I tio år har Stockholmspolisen fört ett hemligt register med kvinnor som anmält att de blivit misshandlade.
Kvinnorna har fått epitet som ”mytoman”, ”psykiskt instabil” och ”knepig”.
Tusentals kvinnor finns kartlagda. Registret saknar tillstånd.
Kvinnoregistret – som ligger utanför polisen vanliga anmälningssystem – innehåller dessutom känslig information som psykiatriska diagnoser, trostillhörighet och etniskt ursprung.
Nedan finns 52 exempel på noteringar som polisen gjort i kvinnoregistret.
Totalt omfattar databasen mellan två och tre tusen kvinnor.
Klicka på korten för att läsa utdrag ur registret och se vilka händelser kvinnorna polisanmält.
Några av kvinnorna och deras reaktioner på att de finns med i polisens register
Madeleine, 52, anmälde att hennes man misshandlat henne två gånger och hotat henne. Men utredningen lades ner och Madeleine fördes ovetandes in i polisen hemliga kvinnoregister.
När 28-åriga Linn anmälde att hennes sambo slagit henne förde polisen in mängder med integritetskränkande uppgifter om henne i kvinnoregistret, bland annat att hon i unga år blivit utsatt för en pedofil.
När 49-åriga Annica anmälde sin särbo Roger för olaga hot hamnade hon och hennes funktionshindrade dotter i kvinnoregistret. Så här reagerar Annica och Roger på noteringarna.
Beatrice, 58, var till för några år sedan gift med en man som hon anmälde för misshandel många gånger. Inte bara Beatrice hamnade i kvinnoregistret, även känsliga uppgifter om hennes son fördes in.
”Målsägaren förståndshandikappad rom…”.
Polisen har inte enbart registrerat integritetskänsliga uppgifter om kvinnornas hälsa och utsatta situation. De har även antecknat mängder med uppgifter om de våldsutsatta kvinnornas ursprung och religion. Dessutom finns ett stort antal släktingar till kvinnorna registrerade. Det handlar om syskon, föräldrar och barn.
Ingrid Helmius är doktor i offentlig rätt och har forskat på den svenska polisen. Så här reagerar hon på uppgifterna i kvinnoregistret.
Juristen Jonas Agnvall på Datainspektionen ifrågasätter syftet med registret.
Linn hör av sig till fd chefen för Brottsoffergruppen i Södertörn, Lars Widén, och säger att hon hört ett rykte.”
Polismästaren i Södertörn Christian Agdur får läsa flera av de anteckningar som hans personal gjort i registret om de våldsutsatta kvinnorna.
Anmärkning:
"Har ny pojkvän samt bekant med ny man samtidigt...
Det finns motstridiga uppgifter lämnade av målsägande.
Hon ska eventuellt anmälas för bidragsfusk."
Kvinnan blev som tonåring bortgift med en 23 år äldre man. Efter att ha skilt sig har hon nu fått veta av sin syster att pappan hotar att föra henne till Irak och döda henne. Kvinnan fruktar för sitt liv och bor på ett skyddat boende.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägande samt 13-åriga sonen lider av begåvningshandikapp.
Sonen har ADHD samt står under LSS.”
"Kvinnan blir flera gånger slagen i magen av sin före detta man. Han tar även stryptag runt hennes hals. I samband med misshandeln uttalar han hot. ”Jag ska döda dig. Du ska få se en dag.”
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägande hänger bland missbrukargänget….
Har svårt att hålla ihop saker…
Målsägande har en dotter med begåvningshandikapp.”
Kvinna blivit dödshotad av sin före detta man. Under tiden patrullen är i hennes lägenhet skickade den misstänkte ytterligare två sms. I det ena står det: ”Du e ett as, jag kommer å spöar er, ni e asföda. Nu gick du för långt din torra fitta.” Under de senaste dygnen har den misstänkte skickat ett stort antal sms med liknade innebörd.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägande är med i Jehovas vittnen.”
Före detta mannen tar sig in i kvinnans hus och letar igenom lådor. Tar bilnyckel och säger till kvinnan: ”Du din jävel, jag ska slå dig.” och ”Du ska fan få”. Kvinnan blev rädd och chockad över situationen, mannen lämnade huset med nycklarna.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
” Målsägande har befunnit sig på olämpliga ställen.”
Mannen misstänks för att oönskat förfölja och trakassera kvinnan. I dag har han sökt upp henne i bostaden och kastat sten på köksfönstret. Trots gällande besöksförbud misstänks han sökt upp målsägande. Mannen grips av polis, mindre än 50 meter från kvinnans bostad.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
” Målsägande försörjning via ett ex, är anställd på pappret.
Målsägande halvbror har en brokig bakgrund.”
Patrull beordras till platsen med anledning av bråk i bostad. Misshandel genom att den misstänkte sparkat målsägande fyra gånger i huvudet, kastat henne i golvet samt tagit ett hårt grepp kring hennes armar.
Olaga hot genom att den misstänkte uttalat: ”Du ska passa dig fett noga, det är inte ett hot, det är ett löfte.”
Sexuellt ofredande genom att den misstänkte onanerat framför kvinnan, trots att hon inte ville, och fått utlösning över målsägandes tröja.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Målsägaren mytoman."
Inkommer på Norrmalms polisstation för att göra anmälan. Målsägande uppger att hon blivit misshandlad av sin sambo på tunnelbanestationen. Han slog henne i magen samt knuffade in henne i en glasdörr. Kvinnan uppger att hon har smärtor i ryggen.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägande verkar ha vissa psykiska besvär enligt min uppfattning”
Patrullen möter Natalie i centrum dit hon gått eftersom hon inte vågar vara kvar i sin lägenhet då Niklas befinner sig där och slår henne. Han har misshandlat henne i ansiktet och på kroppen så att skada och smärta uppstått. Polisen skjutsar Natalie till sjukhus. Niklas anhålls.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Samtal med utredaren. Hans uppfattning är att det största brottsoffret är mannen själv. Utredarens uppfattning är inte att mannen är farlig för kvinnan.”
Skador på kvinnan: Flera blåmärken. Ovanför vänster bröst, på vänster överarm, under vänster öra, på hals under haka, på höger handleds ovansida samt blåmärke på höger arm under armbåge. Skador dokumenterade genom foto av läkare.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Mycket svag ung kvinna.
Dålig självkänsla och självförtroende.Panikångest och depression.
Kombinerar gärna tabletter (Stesolid) med alkohol…. Det är nog 50 procent chans att hon själv kontaktar gärningsmannen efter rättegången.”
På väg till adressen möter patrullen kvinnan vid busshållsplatsen. Hon saknar skor och ser helt uppriven ut. När hon kliver in i bilen berättar hon att hennes före detta pojkvän hotat mörda henne, hon säger att han är mycket farlig.
Misshandel samt olaga hot genom att gärningsman tagit stryptag på målsägande så att smärta uppstått samt kastat henne i golvet och därefter satt sig på henne och sagt att han ska döda henne.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Susanna har enligt tidigare anmälan diagnos borderline samt personlighetsklyvning. Susanna och Erik inte är lämpliga för varandra. Om hon tycker om honom mycket så låter hon honom vara ifred. Susanna gjort en anmälan om att någon huggit med en hammare i hennes dörr 36 gånger. Susanna skickar mms till mig med foton på dörren… (finns en liten känsla av att Susanna kanske tillfogat skadorna för att lättare få en säkerhetsdörr…)"
Misshandel då Erik tillfogat Susanna ett flertal slag mot ansikte och huvud så att smärta uppstod. När spärrarna på tunnelbanan var stängda flippade Erik ur och började sparka på dörrarna, sedan gav han sig på Susanna. Bland annat slog han henne med 3-4 slag med knuten näve i ansiktet.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsäganden är mycket speciell, det känns nästan som att det är den misstänkte som är offret.”
Målsägaren inkommer till polisstationen och vill prata med polis. Då hon talar mycket dålig svenska beställs tolk. Vid förhör med tolk framkommer att hon blivit misshandlad och våldtagen under cirka två års tid av sin make.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägande uppger att soc sagt att ”eftersom de är högutbildade skall de ha kompetens att själva lösa sina problem.”
Både målsägande och misstänkt arbetar som psykologer, misstänkt som skolpsykolog.”
Patrull beordras till adressen med anledning av att en kvinna blivit misshandlad. Grov kvinnofridskränkning genom att den misstänkte vid ett flertal gånger under två till tre år tagit strypgrepp på målsägande samt slagit henne, samt kränkt henne genom att säga att hon är en fitta.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Alkoholistpar där målsägaren fått ansiktet sönderslaget."
Vittnen såg hur illa däran målsägaren var och kontaktade polis och ambulans. När patrullen kom till lägenheten halvlåg målsägaren i soffan. Skador: näsan bruten på flera ställen. Sår på näsbenet. Tänderna utslagna (höll på att ramla ut). Blod inifrån munnen. Läppar och kinder svullna och blåslagna.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Ärende med återfallsmålsägare"
Den före detta mannen hotade via telefon att han skulle döda Alida om han inte fick de gemensamma barnen. Han har även skickat sms som hon sparat, samt ett inspelat samtal. Alida har gjort flera anmälningar mot sin före detta man.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Eventuellt begåvningshandikapp.
Har blivit biten av sin partner. Både i ansiktet och på händerna…. Målsägaren uppger att hon är gravid med den misstänkte. Hon ska utföra en tvåstegs abort 2-3/5”
I söndags satt Mia tillsammans med den misstänkte i baksätet på hans bil, när han blev aggressiv och slog henne flera gånger i huvudet, drog henne i håret och bet henne i ansiktet och överarmar. Vid ett av slagen kände hon hur det svartnade för ögonen. Under det halvår de haft en relation uppger Mia att hon blivit misshandlad och hotad vid minst 20 tillfällen.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Målsägaren borderline samt bipolär.
Ryggsäck med misshandel av föräldrar samt utsatt av pedofil i unga år…
Paret träffades på Hultsfredsfestivalen 2005. Bor ihop sedan tre år, gemensamma intressen: musik, hundar, longboard.”
Misshandel genom att den misstänkte mannen slagit och knuffat Linn så att smärta och blodvite uppstått. Ambulans kom till platsen och behandlade henne. Under färden in till polisstation berättar mannen att han slagit Linn.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Förundersökningen nedlagd. Målsägaren behöver psykiatrisk hjälp.”
En man anmäler att kvinnan blir misshandlad. När polispatrullen anländer till hennes lägenhet uppger hon att hon blivit slagen flera gånger. Några månader tidigare ska hon även uppsökt sjukhus och godkänner att polis får ta del av journalerna.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Sambo/misstänkt har huggit målsägande i handen med yxa…
Informerat att trots hög hotbild blir målsägaren ej aktuell för oss pga missbruksproblematiken.”
Den misstänkte har huggit målsägaren med en yxa. Yxhugget har träffat hennes högra hand med sådan kraft att tumgreppet i handen klyvdes.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Tidigare alkoholproblematik hos målsägaren.”
När patrullen kom till platsen möttes de av en mycket upprörd, gråtande och nerblodad kvinna. Skadorna var omfattande. Anita hade blod på sina kläder, i sitt hår och i sitt ansikte. Poliserna kunde se svullnader och sår på hennes huvud och ansikte. I lägenheten fanns blod på golv, handfat, sängen och kläder.
Den misstänkte gärningsmannen greps, misstänkt för misshandeln och för att strypt Anita tills hon tappade medvetandet.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Louise är en liten flicka med problem. Ärendet inget för oss.”
När Louise väntade på bussen dök hennes före detta sambo upp. Inför ett vittne försöker han med våld ta barnvagnen från Louise och knuffar henne.När polispatrullen anländer berättar hon att den före detta sambon vid flera tillfällen misshandlat henne. Bland annat genom slag mot ansiktet och kroppen, sparkar och stryptag.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägarens rädsla står inte i relation till det inträffade brottet.”
Ärendet är hedersrelaterat och målsägaren känner sig hotad av hela släkten. Hon berättar att hon varit hotad av sin exman under en längre tid. Han har misshandlat henne fysiskt och hon känner sig rädd.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägande ska in på operation nästa vecka och känner sig nedstämd.”
Patrull blev av länskommunikationscentralen beordrade till aktuellt radhus med anledning av bråk. Kvinnan berättar att hon varit på en pub under kvällen med sin sambo, misstänkt person. De hade tidigare under natten haft vissa dispyter gentemot varandra, vilket resulterade i att målsägaren åkte hem med en taxi. I hallen till radhuset knuffade den misstänkte så hon ramlade. Därefter sparkade han henne två gånger på vänster höft. Hon vet inte varför. Kvinnan kan inte stödja på höften, sambon grips och förs till polisstationen.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägaren har egna problem med missbruk av mediciner.”
Misshandel genom att den misstänkte med uppsåt tagit strypgrepp om målsägarens hals så hon fått svårt att andas samt känt rädsla för sitt eget liv. Mannen har hotat kvinnan genom att säga ”du ska dö innan dagen är slut”. Våldsamt motstånd genom att den misstänkte motsatt sig gripandet och spjärnat emot med kroppen.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägaren mår dåligt, eventuellt psyk diagnos."
Den misstänkte har varit hos kvinnan i hennes lägenhet, där han hotat henne med en kökskniv och misshandlat henne med ett flertal knytnävsslag i ansiktet så att hon fått sårskada på hakan och ett flertal lösa tänder. Polispatrullen kan se sårskada på hakan som enligt ambulanspersonal på platsen kan behöva sys. Ambulanspersonal säger att flera tänder är lösa i munnen. Kvinnan förs till Karolinska sjukhuset med ambulans.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Problem i familjen historiskt bakåt. Misstänkt aldrig polisanmäld.
Äldsta dottern varit fosterhemsplacerad vid två tillfällen. Har ADHD.”
Mannen misshandlar hustrun utanför restaurang. Flera vittnen ser det inträffade. När de kommer hem fortsatte misshandeln. Knuffar även dottern som skadas.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägande har enligt sin syster vissa alkoholproblem och psykiska besvär.”
Gärningsmannen har sparkat kvinnan två gånger så att smärta uppstod när hon låg i sängen och klämt henne i en dörr två gånger så att smärta uppstod.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Våld i nära relation, maken sitter häktad...
Målsägaren arbetar för närvarande på BUP. Stödsamtal med målsägaren klockan 9.20. Hon var tydligt berusad, sluddrade delvis men skärpte sig när hon svarade i telefon. Målsägaren har två söner, den ena tvångsintagen på psyket, William. Den andra heter Gustaf.”
