
Nu är det klart med datum för Fågelsångsnatten 2021. Natten mot lördag 29 maj guidar Naturmorgon lyssnarna genom åtta timmar direktsänd fågelsång från norr till söder. Och i år kommer ännu fler fågelröster att höras.
Nu är det klart med datum för Fågelsångsnatten 2021. Natten mot lördag 29 maj guidar Naturmorgon lyssnarna genom åtta timmar direktsänd fågelsång från norr till söder. Och i år kommer ännu fler fågelröster att höras.
Kerstin Persson har i flera år noterat flera hundra korpar som flyger in från olika håll vid sommarstugan i Hälsingland.
Zooekolog Susanne Åkesson berättar att det handlar om icke häckande ungfåglar som sover tillsammans på natten. Och att de leker i luften kan handla om att de är på väg att bilda par.
Fåglar lär sig sjunga av sina föräldrar.
Men hur bär sig då göken åt, undrar Boel Liljeblad - den föds ju hos helt andra fåglar än sina biologiska föräldrar.
Jo, det finns fåglar som har nedärvd sång, och det enkla ko-ko-andet har göken alltså i sitt DNA, berättar Susanne Åkesson, professor i zooekologi.
När det ska vara lite otäckt på film, då är det ofta pärlugglan som hörs.
Ett omisskännligt läte. Vi har grävt i arkiven och hittat en pärla... där Naturmorgons Anders Börjeson porträtterar pärlugglan.
Förra veckan hörde Sara Anderson i Hägersten en hög smäll. På balkongen satt en fågel med väldigt lång näbb. Efter en stunds återhämtning flög den iväg till Saras stora lättnad och glädje. Var det en morkulla? Och vad gjorde den i så fall i Stockholm i februari?
Jo, visst är det en morkulla! Naturpanelens Susanne Åkesson svarar, och tipsar också tillsammans med lyssnarna om att hänga upp något som bryter reflektionen i fönsterrutan (exempelvis rovfågelssilhuetter) så att fåglar inte ska luras att tro att den glansiga ytan är en vattenyta.
Ejdern har minskat kraftigt de senaste 20 åren - från 300 000 par till cirka 59 000 par.
Det visar den nya rapporten Sveriges fåglar 2020 från Birdlife Sverige och Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet.
Några förklaringar kan vara sämre tillgång på mat (musslor), och allt fler ejdrar tas av havsörn.
Men ejdern har haft en dramatisk historia med både upp- och nedgångar, berättar fågelforskaren Martin Green.
I den första av två fågelsånglektioner om kråkfåglarnas läten möter vi de närmaste arterna, de som trivs i och kring mänsklig bebyggelse: från den hånskrattande skatan till den lite Kalle Anka-röstade råkan.
Även under senhöst och vinter, när få eller inga fåglar ägnar sig åt regelrätt fågelsång, är öronen ett utmärkt hjälpmedel för att få syn på fåglar. Ofta är det locklätena som gör att man uppmärksammar arter som sidensvans, stjärtmes, korsnäbb och domherre. Och såhär låter de.
Nu ska det handla om tre raspiga röster som hörs från vassar under vår och försommar. En gammal ramsa säger att rörsångaren sjunger sävligt och sävsångaren rörligt. Men riktigt så enkelt är det inte.
En sak är dock säker: trastsångaren sjunger ljudligt!
För inte länge sen kunde man vara säker på att en ytterst högfrekvent liten sångstrof från ett träd i skogen betydde: kungsfågel.
Men nu etablerar sig den brandkronade kungsfågeln snabbt i landet, och den har en lika finstilt röst den. Men till strukturen är sången helt annorlunda. Lyssna på skillnaden här.
Försommarnatten har sin alldeles egen uppsättning av fågelröster. Här är sju arter som man kan höra ända fram i midsommartid.
Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.