Nyheter från Klassisk morgon

 • Tecknad bild på en symfoniorkester.
  Lär dig mer om instrumenten

  Hur långt blir ett valthorn om du vecklar ut det? Här kan du lära dig det samt vad fladdertunga och "frosch" är. Ta dig också en funderare på vilket instrument som är orkesterns clown?

 • Torsdag 22 augusti 2019
  Soundcheck.

  – Akustiken blir inte densamma som när vi jobbar inne i en konsertsal, säger dirigenten Cathrine Winnes som ikväll står framför Norrköpings symfoniorkester i P2 i parken i Linköping.

 • Tisdag 20 augusti 2019

  – Jag väcktes så abrupt i mina drömmar i morse så att jag skulle gärna vilja höra Robert Schumanns Träumerei. Den är så vacker. Den tycker nog många om, säger Agneta Blomqvist i Norberg.

 • Capella Vocalis. Foto: Pressbild. http://bit.ly/cvocalis
  Fredag 16 augusti 2019
  Pernilla Eskilsdotter berättar.

  Föräldrarna till en nioårig flicka har bestämt sig för att anmäla en gosskör i Berlin för diskriminering. Det handlar om en anrik gosskör med koppling till tonsättaren Felix Mendelssohn.

 • Medelmmarna i Vertavokvartetten sitter i cirklar med sina instrument.
  Torsdag 15 augusti 2019
  Hör hur Vertavokvartetten låter.

  De här tjejerna ingår i Vertavokvartetten, en norsk stråkkvartett som spelat tillsammans sedan tonårstiden på 1980-talet. Skulle du vilja arbeta så länge tillsammans med samma kollegor? undrar Pernilla Eskilsdotter.

 • En ask vikt av kalligrafipapper med italienska musiktermer i skönskrift.
  Tisdag 13 augusti 2019

  Vänsterhäntas dag ska uppmärksamma svårigheter som vänsterhänta upplever. Men allt är inte elände. Både skönskrift och vacker musik har kommit ur vänsterhäntas pennor.

 • Torsdag 8 augusti 2019

  – Jag har tagit med mig en tunn ulltröja som jag får slänga på mig ovanför klänningen om det blir för kallt, säger flöjtisten Annica de Val som är solist i P2 i parken i Umeå.

 • Onsdag 7 augusti 2019

  – Man får upplevelser man inte skulle ha varit med om annars. Rysk barnkör hade jag inte gått på om jag inte hade varit volontär, säger Rosa Johansson som frivilligarbetar under European Choir Games i Göteborg.

 • Tisdag 6 augusti 2019

  Vad innebär det egentligen att förstå musik? Det funderar Klassisk morgons programledare Lisa Tilling på när hon berättar om hur det gick till under uruppförandet av Maurice Ravels Spansk rapsodi i Paris 1908.