Paret har varit gifta i fyra år. På fredagskvällen blev det bråk under en diskussion. Janne slog ett kraftigt slag med öppen hand som träffade Beatrice vänstra sida av ansiktet, det framkallade kraftig smärta. Hon blev rädd och ringde polisen. När Janne förstod att hon kontaktat polisen blev han arg och hotade att döda henne.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Hon har inte haft kontakt med sin familj på 8 år…. Målsägaren är lite ”krånglig”
Paret har varit tillsammans i fyra år. De har en gemensam dotter som är ett år. De senaste två åren har mannen vid upprepade tillfällen misshandlat Fatima. Han skriker dessutom okvädningsord till henne så barnen hör. Fatima och dottern bor nu på skyddat boende.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägaren är en dam med lite problem"
Utpekade gärningsmannen trängde in sig i målsägarens bostad. Han slog henne så hon ramlade på golvet. När hon låg där fortsatte han att sparka henne mot ben och rygg, samt tog stryptag på henne.
Skador: Märken på ryggen och på benet. Målsägaren kunde fortfarande inte stödja på benet.
Kvinnan önskar besöksförbud för mannen.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägaren varit här i tio år, är från Irak. Har flytt från Saddam Hussein, är politiskt aktiv. Aktiv i Irakiska konstnärsassociationen i Sverige. Kvinnan kör samma historia om att hennes fd make nyligen har hittat henne. Socialtjänsten tror det finns vissa psykiska problem med vanföreställningar. Avslutat.”
Sabina berättar att hon tidigare varit gift med den misstänkte. Hon skilde sig från honom via svensk lag. Nu har hon fått veta att det inte finns dokumentation om skilsmässan i hemlandet och att den före detta maken blivit ”galen”.
Olaga hot. Misstänkt samt utpekad man ska ha hotat döda Sabina. De ska ha uttryckt att ”hennes blod går att spilla”.
Misshandel. Gärningsman ska ha tagit strypgrepp på Sabina vid ett flertal tillfällen sedan 2009.
Hon har skyddad identitet och bor på skyddat boende.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägaren är med i någon typ sekt, okänt vilken. Avslutas.”
Patrull kallas till bostaden med anledning av bråk i hemmet. Nadine berättar att maken mår dåligt på grund av sitt jobb och att detta är anledningen till att de bråkat i dag. Den misstänkte ska ha sagt att han vill döda målsägaren.
Nadine berättar att han skallat henne rakt på näsan. Man kan se att hon blöder näsblod. Maken märkbart berusad. Grips 13.00.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Tragisk familjebakgrund. Våldsutsatt mor, fadern dömd samt flertalet bröder.”
Patrull beordrades till Huddinge sjukhus med anledning av att en ambulans skulle inkomma med en tjej som släpats efter en bil.
Grov misshandel genom att misstänkt gärningsman, den före detta pojkvännen, klämt målsägarens fingrar på förardörrens ruta samt kört iväg med fordonet så målsägaren släpades efter.
Misshandel genom att gärningsmannen slagit målsägaren med ett knytnävsslag över vänster kind vilket resulterat i att målsägarens kindtand gick sönder och smärta uppstod.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägaren rumänsk rom, fd rysk rom. Stor sårbarhet hos målsägaren, cancersjuk stort medicinintag…
Frågetecken runt henne, framkom att hon deltagit i stölder tillsammans med sonen.”
Ina inkommer till polisstationen i Flemingsberg för att anmäla att hon blivit misshandlad och hotad av en man som hon haft en relation till. Han är också pappa till hennes barn.
Efter att Ina blev sjuk för ett och ett halvt år sedan så har han börjat misshandla henne och hota henne regelbundet.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Hon har tidigare haft missbruksproblem. De ska låta bli alkoholen, för då blir det inga problem.”
Mannen är skäligen misstänkt för misshandel, genom att ha tagit tag i Hannas hår och sedan släpat henne över golvet cirka fyra meter. Detta har orsakat smärta som inte var övergående. När Hanna låg på golvet efter att ha blivit dragen i håret tog mannen en golvljusstake av smide och kastade den mot henne. Ljusstaken träffade huvudet så att smärta, svullnad och sårskada uppstod. Den misstänkte greps och fördes till polisstation.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Hon har troligtvis fortfarande missbruksproblem.
Målsägaren är troligen inte helt sanningsenlig... Ärendet avslutas.”
Känd gärningsman misstänks för olaga frihetsberövande genom att med hot om brottslig gärning berövat målsägande friheten. Känd gärningsman misstänks också för grov misshandel genom att ha injicerat misstänkt narkotika i målsägandes arm samt slagit målsägande i bakhuvudet.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Båda hade lite märkligt beteende. Båda parterna verkar lite knepiga.”
Marie har för en tid sedan upptäckt barnpornografibilder i sin mans dator. Han fick reda på att hon hittat bilderna och därefter försvunnit.
Övergrepp i rättssak genom att okänd gärningsman kommit till Marie och bankat på hennes dörr och sagt: ”lämnar du över datorn till polisen ska jag döda dig”, vilket Marie uppfattat som ett hot.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Ingen hot och risk våld i nära relationer. Turkiskt kvinna psykiskt instabil.”
