Arkiv

 • Torsdag 18 oktober 2018
  Bakgrundsljudet är värst för hörselskadade Nilla
  4:38 min fredag 19 oktober kl 15.50

  – Det finns perioder då jag får säga till personer att jag orkar inte träffas idag, för jag är så trött i huvudet. Det säger Nilla Lindén som tycker att alla bakgrundsljud som finns omkring oss är det jobbigaste för henne som hörselskadad.

 • Fredag 19 oktober 2018
  Arvo Pärt och hans barnvisor
  11 min fredag 19 oktober kl 12.16

  Törnrosa och Nyckelpigans sång är två av Arvo Pärts barnvisor. Pernilla Eskilsdotter lyfter fram en ovanlig sida av tonsättaren.

 • Vilket år skrevs musiken?
  Tidsmaskinen fredag
  6:57 min fredag 19 oktober kl 09.52

  Tidsresan går till året då brittiska imperiet firade drottning Victorias guldjubileum, 50 år på tronen. Dessutom bildades en av de första svenska fotbollsklubbarna Örgryte IS detta år. Den franska rivieran drabbades av en jordbävning som skördade 2000 människoliv. Den första Groundhog Day ägde rum i Punxsutawney, Pennsylvania. Svaret får du sist i ljudklippet!

 • Vilket år tonsattes musiken?
  Tidsmaskinen torsdag
  2:53 min torsdag 18 oktober kl 16.01

  Det här var året då gynekologen Robert Kenneth Wilson plåtade Loch Ness-odjuret,men bilden avslöjades som en bluff 60 år efteråt. Cirka 100 000 kinesiska kommunister började under ledning av Mao Zedong den så kallade Långa marschen. Alva och Gunnar Myrdals bok Kris i befolkningsfrågan kom ut detta år. Svaret får du sist i ljudklippet!

 • Vilket år fullbordades verket?
  Tidsmaskinen onsdag
  3:44 min onsdag 17 oktober kl 11.18

  Det handlar om året då Johan Vaaler från Norge uppfann gemet och det svenska Kooperativa förbundet (KF) bildades. Det här var också året då den första motordrivna automobilomnibussen togs i bruk i Sverige. Den franske tonsättaren och pianisten Francis Poulenc föddes, precis som Alfred Hitchcock, Ernest Hemingway och Duke Ellington. Svaret får du sist i ljudklippet!

 • Onsdag 17 oktober 2018

  Laulasmaa där Arvo Pärt centre invigs idag är lika meditativ och stilla som hans musik. Journalisten Maris Hellrand berättar för Pernilla Eskilsdotter om en plats för både konserter och forskning.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".