Nyheter från Naturmorgon

 • Kvinna med provflaska vid sjö
  Lördag 25 januari 2020

  Vi på Naturmorgon får väldigt mycket frågor om mysterier i naturen. Vilken tur att vi kan kalla in våra experter i Naturpanelen för att reda ut dem! På lördag samlas panelen igen i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor.

  Gästexpert denna gång är Karin Rengefors, professor i limnologi – alltså läran om inlandsvatten. Så hon får äran att svara på frågor om just vad en limnolog gör, hur fiskar kommunicerar och vad det var för en konstig ”fläskkorv” som svajade i vattenströmmen i en sjö i Dalarna.

  I panelen sitter också två ordinarie medlemmar i Naturpanelen - entomolog Mikael Sörensson och botanist Sofie Olofsson.

  De har fått frågor om allt från gula larver och skalbaggar som sitter ihop med en tunn tråd, till varför det alltid är udda antal klyftor i en grapefrukt.

  Så vad undrar du? Ställ din fråga på naturmorgon@sverigesradio.se  eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37.

  Programledare är Joacim Lindwall.

 • En leende flicka håller fram en gräshoppa mot kameran.

  Nu har vi samlat några av våra bästa reportage i podden Naturreportaget. Bara att klicka här och lyssna på alla tio i rad (klicka på Spela alla)! Eller välj det du är intresserad av. Här finns ett fladdermus-BB, en naturfrälst 11-åring, en blomstrande ö och en fiffig barkborre. Bland annat.
  Det går också bra att hitta hela podden i vår mobilapp SR Play. Sök på Naturreportaget.

  På omslagsbilden för podden ser ni naturkärleken personifierad: Athena Johansson och en gräshoppa.

 • Under julgransplundringen på innergården vid Mariatorget i Stockholm upptäcktes någonting mycket oväntat, såhär i januari. Ett koltrastbo med fyra ungar.
  Lördag 18 januari 2020

  På julgransplundringen upptäckte grannarna något alldeles oväntat i julgranen på sin innergård vid Mariatorget i Stockholm. Julgranen hade fått inneboende: En koltrastfamilj!

  Nu får granen stå kvar tills ungarna lämnat boet.

  Vi pratar med Lotta Landegrim som var med när ungarna upptäcktes i granen.

 • Två brunbjörnar i snö
  Naturmorgon 18 december 2020

  Det var inga hukande skidåkare, det var en björnhona med en stor unge som Per Pettersson i Funäsdalen mötte under morgonpromenaden.

  Det är ovanligt att björnar vaknar mitt i vintern, men det kan hända när de blir störda. Eller att ett blidväder har gjort att det blivit blött i idet.

  Rovdjursexperten Peter Segerström berättar mer.

 • Kråkvinkeln 4 januari 2020

  En gång i tiden stod en sista mammuthona och blickade ut över isen. Var hon också mörkrädd? Anade hon att tiden var förbi?

  Hör konstnären och författaren Maria Westerberg i veckans kråkvinkel.

 • Lördag 18 januari 2020

  Anders Enetjärn vill entusiasmera till att ge sig ut, och gärna upp - kanske på någon av de tio topparna runt Tavelsjön.

  Vi bestiger en av dem den här snöiga morgonen - Finkhörneberget.

  Här finns gamla tallar med spår av tre olika bränder.

 • Över mörka grantoppar lyser pärlemormoln i regnbågsfärger.
  Lördag 18 Januari 2020

  Pärlemormoln, eller stratosfäriska moln bildas 2-3 mil upp i luften när det är kallare än -75 grader. De lyser verkligen som insidan på ett musselskal.

  Främst syns de om vintern och långt norrut. Många av Naturmorgons lyssnare har delat med sig av sina pärlemormolnbilder. Tack!

  Läs mer om pärlemormoln hos SMHI.

 • Snölandskap och utsikt
  Lördag 18 januari 2020

  Äventyret kan vara närmare än du tror. Med projektet Tio toppar i Tavelsjö vill Anders Enetjärn uppmuntra människor att uppleva naturen på hemmaplan. Vår fältreporter Maria Viklands följer med honom ut den här morgonen, till en av topparna - Finkhörneberget vid Tavelsjön, några mil utanför Umeå.

  Här letar vi såväl dagsfärska spår från djur som rört sig i snön, som tiotusenåriga spår från den senaste istiden. Vi hoppas få se någon av de älgar som håller till här och kanske någon gråspett.

  Och vi ska få vara med när miljontals bergfinkar flyger in till sin sovplats vid Rössjön i nordvästra Skåne. Det är ornitologen Tomas Svensson från Skånes ornitologiska förening som efter att ha sett de gigantiska flockarna sökt efter var de tillbringar natten - och hittade en fem hektar stor granskog utanför Ängelholm där bergfinkarna sitter tätt, tätt och sover. Det är den synnerligen goda tillgången på bokollon som fått bergfinkarna att stanna kvar över vintern - i rekordstora flockar.

  I veckans kråkvinkel undrar konstnären och poeten Maria Westerberg: Den sista mammuthonan som en gång i tiden blickade ut över isen - var hon också mörkrädd? Anade hon att tiden var förbi?

  Programledare är Mats Ottosson.

 • Två björnar i snön.
  Lördag 11 Januari 2020

  Renen klarar 70 minusgrader och djup snö. Men blir det is ovanpå snön så har den svårt att komma åt maten och den fryser om fötterna. Björnen i idet mår också bäst av isolerande snö.

 • Lodjur.
  Lördag 11 Januari 2020

  Stora pälsklädda tassar och isolerande päls: både järv och lo är väl anpassade till både snö och köld.

 • vattenyta med fiskar som syns

  Vad undrar du om livet i sötvatten?

  Frågor om fisk, plankton, musslor, alger, ja hela det ekologiska systemet i sötvatten är välkomna. Alltså allt ifrån hur gammal en ål egentligen kan bli, varför norsen luktar gurka till varför det är så mycket gubbslem i din sjö.

  Ta chansen och mejla din fråga till naturmorgon@sverigesradio.se i god tid innan programmet. Alltså nu med en gång!

  I sändningen är det Karin Rengefors, professor i akvatisk ekologi vid Lunds universitet, som svarar på de limnologiska frågorna.

 • renar
  Lördag 11 januari 2020

  Renen är extremt bra anpassad till kallt klimat. Ihåliga, krusiga hårstrån håller massor av luft i pälsen. I benen finns värmeväxlare. Klövfettet håller fötterna varma ändå. Mulen är hårtäckt. Dessutom gör den av med väldigt lite vatten - ja, den är som ett ökendjur på vintern.

  Berit Inga som skrivit boken Renen - en överlevare från istiden, berättar för reporter Thomas Öberg.

 • Lördag 11 januari 2020

  Vintern är den perfekta tiden för att vara i skog och mark och låta naturen berätta historier för en. Det gäller förstås att läsa dem och själv försöka förstå. Det är det värt, för vintern bjuder på spännande berättelser om liv och död.

  Therese Enlund hakade på när ett tjugotal studenter på biolog- och geovetarprogrammet på Umeå universitet skulle ha vinterekologilektion - en heldag ute i snön utanför Vindeln.

  Universitetslektor Stig-Olof Holm guidar i snön.

 • Lördag 11 januari 2020

  Vad konstigt att ingen annan är ute, tänker Mikael Niemi.

  Han svävar alldeles ensam i skogen på sina skogsskidor och tänker: Större frihet får man sällan uppleva i ett människoliv.