtjänst och äldreboenden.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Tre hjärnforskare får nobelpriset i medicin
  2:13 min måndag 6 oktober 2014 kl 11.31

  De tre forskarna John O'Keefe, May-Britt Moser och Edvard I Moser får dela på årets Nobelpriset i medicin. De två pristagarna May-Britt Moser och Edvard I Moser är forskare i vårt grannland Norge. De får priset för sin forskning om hjärnan, och om hur hjärnan kan hitta och förstå var man är någonstans.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Anhöriga som vårdar sjuka släktingar får inte alltid stöd
  2:06 min måndag 6 oktober 2014 kl 10.58

  Människor som tar hand om sina svårt sjuka barn eller föräldrar får inte alltid den hjälp de behöver. Det finns en lag som säger att en kommun ska stödja och hjälpa den som vårdar en person hemma. Men var fjärde kommun följer inte lagen.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Malmö FF vann Allsvenskan för herrar
  måndag 6 oktober 2014 kl 09.46

  Igår blev det klart att Malmö FF vinner Allsvenskan i fotboll för herrar. Det betyder att de är bäst i Sverige. Malmö FF spelar också i Champions League, där de bästa lagen i Europa är med.

 • Fler vill använda frukt från andras trädgårdar
  2:11 min fredag 3 oktober 2014 kl 15.45

  Så här års finns det mycket äpplen, päron, plommon och annan frukt runtom i trädgårdarna. Men en del struntar i att ta hand om frukten. Det är dåligt, tycker Helle Robertsson i Malmö. Därför har hon nu börjat ta vara på andras frukt. Och det är det nu allt fler som gör.

  Klicka på texten om du vill läsa mer!

 • Nazister ska starta ett nytt parti
  2:28 min fredag 3 oktober 2014 kl 14.50

  Det ska bildas ett nytt parti i Sverige. Det är den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen som vill starta ett eget parti. Svenska motståndsrörelsen tycker att människor med vit hud är bättre än människor med mörk hud.

  Klicka på texten för att läsa mer!

 • Alice Bah Kuhnke blev en stor överraskning
  3:39 min fredag 3 oktober 2014 kl 14.09

  Idag fick vi veta att Alice Bah Kuhnke blev en av ministrarna i den nya regeringen. Hon blev kulturminister. Många blev förvånad att just hon skulle få vara med i regeringen. Tidigare är hon mest känd som programledare på teve. Hon har aldrig tidigare haft ett politiskt uppdrag. Hon gick med i Miljöpartiet för 3 dagar sedan.

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Här kan du se alla de nya ministrarna
  fredag 3 oktober 2014 kl 09.38

  Idag berättade statsminister Stefan Löfven om vilka personer som ska vara minstrar i Sveriges nya regering. Det blir en stor regering med  många ministrar. Bland annat blir socialdemokraten Margot Wallström ny utrikesminister och miljöpartisten Gustav Fridolin blir utrikesminister.

  Klicka på texten för att se bilder och läsa mer om de nya ministrarna!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista