Nyheter från Plånboken

 • Den som värnar om miljön känner säkert till märkningar som Svanen, Bra Miljöval eller EU Blomman, som garanterar att produkten man köper är framtagen med hänsyn till miljön. Men letar man efter liknande märkningar i klädbutikerna finns det en risk att man blir förvirrad. Utbudet av kläder med olika gröna märkningar blir allt större. Ofta handlar det om att klädkedjorna sätter egna gröna märken på sina mer hållbara kollektioner. Men hur kläderna faktiskt har producerats är svårt att navigera i, något som i slutändan urholkar konsumentmakten

 • När Plånboken i våras sände ett reportage om vad som händer med de kläder vi skänker till klädinsamlingar hajade lyssnaren Frida Zellinger till. Hon trodde att hon sitt dåliga konsumtionssamvete genom att lämna in sina kläder men kände inte till att den stora majoriteten av dem säljs vidare till andra, ofta fattiga, länder. Hon bestämde sig för att starta ett livsexperiment – hur mycket begagnat kan man köpa? Och är det billigare och smidigare? Frida Zellinger besöker programmet och berättar om saker hon aldrig trodde att hon skulle kunna köpa begagnat.

 • Skor, jackor, mobiltelefoner, leksaker, strumpor, böcker, ridhjälmar… Att ha barn innebär ofta att hemmet fylls av prylar. Men i de fall där föräldrarna separerar och flyttar till olika boenden, hur ska man tänka då kring barnens prylar - och kostnaden för dem? Vem ska egentligen betala för den där nya overallen och hur gör man om man inte kan komma överens om pengarna?

 • Ett husköp är förmodligen den största affären man kan göra i livet. Och då gäller det att vara påläst och förberedd. För att undvika obehagliga överraskningar och dyra men nödvändiga renoveringar som följd, bör man göra en noggrann undersökning av huset, en besiktning, innan man skriver kontrakt. När Fredrik och Fanny köpte en villa, nöjde de sig inte med säljarens besiktning utan lät dessutom göra en egen, utökad besiktning innan de bestämde sig för att slå till. Men trots hängslen och livrem och en känsla av trygghet inför flytten, så blev starten på det nya villalivet en katastrof.

 • Föreställ dig att du och en vän sitter och drömmer er bort om en resa från vintermörkret till en varm strand. När du några minuter senare går in på din telefon dyker reklam för charter till kritvita stränder upp. En tillfällighet eller spelar telefonen in allt vi säger för att kunna rikta reklam till oss? Och kan man verkligen använda internetbanken på ett öppet wi-fi? Måste jag tejpa över kameran på min dator så att ingen kan titta på mig i smyg? Teknikjournalisten Simon Campanello besöker programmet och pratar om myter och sanningar vi möter i vår uppkopplade vardag som konsumenter.

 • Som nybliven förälder är det lätt att bombarderas av olika råd om vilken mat man ska börja ge sin avkomma. Det ska vara hemlagat, näringsrikt, varierat och lustfyllt. Men när orken tryter blir det kanske istället så att den färdigköpta barnmaten på burk plockas fram och värms i mikron. Ska man behöva ha dåligt samvete för det? Och hur dyrt blir det om man ska köpa all barnmat färdiglagad? Plånboken har tagit en titt på maten för de allra minsta.

 • Skulle du berätta för en okänd människa på gatan om dina problem med gaser i magen? Eller att du varit lite deprimerad och haft svårt att sova på sista tiden? Det är få tillfällen vi är så utsatta som konsumenter som när vi går till apoteket. Därför har vi också rätt att prata om våra sjukdomar, krämpor och mediciner utan att någon annan ska kunna höra. Men alla Apotek lever inte upp till kraven på integritet.

 • Tågsemester
  7:39 min

  Från några glada entusiaster till över 30 000 medlemmar. När Susanna Elfors startade Facebookgruppen Tågsemester var det mest för att få hjälp på allmänna frågor om tåg. Men i takt med en ökande klimatmedvetenhet har hennes grupp med reseberättelser, tips och frågor vuxit sig större och större. Idag tilldelas hon och gruppen konsumentpriset Blåslampan. Susanna besöker studion och ger sina, och andra resenärers, bästa tågsemestertips.

 • Gemensam el
  7:47 min

  Man kan inte välja sitt elnätsbolag. Samtidigt har elnätskostnaderna bara blivit dyrare och dyrare. Ett försök att få ner kostnaderna kan vara att teckna ett gemensamt elavtal med grannarna. Man kan spara några slantar men vad händer med rättigheterna man har som elkonsument? Plånboken undersöker gemensamma elavtal.

 • Svenskarnas skuldsättning är ett stort samhällsproblem, som ofta innebär mycket lidande för dem som hamnat i skuldfällan. Klarar man inte av att betala sina skulder kan man ansöka om skuldsanering hos Kronofogden, som innebär att den skuldsatte betalar av en del av sina skulder under en begränsad tid samtidigt som resten av skulderna skrivs av. Att ansöka om en sådan är inte helt enkelt men alla har enligt lag rätt att få kostnadsfri hjälp, råd och stöd av kommunens budget- och skuldrådgivare. Men nu har kommunerna fått konkurrens av en ny aktör, Skuldsanerarnas Riksförbund, som säger sig hjälpa privatpersoner att bli skuldfria. Den stora skillnaden är dock att de tar rejält betalt för sina tjänster.

 • Reahets
  8:13 min

  På fredag är det en av årets största dagar för handeln, Black Friday, då hundratals butiker rear ut varor. I år pratar man till och med om Black Week där erbjudanden haglar hela veckan, och dessutom har vi Singles Day och Cyber Monday. Men kan vi lita på att priserna verkligen är lägre? Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, berättar varför butikerna är så snabba på att rea ut saker och vilka fällor vi ska undvika.

 • Fulla förråd
  8:24 min

  Vi har svårt att göra oss av med våra prylar. Samtidigt har vi dålig överblick över vad vi har i våra förvaringsutrymmen. Men varför sparar vi på allt möjligt bråte som vi inte ens har koll på att vi äger? Och finns det nya, mer moderna sätt att förvara? Plånboken tittar närmare på förråd.

 • Allt fler beställer julklappar på nätet och inte sällan skickas varorna hit från andra länder i och utanför EU. Enkelt och smidigt i många fall, men det finns också fallgropar som kan göra att den där billiga prylen blir betydligt dyrare än vad som utlovats. 
  Jolanda Gritzl på Konsument Europa reder ut vad som egentligen gäller.

 • Att köra bil på vintern har sina utmaningar. För den som inte vill riskera att hamna i diket eller behöva skotta fram sin bil med bara händerna finns en del att tänka på. Vilka prylar är bra att ha med sig i bakluckan? Vad bör alltid ligga i handskfacket? Vi har träffat experterna som vet vad man inte får missa för att klara sig helskinnad på vägarna när snön och mörkret är här.

 • Id-kapningarna ökar och även bedrägerierna med stulna identiteter. För Jesper blev det en dyr erfarenhet när en bedragare handlade på kredit i hans namn. Varför är det så lätt att låna och shoppa med ett stulet personnummer och hur kan man skydda sig? Och vad gör handeln för att skydda kunderna?