Patrull beordras till bostaden med anledning av att en man ringt och berättat att hans svägerska blivit slagen av sin man, hon befann sig hos anmälaren.
Misshandel genom att den misstänkte ska ha tagit en kudde och lagt över målsägandes, Aylas, huvud så att hon inte fick luft. Säger att hennes man kontrollerar henne, beskriver det som psykisk terror. Hotat döda henne.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Båda parternas historia trovärdig men kvinnans historia är lite ’kryddad’.”
Målsägande kommer till polisstationen för att anmäla att hon utsatts för olaga frihetsberövande, misshandel och olaga hot. Sibel har hållits inlåst i parets gemensamma bostad under ett års tid. Då hon skulle lämna bostaden för att besöka mödravårdscentralen följde hennes svärmor med för att kontrollera henne. Mannen har misshandlat målsägaren genom att slå henne med örfilar. Hon har fått knytnävsslag mot huvudet. Detta har skett vid ett flertal tillfällen under ett års tid.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Amanda är under utredning LSS, har någon form av disfunktion.
Amanda kommer i lag med ’fel’ personer. Förstår inte själv hur hon ska undvika försätta sig i problemsituationer. Hon ha ingen insikt själv över sitt beteende.”
Amanda har blivit våldtagen av en till namnet okänd man. Detta har skett i hans lägenhet. Amanda sa ”lägg av” och ”jag vill inte” samtidigt som hon knuffade bort honom. Han tilltvingade sig ändå vaginalt samlag.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Har en ’kaxig’ attityd.”
Misshandel samt olaga hot genom att den misstänkte tagit strypgrepp med båda händerna runt målsägarens hals och tryckt ner henne i soffan samtidigt som han sagt ”du ska dö”. Detta har framkallat rodnad, smärta samt rädsla hos målsägaren.
Misshandel genom att misstänkt slagit målsägaren med knytnävsslag i huvudet. Olaga hot genom att de misstänkte sagt att han skulle döda målsägaren om hon gick ut från lägenheten. Målsägaren uppvisar sina skador.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Alkoholproblematik hos bägge?”
Åsa berättar att Lars slagit henne. I ansiktet på vänster öga och på vänster ben. Åsa berättar också att det pågått misshandel under flera år. Lars grips på plats i bostaden och förs till polisstationen.
Skador: blåtira vänster öga. Blåmärke vänster ben.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Eventuellt missbruk i bakgrunden.”
Linnea samt den misstänkte låg och sov. När bäbisen vaknade väckte Linnea den misstänkte för att få hjälp med barnet. Han blev då arg och började slå henne med knytnävsslag i ansiktet. Hon höll då i deras gemensamma barn som också träffades av slagen.
Målsägaren sprang ut i trappuppgången och knackade på hos en granne, den misstänkte drog då in henne i lägenheten igen och slog henne med en låda på brösten. Skador dokumenteras av patrull.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägaren samt två barn bor på skyddat boende. Målsägaren har två jobb, barnen får allt serverat!!!”
Under kvällen kommer den misstänkte hem efter att ha varit ute och festat. Han går in till målsägaren som ligger och sover i soffan i vardagsrummet. Han drar henne hårt i håret och försöker därefter tända eld på håret med en tändare. En familjemedlem avbryter den misstänkte och får ut honom i köket. Därefter tillkallas polis. Den misstänkte har även uttalat hotelser. "Du ska få se vad som ska hända dig."
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Hon är mycket rädd och rädslan står inte i proportion till riskbedömningen.”
Plötsligt kastar Karl en ketchupflaska mot Sonja, då hon står och håller deras spädbarn. Flaskan missar barnet precis och träffar Sonja i nacken. Därefter slår Karl målsägaren i ryggen och därefter sliter han henne i håret.
Sonja berättar för patrullen på plats att det inte var första gången hon blivit misshandlad av honom. Det ska ha hänt vid två tidigare tillfällen. Har även blivit spottad i ansiktet och verbalt kränkt. Målsägaren uppger att hon är mycket rädd för Karl.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Målsägare polska. Målsägaren vill ej ha hjälp med boende, svag.”
Målsägaren har blivit psykiskt och fysiskt misshandlad och kränkt av sin make under de senaste tre åren. Under den aktuella kvällen har gärningsmannen knuffat målsägaren och tagit stryptag på henne. Detta har resulterat i diverse kroppsskador. Paret har tre barn tillsammans, som ibland har bevittnat bråken och misshandeln.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
”Familj från Irak. Enligt hennes bror går Fatihma till psykläkare och äter medicin för depression.”
