Nyheter från Plånboken

 • Många pensionsbolag tar ut höga avgifter om du vill flytta dina pensionspengar från ett bolag till ett annat. Men regeringens lagförslag, som är tänkt att förbättra för konsumenterna, får kritik för att vara tandlöst. Reportage och uppföljande intervju med finansmarknadsminister Per Bolund.

 • Lågkonjunkturen sägs vänta runt hörnet. Hur förbereder man sig bäst för den som konsument och småsparare? Intervju med Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

 • Det ekologiska äpplet som har transporterats tusentals mil eller det konventionellt odlade från fruktodlingen nästgårds? Vad ska man välja om man vill vara en konsument som tänker och handlar hållbart? Reportage av Anna Berg.

 • Personer med intellektuell funktionsnedsättning, som deltar i daglig verksamhet, måste klara sig på låg så kallad habiliteringsersättning. Ändå tackar många kommuner nej till ett statligt bidrag för att höja ersättningarna. Reportage och uppföljning med Harald Strand från Riksförbundet FUB och Lars-Göran Melin, verksamhetschef för funktionsstöd i Karlstad.

 • Rekordmånga företag hamnar på tidningen Råd & Röns svarta lista. Hur kommer det sig? Och vad får listan för effekt? Intervju med chefredaktör Daniel Kjellberg.

 • Livsmedelsverket har satsat en halv miljon kronor på humorspråket ”svinniska” för att vi ska slänga mindre mat. Men hur väl brukar kampanjer av detta slag fungera? Reportage av Anna Frey.

 • För Annica började de ekonomiska problemen på allvar när hon till följd av sin alkoholism blev av med jobbet för 10 år sen. I dag genomgår hon skuldsanering. Statistiken visar att rekordmånga söker skuldsanering hos Kronofogden. Men, vad innebär det egentligen att genomgå en? Och är skuldsanering det bästa sättet att bekämpa överskuldsättning i samhället? Reportage och studiosamtal med bland andra Kronofogden.

 • En överfull garderob men ändå ingenting att sätta på dig? Samtidigt som fler säger att de vill agera mer hållbart ökar klädindustrins klimatavtryck varje år. Hur kommer det sig? För att få svaret på det studerar forskare våra garderober och vad våra kläder betyder för oss, och hur vi kan få till en mer hållbar modekonsumtion. Elias Mellander, etnolog, besöker studion.

 • Alla stora hemelektronik-kedjor, resebolag och cykelbutiker erbjuder dem – tilläggsförsäkringar eller produktförsäkringar som de också kallas. En försäkring som ska ge extra skydd utöver hemförsäkringen. Men hur nödvändigt är det att betala extra pengar för en sådan, och när hjälper de egentligen? Plånboken reder ut.

 • Tv-profilen Filip Hammar, succéförfattaren Camilla Läckberg och statsminister Stefan Löfvén har alla tjänat stora pengar snabbt och enkelt genom att investera i kryptovalutan bitcoin. Det är i alla fall budskapet 77-åriga Johnny Wahlberg möttes av på Facebook i flera annonser. Men det rör sig om avancerade bedrägerier som har ökat lavinartat de senaste månaderna.

 • Efter vårens pilotstrejk hos SAS fick Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, in många anmälningar från drabbade resenärer. I dagarna ska myndigheten bestämma om flygbolaget har agerat rätt eller inte, men själva har SAS sagt att de inte kommer betala ut ersättning oavsett ARNs beslut. Vad händer då? Ordförande och chef för ARN, Marcus Isgren, besöker studion.

 • Alla minns vi den rekordvarma sommaren förra året, där de varma dagarna aldrig ville ta slut. Härligt för semesterfirarna, katastrofalt för landets bönder. Värmen ledde till extrem torka och som följd varnade många för att matpriserna skulle gå upp. Har de gjort det? Och vad påverkar egentligen priset på det vi stoppar ner i våra matvarukassar?

 • Efter sommaren är det många som vill komma i form. Och det är inte helt ovanligt att man köper ett dyrt gymkort, nya kläder och annan utrustning för att boosta motivationen. Men funkar det verkligen att köpa sig till bättre kondis?

 • I augusti är det många som tar på sig en kräfthatt och bjuder vänner på kräftskiva. Men hur länge har vi sett på kräftskivan som en tradition och har vi alltid konsumerat kräftor på det här sättet? Jonas Engman från Nordiska Museet gästar studion.

 • Varför är det så svårt att försäkra sig mot förlossningsskador? Vi möter Kajsa som fick skador av sin förlossning som hon fortfarande lider av varje dag, ändå fick hon inte ut en krona på sin gravidförsäkring.