Navigeringslist
Sveriges Radio
Dagens dikt
- Sveriges Radios äldsta program - sänds varje vardag efter tolvslaget.

Till startsidan

April månads diktare: Stig Johansson April månads diktare:

Stig Johansson

Redan i början på 80-talet fick jag tillfälle att upptäcka en ny svensk poet. På bokklubben Bra Lyrik var jag redaktör och vi kunde pre- sentera Stig Johansson och hans dikter Den kapsejsade himlen i samma bokpaket som den chilenske nobelpristagaren Pablo Neruda. Året var 1984. Man kan leva på en sån sak i flera år, ty poesi är inte likt någonting annat och hör till den strategi för överlevnad som allt flera människor upptäcker.

Johansson är född i Alingsås 1936. Fadern var grovarbetare. Han gick till sjöss i unga år med lastfartyget s/s Etna av Stockholm, som fraktade styckegods till Leningrad. Det blev under tolv år många fartyg med arbete ombord för den unge svensken på världs- haven. Motiv syns i dikterna, så i den senaste boken med. Efter många olika yrken på landbacken började Stig Johansson studera och blev färdig socionom 1980 och är sen många år anställd på Försäkrings- kassan i Malmö.

Det har blivit flera böcker, fyra diktsamlingar och fem böcker med aforismer och gubbar. Han gör ideligen nya som finns i Sydsvenska Dagbladet tre gånger varje vecka. En av dikterna gjorde honom rikskänd. Dikten heter Förlusten och är så kort att folk har lärt sig den utantill: " Alla dessa dagar som kom och gick / inte visste jag att det var livet". Den förre finansministern Kjell-Olof Feldt tyckte att orden passade så bra att de kom som motto till hans memoarer 1991. Skrapa på ytan av en människa - du kan vinna och Det finns vissa djur som har särskilt god hand med människor, är exempel på hans tänkande gubbar. Det är aldrig en gumma han ritar men det kan vara en gumma som gubben tänker på.

Stig Johansson skriver i sin nya dikter om vardagens små och stora upptäckter, glädjeämnena och förtretligheterna, modet och modlösheten som kan förändra dagen eller göra den till ett helve- te. Boken presenteras nu på nätet www.lyrik.nu och går att köpa som tryckt bok. Den heter Nyss tänkte jag på Florida Bar i Rio de Janeiro.

Povel Ramel skriver i Johanssons Boogie Woogie vals att från Harlem i New York till Tranås i Småland är faktiskt en ganska lång väg. Det är också en avsevärd sträcka från Alingsås, där Johansson är född, till Malmö via Flodrida Bar i Rio Janeiro. Det är en annan Boogie Woogie. Och det är en annan Johansson i Malmö idag än den som lämnade Alingsås. Det är ett annat Malmö än det som han första gången besökte år 1953, berättar han för mig.

"Jag besvärades då av en svår tandvärk. Jag var mässpojke om- bord i en ångbåt och bodde i en fuktig hytt förut strax ovanför kättingboxen (kättingen till ankaret). Båten låg i torrdocka på Kockums. Rederiet hade inte pengar till tandlag- ning. Man drog ut tanden som värkte, det blev billigast så. Det var i väntrummet till en annan tandläkare i en annan tid som jag kom att tänka på Florida Bar i Rio de Janeiro."

Själv kommer jag ofta att tänka på Johansson.

CARL MAGNUS VON SETH

Ansvarig är Bengt Gustafsson.

Copyright © 2000 Sveriges Radio webmaster.p1@sr.se