Fathima, hennes mor och dotter har med våld blivit utslängda från lägenhet. Den misstänkte har släpat ut en av målsägarna så att smärta uppstod i hennes armar. Den misstänkte slog också till en av målsägarna så att rodnad och smärta uppstod. Skador dokumenterade.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Misär i hemmet…"
Anna sitter hemma vid sin dator och chattar med en kompis. Då kommer hennes storebror in i rummet och säger att han vill ligga med henne. Han försöker öppna hennes morgonrock men hon håller fast hans armar för att hålla dem borta. Han säger att han vill ligga hos henne och suga på hennes bröst. Hon säger nej. Anna låser in sig på toaletten och brodern försöker ta sig in. Efter ett tag går han därifrån.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Målsägare självdestruktiv."
Under en fest i en lägenhet utför den misstänkte mannen sexuella handlingar på en i stort sett medvetslös 14-årig flicka, Nina. Efter att mannen slängt ut alla festdeltagare utom flickan så hör flickans kamrater genom brevinkastet att flickan skriker inne i lägenheten. När polisen kommer in ligger flickan och sover under ett täcke, hon har inga kläder på underkroppen.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Det finns uppgifter hos socjouren på att målsägaren eventuellt har ljugit pga att hon är arg på den misstänkte."
Hanas sambo har misshandlat henne under tre månaders tid. Han har även hotat Hana genom att säga "Jag ska döda dig, dina föräldrar och dina barn." Senaste händelsen: efter att mannen börjat skrika flydde Hana till sin syster. Mannen kom dit, bankade på dörren i en halvtimme och skrek "Din jävla hora!" Hana är rädd att han ska döda henne.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Kvinna, 22 år, eventuellt förståndshandikappad."
Målsägaren har blivit våldtagen i sitt hem genom att den misstänkte tvingat till sig ett samlag. Målsäganden har genomgått läkarundersökning.
Dela detta registerkort:
Anmärkning:
"Målsägaren intagen på hem, självdestruktiv."
Tre gärningsmän har haft våldtagit Mona. De turades om att våldta henne i en lägenhet. Mona tvingades också gå omkring naken i lägenheten och när hon ville gå och lägga sig förbjöds hon att göra det. Hon har också hindrats lämna lägenheten.
Dela detta registerkort:
En enhet inom Stockholmspolisen har i tio år registrerat kvinnor som anmält att de blivit misshandlade i en hemlig databas. Här berättar reportrarna hur allt startade. Från början till slutet – med alla förvecklingar, lögner och upptäckter.
Här är Alexander Gagliano och Bo-Göran Bodins reportage:
1998 trädde lagen om kvinnofridskränkning i kraft. Den pekas ut som en av de viktigaste lagförändringarna de senaste årtiondena för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
När lagen klubbades i riksdagen sa socialdemokratiska ministern Ulrica Messing:
- Jag tror att dagens beslut om 20 år kommer att beskrivas som det stora steget framåt för att bekämpa våldet mot kvinnor och för att nå kvinnofrid. Nu tar vi det.
Men Ulrica Messing varnade samtidigt för att det stora steget skulle inte komma av sig självt. Ett bra bemötande från exempelvis poliser var ett nödvändigt villkor för förverkliga lagen.
I polishuset i Flemingsberg förvarar Södertörnspolisen det hemliga kvinnoregistret.Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio
För att få överblick på polisens anteckningar om kvinnorna som ekots reportrar kommit över, skapade de fiktiva registerkort och jämförde dem med de polisanmälningar om våld som kvinnorna i registret gjort.Foto: Pablo Dalence / Sveriges Radio
Från sin balkong kan Nina se till Finland. Det var här som hon hamnade sedan, som hon säger, hon tvingades fly från Stockholm och sin före detta man.Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio
För att kontrollera om polisen även håller registret hemligt för de berörda kvinnorna bestämmer sig Linn för att ringa de inblandade och säga att hon hört ett rykte om ett känsligt register.Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio
När ekots reporter visar Beatrice vad polisen skrivit om henne, hittar hon uppgifter om sin nu döde son.Foto: Bo Göran Bodin / Sveriges Radio
Det hemliga kvinnoregistret ska skydda våldsutsatta kvinnor – det är Södertörnspolisens förklaring till den omfattade databas där tusentals kvinnor registrerats. Men för Mirjana, som gift sig med en polis från Södertörn, gav registret inget skydd.
Efter misshandeln avskedades Lars av rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Facket argumenterade emot och lyfte bland annat fram hans arbete som etikhandledare.
Sedan polisen i sin riskbedömning konstaterat att det var låg risk att Mirjana skulle utsättas för våld igen prioriterades utredningen ner. Och när Lars väl kallades till förhör av sina tidigare kollegor kom han inte.
Åklagaren försökte förgäves få polisen att utreda misshandeln mot Mirjana.
Mirjana hittades med en kniv i magen på golvet i vardagsrummet. Under bordet och i soffan låg ytterligare två köksknivar.
Efter det brutala mordet hittade polisens tekniker blodstänk i stora delar av vardagsrummet.
