Arkiv

 • Många skolelever är dåliga på att simma
  tisdag 16 december 2014 kl 17.14

  Många skolelever i Sverige är för dåliga på att simma. Det säger myndigheten Skolverket idag. Alldeles för många klarar inte att simma 200 meter.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Tidigare i år stal en man en surfplatta. Sedan gav han den till en tiggare och ringde polisen. Till dem sa han att det var tiggaren som hade stulit surfplattan.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Här kan du höra tisdagens Klartext
  8:56 min tisdag 16 december 2014 kl 15.52

  På vardagar klockan 18.00 brukar Klartext sända nyheter på lätt svenska i radion. Men på tisdagkvällen sänder istället Sportextra på Klartexts tid i P4. De sänder från handbolls-EM för damer i landet Kroatien. Då ska Sveriges lag spela mot Slovakien. Men du kan fortfarande lyssna på Klartext här på hemsidan eller i appen SverigesradioPlay.

 • Talibaner har dödat många barn på en skola i Pakistan
  2:10 min tisdag 16 december 2014 kl 09.48

  Talibaner med vapen anföll idag en skola i staden Peshawar i landet Pakistan i Asien. Över 140 personer har dödats. Många av de döda är barn. Talibanerna tog också flera hundra personer som fångar.

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Polisen skrev upp misshandlade kvinnor i ett hemligt register
  2:42 min tisdag 16 december 2014 kl 08.41

  Polisen har skrivit ner saker om kvinnor som har blivit misshandlade och hotade. Mycket av det som står i registret är känsliga saker. Polisen hade ingen tillåtelse att skriva det här registret.

  Klicka om du vill läsa mer!

 • Islamister ogillar att Australien hjälper USA
  1:25 min måndag 15 december 2014 kl 19.55

  Det är osäkert varför en man i Sydney tog människor på ett kafé som fångar. Det kan bero på att han var emot att Australien haft soldater i Afghanistan. Det finns vissa strängt religiösa grupper som tycker illa om Australien för det, säger Klartexts reporter Mattias Klefbeck. Han är inte förvånad över att något sådant här nu har hänt i Australien.

 • Är judar och samer svenskar?
  3:32 min måndag 15 december 2014 kl 17.50

  Tidningen Dagens Nyheter har intervjuat Björn Söder. I deras text står det att Björn Söder inte tycker att judar och samer är svenskar, trots att de folkgrupperna har funnits länge i Sverige. Men idag säger Björn Söder till Klartext att det som stod i tidningen är ett missförstånd.

 • Många barn i Sverige lever i fattigdom
  fredag 12 december 2014 kl 16.21

  Många barn i Sverige är fattiga. Det visar en ny rapport som organisationen Rädda barnen har gjort. Inger Ashing jobbar på Rädda barnen. Hon säger att ungefär vart tionde barn i Sverige är fattigt.

 • Allt fler noshörningar jagas olagligt
  0:07 min fredag 12 december 2014 kl 11.49

  Det har blivit vanligare att tjuvar jagar och dödar noshörningar. Brottslingarna vill ha djurens horn för att sälja dem till länder i Asien. Tjuvjakten är nu den värsta sedan 1980-talet då djuret nästan försvann helt.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Varning för stormen Alexander
  0:57 min fredag 12 december 2014 kl 11.32

  I kväll kommer det blåsa mycket i stora delar av Sverige. Det är en storm som kommer. Alla stormar får namn, och den här stormen heter Alexander. Det kommer blåsa mest i södra Sverige, och på Gotland och Öland.

 • En man har erkänt att han mördade sin fru och bebis
  torsdag 11 december 2014 kl 15.54

  I förrgår hittades en kvinna och hennes barn svårt skadade i ett stenbrott i Skåne. Båda dog senare. Nu har kvinnans man berättat för polisen att det var han som knuffade dem så att de dog.

  Klicka på texten för att läsa mer

 • Nu är det snart jul och många vill köpa julklappar och julmat. Men alla har inte pengar så det räcker. Då skickar företag ut reklam om SMS-lån. Men lånen måste ju betalas tillbaka och det kan bli svårt om man redan har många lån.

  Klicka här för att läsa mer!

 • Riksinternatskolorna får sämre ekonomi
  0:19 min torsdag 11 december 2014 kl 13.49

  Idag bestämde regeringen att reglerna för de tre skolor som kallas riksinternat ska ändras. Från och med nästa sommar kommer skolorna Lundsberg i Värmland, Grennaskolan i Småland och Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket utanför Stockholm, att bli mer som vanliga skolor och dessutom kommer de att få mindre pengar.

  Klicka här för att läsa mer!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista