Nyheter från Medieormen

 • Cilla Benkö, vd Sveriges Radio.
  "Diskussionen fortsätter i andra forum"

  Efter sju år på nätet väljer Sveriges Radio att vid årsskiftet lägga ner denna diskussions- och debattsida om journalistik och medieutveckling.
     Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver här om beslutet att lägga ner Medieormen.

 • KÄLLKRITIK

  Fojo- Medieinstitutet har publicerat en ny rapport som analyserar hur felaktigheter sprids på internet. Rapporten, som skrivits av journalisten Jack Werner och Fojos utvecklingschef Lars Tallert, utmynnar i ett förslag på ett nytt, svenskt kunskapscenter för att hantera felaktigheter på nätet.

 • Cilla Benkö, vd Sveriges Radio.
  DEBATT

  Var fjärde dag dödas en journalist. I nio fall av tio går den skyldige fri.
  Den 2 november är utlyst av FN till International Day to End Impunity for Crimes against Journalists. Varje attack mot en journalist är ett angrepp på vår demokrati, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på Medieormen idag.

 • Sveriges Radios scen i Almedalen, Visby
  SEMINARIUM FRÅN ALMEDALEN 2017

  Hur gör man en radiodokumentär om vår nutidshistoria? Johar Bendjelloul pratar med Rosa Fernandez och Erik Hedtjärn från P3 Dokumentär. 
     Inspelat på Sveriges Radios scen i Almedalen 6 juli 2017.

 • Cilla Benkö, vd Sveriges Radio FOTO: Mattias Ahlm/SR
  KOMMENTAR
  "Grundprincipen är att vi ska vara generösa mot varandra"

  Sveriges Radio och Mittmedia har kommit överens om en gemensam kreddningspolicy som går ut på att företagen ska bli bättre och mer generösa med att kredda och länka till varandras artiklar och inslag.
     Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, kommenterar varför Sveriges Radio har ingått denna överenskommelse.

 • Årets upplaga av Grävseminariet ägde rum i Uppsala 7-8 april.
  PODD
  Grävande journalistik.

  Årets upplaga av Grävseminariet ägde rum i Uppsala 7-8 april. Sveriges Radios Robert Jacobsson var där och pratar i denna podd med Medieormens Cecilia Djurberg om vad han fick med sig hem.

 • Skärmdump: Misslyckad kommunikation på Facebook
  DEBATT

  Jag spenderade delar av helgen i ett kommentarsfält på Facebook, som helt höll på att få mig ge upp hoppet om mänskligheten. Problemet är att folk inte är kloka.
     Christian Gillinger, sociala medierchef på Sveriges Radio, funderar återigen över varför Facebooktrådar så ofta spårar ur.

 • Skärmdump av Robert Jacobssons artikel
  SOCIALA MEDIER

  Robert Jacobsson, från Sveriges Radios socialamedier-team, har läst ny forskning om vilken effekt det får på Facebook i form av delningar och kommentarer beroende på om användarna trycker på liketummen eller på någon av de andra emojisarna.
   Läs hans inlägg här
     Forskaren Anders Olof Larssons rapport "Diversifying Likes - Relating Reactions to Commenting and Sharing on Newspaper Facebook Pages", som Jacobsson skriver om, finns att ladda ner här

 • Montage. Pushnotiser från verkligheten. Just nu: Ekot sänder direkt. GP: Högtryck på könsmottagningen VLT: Karta - här är ölen billigast
  Ny studie har frågat vad folk tycker.

  I konkurrensen om människors tid är pushnotiser som bryter igenom den låsta mobilskärmen ett slagfält. Inte minst är det viktigt för journalistiken att vara med och slåss om uppmärksamheten där. Men hur upplever folk pushnotiser? Vad vill de ha, hur ska de formuleras och när blir det för mycket notiser på skärmen?
     Detta undersöks i en ny studie från Reuters Institute som Medieormen har läst.

 • Chris Heilmann var en av keynotetalarna på Internetdagarna 2016
  Internetdagarna 2016

  Årets upplaga av Internetdagarna präglades mycket av de kriser och problem som kopplas till internet och som dominerat den senaste tidens debatter: desinformation, fejknyheter, politisk polarisering, integritetsfrågor och datasäkerhet. Men ett ljus anades i den ganska dystopiska internettunneln, för flera av talarna förmedlade känslan av att det trots alla problem ändå finns goda möjligheter att göra fantastiska saker med den teknik vi har nu och med vetskapen om vilka problemen är.
     Medieormen var där och sammanfattar sina intryck.

 • Nils Funcke. FOTO: Martin Camitz
  DEBATT
  "En klok lagstiftare lägger Novaks utredning åt sidan."

  Ett bondfångeri. Det är det vänligaste omdöme som är möjligt att ge Anette Novaks förslag i Medieutredningen. Hon lyckas med bedriften att förklara att staten inte kan och bör definiera kvalitetsbegrepp för medierna och samtidigt göra det. Hon framställer det som att statens inflytande minskar när den egentligen utsträcks och ökar.
     Det skriver yttrandefrihetsexperten Nils Funcke idag på Medieormen.