I tingsrätten dömdes Lars till 15 års fängelse för mordet på sin fru. När fallet överklagats till hovrätten försökte han få straffet sänkt. Bland annat före Lars fram teorin att Mirjana huggit sig själv i magen med kökskniven. Hovrätten avfärdade idén och skrev: Det saknas utrymme att för Mirjana att efter att ha mottagit två djupa knivhugg med omfattande skador som följd skulle ha förmått sig själv att hugga sig själv i buken med, med så som det beskrivs i obduktionsrapporten, ”kraft ända fram till skaftet” för att därefter röra kniven i skadekanalen.
Hovrätten fastställde därefter tingsrättens dom till 15 års fängelse.
Nya uppgifter om Kvinnoregistret visar att den högsta polisledningen fick information om tveksamma datafiler i Södertörn redan för två år sedan. Ekot kan idag avslöja hur flera larm om att personal bearbetade känsliga uppgifter i filerna kommit till polisen, och hur internutredningen skickats runt i polisorganisationen för att flera gånger läggas ned.
Här får polisledningen i Stockholm redan 2012 skriftlig information om att det i Södertörn arbetas med känsliga personuppgifter.
Här informerar kriminalinspektören om att känsliga uppgifter lagras i datafiler.
Mats Löfving, fd länspolismästare i Stockholm, i dag chef för nationella Operativa Avdelningen (fd Rikskrim).
Den 17 december 2014 sade han så här i P1 Morgon:
-Nej, alltså. Jag visste ingenting om formuleringarna i registret.
Hur kommer det sig att du inte kände till det? Borde du inte ha gjort det?
-Nej, jag borde inte ha gjort det.Foto: Lars Hedelin
Hösten 2012 får biträdande länspolismästare Ulf Johansson flera mejl från kriminalinspektören. Älgamo ber om ett personligt möte för att berätta vad hon "sitter på".
Ulf Johansson, fd biträdande länspolismästare i Stockholm, i dag tf chef för Region Stockholm. Han träffade kriminalinspektören som larmade om vad som pågick i Södertörn. Han har fått flera mejl från samma person i samma ämne och många av skrivelserna som beskriver den tveksamma hanteringen i Södertörn har nått honom. Men i dag vägrar han svara på frågor.Foto: Jimmy Gustafsson
2012-08-31. Christer Sjöblom på Säkerhetsavdelningen skriver brev till åklagaren om att gå till botten med anklagelserna.
2013-04-08. Möte mellan kriminalinspektören och biträdande länspolismästaren. Här larmas Ulf Johansson om de misstänkta olagligheterna vid Brottsoffergruppen i Södertörn, de stora Excelfilerna och den vårdslösa hanteringen av känsliga personuppgifter som rör misshandlade kvinnor.
2012-12-20, klockan 17.10 skickar internutredaren Eije Ekengren ett meddelande till internutredningsenhetens kansli. Här framkommer det att ärendet som skulle ha börjat utredas i september 2012 varit försvunnet i "drygt tre månader".
Den andra internutredningen på drygt ett år läggs ned. Alla fakta om Södertörnspolisens tveksamma Excelfiler, innehållande känslig information om målsäganden i fall som rör våld i nära relation, kommer därmed inte att utredas vidare av polis.
Den 28 april 2014 begär tillsynsmyndigheten Centrala Etikprövningsnämnden de relevanta handlingarna från polisen. Drygt fyra månader senare, den 9 september 2014, levereras handlingarna.
Två och ett halvt år efter att polisledningen fick de första larmen om tveksamma datafiler avslöjar Ekot kvinnoregistret i Södertörn.
All slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet.
Det finns en serie lagar som förbjuder bra-att-ha-register där information skrivs in i syfte att ha koll på allt om utvalda människor. Även myndigheter som Polisen är bundna av strikta bestämmelser över vad de får och inte får registrera. Bland annat grundlagen och Europakonventionen garanterar var och en att inte hamna i t ex en databas som kvinnoregistret. Här några citat ur de lagar som styr detta:
2 kap. 7 §
Personuppgifter får behandlas om det behövs för att
1. förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet,
2. utreda eller beivra brott, eller
3. fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.
2 kap. 10
Uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.
3 kap. 14 §
Uppgifter som kan antas ha samband med sådan brottslig verksamhet som anges i 2 § första stycket 1 ska gallras senast tre år efter utgången av det kalenderår då registreringen avseende personen gjordes. Uppgifter som kan antas ha samband med brottslig verksamhet som innefattar brott för vilket är föreskrivet fängelse i två år eller däröver ska dock gallras senast fem år efter utgången av det kalenderår då registreringen gjordes.
9 § Den personuppgiftsansvarige skall se till att
c) personuppgifter samlas in bara för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål.
d) personuppgifter inte behandlas för något ändamål som är oförenligt med det för vilket uppgifterna samlades in.
e) de personuppgifter som behandlas är adekvata och relevanta i förhållande till ändamålen med behandlingen.
ARTIKEL 8
Rätt till skydd för privat- och familjeliv
1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.
2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den
allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.
2 kap. 6 §
2. Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna
skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det
sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes
personliga förhållanden.
