Nyheter från Naturmorgon

 • Kvinna i skog. Eva Sanner har skrivit boken Naturens hemlighet och vill få oss att få en bättre relation med naturen. Då mår både natur och människa bättre.
  Lördag 19 augusti 2019

  Författaren och terapeuten Eva Sanner intresserar sig för ekopsykologi. Hennes bok Naturens hemlighet handlar om hur en närmare relation till naturen kan ge oss ett psykiskt friskare liv.

  Fältreporter Lisa Henkow träffar henne vid en bäck.

 • Lördag 17 augusti 2019

  Slemsvampar är inte svampar utan något annat! De har ett rörligt stadium och man kan locka dem med saft. Alice Richardsson har hittat en av världens största slemsvampar - stubbsmeten. Experten Patrick Björck förklarar mer.

 • Kråkvinkeln 17 augusti 2019

  Sommaren går mot höst. Vi måste gå in. Vad gör man när man inte vill? När man bara vill vara ute? När man bara vill skog sjö och snälla fjäll med mjuk kråkbärsmatta.

  Och kan man sätta sina batterier på naturladdning lite hela tiden?

  Det undrar Helena Söderlundh i veckans kråkvinkel.

 • Bakari, vår guide i Kaya Kinondo
  Lördag 17 augusti 2019

  I århundraden har människor bott här. Nu är det en plats för kontakt med det gudomliga och för andarna som lever vid sidan av stora turisthotell längs Kenyas kust.

  Kaya Kinondo är en helig skog och är utpekad av UNESCO som världskulturarv.

 • Lördag 17 augusti 2019

  Gråfibblan - gråhårigt luden. Och blomman - ett citrongult kugghjul som lyser. Hela backen full av små solar!

  Och tittar man noga finns en röd mittstrimma på kantblommans baksida.

  Berit Berglund tittar på blommor tillsammans med Joacim Lindwall.

 • En stor tuva rosalila ljung i förgrunden och en bohuslänsk havshorisont i bakgrunden
  Lördag 17 augusti 2019

  Sommar innebär ofta mer tid ute i naturen. Men hur tar man med sig naturvanorna in i vardagen? Det är en av frågorna när vår fältreporter Lisa Henkow möter författaren och terapeuten Eva Sanner i hennes hemmamarker utanför Stenungsund. Det kommer också att handla om hur vi kan stärka det emotionella bandet med naturen och på så vis må bättre.

  En plats där människan sedan lång tid haft ett särskilt band till naturen är Kaya Kinondo i Kenya. Vi besöker denna heliga skog som utpekats som världsarv av Unesco.

  Och så till Skottland, till två riktiga hotspots för fåglar: Våtmarken Loch of Strathbeg där 20 procent av världspopulationen av spetsbergsgäss övervintrar, och fågelberget Troup head som hyser Skottlands största fastlandskoloni av havssulor. Vi hör om dem båda i ett reportage av Hjalmar Dahm.

  I veckans kråkvinkel vägrar Helena Söderlundh att gå in.

  Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

 • En flock svarta fåglar med långa vingar flyger mot betraktaren, mot en bakgrund av blå himmel
  Lördag 10 augusti 2019

  En stjärnkompass, en solkompass och en magnetisk kompass. Och en nedärvd årsklocka som talar om när det är dags att börja och sluta flyga och - i vissa fall - byta kurs på rätt plats under resan.

  Så ser flyttfåglarnas nedärvda navigationsutrustning ut, berättar ekologiprofessorn och flyttfågelexperten Susanne Åkesson.

 • En närbild på en fluga som sitter på en bordsskiva av trä. På höger framben sitter ett litet litet småkryp med skorpionliknande utseende.
  Lördag 10 augusti 2019

  Klara och Tobias Nilsson är väl bekanta med de små bokskorpionerna som bor i deras hus utanför Orsa.

  Men aldrig förut har de sett när en sådan här klokrypare liftar med en fluga. Spindeldjursexperten Lars Jonsson berättar att det är precis så de gör när de vill ut och resa.

 • En dramatisk bild med människor som försöker hjälpa en strandad val i höftdjupt upprört vatten.
  Lördag 10 augusti 2019

  I söndags räddade Ingela Andersson och hennes kollegor tre strandade exemplar av Sowerbys näbbval i Åbyfjorden i Bohuslän.

  Men lyckan var tyvärr kortvarig.

 • Lördag 10 augusti 2019

  Valthornssnäckor är ibland bifångst när man fiskar kräftor eller hummer. Men de kan också ta sig ner och leva på 1200 meters ljud. Dit når inget ljus och de får förlita sig på luktsinne, känsel och smak.

  Kråkvinkeln av Jenny Berntson Djurvall handlar om djuphavens liv.