Nyheter från P2-fågeln

 • En hönsfågel med brunaktig kropp, lång stjärt och kulört huvud slår med vingarna och ser lite galen ut.
  Lördag 10 april 2021
  Jordbrukslandskapets och fjälltrakternas hönsfågel-spelläten

  Den andra fågelsånglektionen om hönsfåglar tar oss hela vägen från det öppna jordbrukslandskapet till de högsta fjällhedarna. Från fasantuppens spelläte som låter hälften trasig startmotor, hälften vingbuller - till kallfjällets fjällripor som verkar ha lyssnat på Wagners bröllopsmarsch. Eller är det Wagner som lyssnat på fjällripan?

  Fågelsångmagister: Mats Ottosson

 • En hönsfågel med blåsvart kropp, vit uppburrad stjärt och röda ögonbrynskammar står och ser hotfull ut på en myr. Orre, Lyrurus tetrix.
  Lördag 3 april 2021
  Skogsbygdernas hönsfåglar: tre spektakulära kändisar och en doldis

  Hönsfåglarnas motsvarighet till småfåglarnas sång är spellätena som tupparna bjuder på under våren. Och det är verkligen spektakulära föreställningar det handlar om, särskilt orrarnas och tjäderns arena-spel.

  Den tredje skogshönsfågeln, järpen, är däremot en sirligt visslande doldis, ja den låter mer som en liten, liten småfågel än som en hönsfågel.

  Fågelsångmagister: Mats Ottosson

 • En brunspräckling vadarfågel står på marken med den öppna näbben vänd uppåt i spelställning.
  3:54 min
  Få fåglar har mer udda läten än våra tre beckasin-arter

  Nu blir det skumma ljud! För av alla märkliga läten som fåglar kan presentera i det här landet så slår de här tre arterna nog alla rekord.

  Det handlar om enkelbeckasin, dvärgbeckasin och dubbelbeckasin, närmare bestämt om deras spelläten, alltså motsvarigheten till småfåglarnas sång om våren.

  Fågelsångmagister: Mats Ottosson

 • en fågel med lång böjd näbb i grönt gräs
  Lördag 27 mars 2021
  Hur skiljer man egentligen en storspovs drill från andra spovars spelläten?

  Vadarfåglarnas motsvarighet till småfåglarnas sång kallas spelläten. Och ett av de mest älskade spellätena är nog storspovens drill.

  Men hur skiljer man den från andra spovars läten? Särskilt från småspoven som ju också har en snarlik drill som spelläte?

  Fågelsångmagister Mats Ottosson förklarar.

 • mikrofoner på havsstrand
  Fågelsångsnatten
  Fågelsång att njuta och fascineras av.

  Under Fågelsångsnatten 29 maj 2021 lät vi mikrofonerna stå på och banda även när vi inte var i sändning. Nu har vi lagt ut två olika poddavsnitt från Öland och ett som är från den timmen under Fågelsångsnatten då vi gick mellan de olika scenerna. Allt finns samlat i Naturmorgons specialpodd Livet enligt Naturmorgon. Sök på Livet enligt Naturmorgon eller fågelsång i SR Play eller på andra ställen där poddar finns - eller lyssna direkt här.

 • Ett par stora mikrofoner monterade på ett stativ står på grunt vatten och pekar ut mot en stilla spegelblank havsstrand i blekt morgonljus.
  Fågelsångsnatten 29 maj 2021
  Så lät gryningskören under Fågelsångsnatten 2021

  Fågelsångsnatten 2021 bjöd på åtta timmars direktsänd uppmärksamhet på fåglar och fågelsång.

  Hela timmen mellan 04.02 och 05.00 ägnades åt okommenterad fågelsång från Abisko i Lappland, Ånnsjön i Jämtland, Hjälstaviken i Uppland, Stenåsa på Öland och Osaby i Småland.

  Här kan du lyssna på naturens egen konsert från fem svenska scener.

  Antingen direkt via playknappen ovan - eller klicka här för att hitta ljudet i poddform (nedladdningsbart).

 • En mörkbrun fågel med vitt bröst sitter på en sten. En strömstare.
  Lördag 20 mars 2021
  De strömmande vattnens fåglar har genomträngande läten.

  Ska man höras vid stranden av en fors så gäller det att ha en genomträngande röst. Och det har alla de tre fågelarterna i vårt land som är specialiserade på att leva kring strömmande vatten: strömstare, forsärla och kungsfiskare.

  Det här är tre riktigt härliga fåglar, som det är kul att se. Och störst chans att få se dem har man om man känner igen deras läten.

  Fågelsångmagister: Mats Ottosson

  Alla fågelsånglektioner hittar du här.

 • En grå och svart kråkfågel sitter på en rörstump och kraxar.
  Ur Naturmorgon 21 november 2020
  4:17 min
  Lär dig känna igen fyra människonära kråkfåglars läten.

  I den första av två fågelsånglektioner om kråkfåglarnas läten möter vi de närmaste arterna, de som trivs i och kring mänsklig bebyggelse: från den hånskrattande skatan till den lite Kalle Anka-röstade råkan.

 • Sidensvansar äter äpple i ett träd om vintern
  Ur Naturmorgon 7 december 2019
  5:12 min

  Även under senhöst och vinter, när få eller inga fåglar ägnar sig åt regelrätt fågelsång, är öronen ett utmärkt hjälpmedel för att få syn på fåglar. Ofta är det locklätena som gör att man uppmärksammar arter som sidensvans, stjärtmes, korsnäbb och domherre. Och såhär låter de.

 • En brun fågel sitter med vidöppet gap och sjunger bland vass-strån
  Ur Naturmorgon 1 juni 2019
  5:08 min

  Nu ska det handla om tre raspiga röster som hörs från vassar under vår och försommar. En gammal ramsa säger att rörsångaren sjunger sävligt och sävsångaren rörligt. Men riktigt så enkelt är det inte.

  En sak är dock säker: trastsångaren sjunger ljudligt!

 • Ett collage med en kungsfågelhane till vänster och en brandkronad kungsfågelhane till höger.
  Ur Naturmorgon 20 april 2019
  3:07 min

  För inte länge sen kunde man vara säker på att en ytterst högfrekvent liten sångstrof från ett träd i skogen betydde: kungsfågel.

  Men nu etablerar sig den brandkronade kungsfågeln snabbt i landet, och den har en lika finstilt röst den. Men till strukturen är sången helt annorlunda. Lyssna på skillnaden här.