– De kvinnor som finns listade i databasen har en eller flera gånger polisanmält att de blivit misshandlade eller hotade av någon närstående. Det kan handla om en kvinna som anmält att hon blivit fysiskt och/eller psykiskt misshandlad av sin make eller före detta och det kan också röra så kallade hedersrelaterade brott, där en bror, far eller familj anmälts för att ha kontrollerat, styrt eller misshandlat kvinnan.
– Ekot vet inte exakt hur många kvinnor som registrerats. Men uppgifter som vi tagit del av via flera källor talar om att det rör sig om minst 2250, men det kan röra sig om uppemot 3000 kvinnor, förmodligen ännu fler. Eftersom det inte går att ange en exakt siffra har vi valt att i rapporteringen uppge "fler än 2000".
– De allra första registreringarna skedde 2004. Sedan dess har polisen fört in uppgifter om hundratals misshandlade och hotade kvinnor varje år.
– Registret består av Excelfiler som ligger utanför polisen vanliga anmälningssystem. Det finns en Excelfil för varje år sedan 2004. I databasen kan poliserna lätt skriva in sökord - exempelvis "ADHD", "borderline", "psykiska problem", ”rom”, ”muslim” - och snabbt få upp alla kvinnor som av polisen beskrivits på det sättet.
– Excelfilerna bevaras hos Brottsoffergruppen vid Södertörn i södra Stockholm. Södertörn är ett distrikt inom Stockholmspolisen. Men det är oklart om registret har spridits till andra distrikt eller myndigheter.
– Genom åren har minst 20 personer fört in uppgifter i registret och haft tillgång till det. Det innebär att det enligt Polisdatalagen är ett så kallat ”gemensamt tillgängligt register”.
– Nej. Under registrets tidiga år fanns även andra personer med, t ex både manliga och kvinnliga rånoffer och ungdomar som blivit misshandlade. Men efterhand utvecklades registret till att bli ett i praktiken rent kvinnoregister, där så gott som uteslutande uppgifter om misshandlade och hotade kvinnor skrevs in. Uppskattningsvis är mer är 95 procent av de registrerade personerna kvinnor som anmält att de blivit slagna eller hotade av en närstående.
– Det finns, enligt Ekots källor, en bild inom polisen att det är en viss typ av kvinnor som söker sig till våldsamma män. För att kunna följa kvinnorna så startades registret. Konsekvensen blev en massregistrering där polisen även fört in mängder med känsliga personuppgifter.
– Den juridiska prövningen av de enskilda fallen får domstolarna stå för. De kvinnor som vi varit i kontakt med har reagerat kraftigt på de uppgifter som finns om dem i registret, och de menar att det försvårar deras möjligheter att få hjälp i framtiden. De är rädda att polisen redan skapat sig en felaktig bild av dem.
– Det är en fråga vi just nu arbetar med att försöka få svar på.
– Vårt tips är att du kontaktar Stockholmspolisen på växelnummer 114 14.”
– De klickbara registerkorten på sajten och registerkorten i dokumentet under fliken ’etnicitet’ är rekonstruktioner. Uppgifterna om kvinnorna finns ursprungligen i Excelfiler som förvaras hos polisen i Södertörn.
I slutet av oktober 2014 avslöjas att polisen i Västra Götaland har ett register med över 180 namn. Personerna i registret är aktivister som på olika håll i landet har varit aktiva i protester mot avvisningar av asylsökande. Bland annat har namn, personnummer och adresser på aktivisterna registrerats i filerna. Ärendet utreds just nu av Polisens internutredningsenhet.
I september 2013 avslöjar Dagens Nyheter att Skånepolisen i flera år haft ett register innehållande fler än 4000 personer med romsk ursprung. I registret fanns förutom vuxna personer även barn, gamla och avlidna. Registret vållade stor debatt och i maj 2014 beslutade JK att varje person som registrerats ska få 5000 kronor i ersättning.
Vet du mer? Tipsa reportrarna.
Alexander Gagliano
08-784 20 85
alexander.gagliano@sverigesradio.se
PGP nyckel för krypterad epost hittar du här:
http://tinyurl.com/k8jpgvf
Bo-Göran Bodin
08-784 36 16
bo.goran.bodin@sverigesradio.se
PGP nyckel för krypterad epost hittar du här:
http://tinyurl.com/odqmuul
I Sverige finns ett i grundlag inskrivet skydd för källor som vill lämna information som är avsett för publicering.
Meddelarskyddet innebär bland annat en rätt för den som lämnar uppgifter för publicering att förbli anonym om han eller hon begär det och tystnadsplikt för journalister som innebär att de inte får avslöja vem som lämnat uppgifterna.
En myndighet har inte heller rätt att försöka ta reda på vem som lämnat information, men det gäller inte privata arbetsgivare.
Sveriges Radio har skapat en tjänst för att den som vill enkelt skall kunna lämna källskyddad information på ett säkert sätt till oss. Du hittar Radioleaks här:
Den som vill maila krypterat kan läsa mer om hur man gör här:
https://securityinabox.org/