Nyheter från Radioarkivet P4 Värmland

 • Den legendariske tv-och radioproducenten Allan Schulman (1919-2003) skapade inte bara Hylands Hörna, Frukostklubben, Kvitt eller dubbelt, Tiotusenkronorsfrågan och Sveriges Magasin, han blev också värmlänning på deltid och regisserade i många år folklustspelet Älvdalssagan på Kärnåsen.

  I programmet För Nöjes Skull från 1999 berättar den då 80-årige Allan Schulman om sin livslånga gärning i underhållningens tjänst.

 • Från en fattigt men i anden rik uppväxt i småstaden Kristinehamn till de största gallerierna i Paris har han rört sig. En resa där han mött en rad av sin samtids stora; Pablo Picasso, Jean Paul Sartre, Thor Heyerdahl, Lennart Nilson. En resa som innebar att Kristinehamn fick ta emot Picassos största monumentalverk, och Bengt Olson själv till den konstnär som fått göra flest offentliga utsmyckningar i konstens huvudstad. I en radioserie i 17 avsnitt berättar Bengt Olson själv om sitt spännande liv som konstnär.

 • Karin Fryxell (1911-2003) konstnär och författare blev mest berömd för sina barnböcker om trollen Sotlugg och Linlugg som på 1940- och 1950-talet gjorde succe i de svenska hemmen. Hon skrev också en biografi över sin berömde farfars far, Anders Fryxell och byggde ett eget kapell i Filipstad.

 • Gunde Johansson (1922-1995) som föddes i Lindfors började sin bana som lanthandlare och tog sen folkskollärarexamen i Karlstad, men det är knappast det han förknippades med hos sin stora och trogna publik. Gunde var vissångaren, tonsättaren, historieberättaren och filosofen som kom att ägna särskilt intresse åt finnkulturen i Bergslagen, åt Dan Andersson och Nils Ferlin.

 • Sven Stolpe (1905-1996) var under nära ett halvt sekel en av de flitigaste pennorna i kultur-Sverige och hans drastiska och orädda formuleringar gjorde honom till en fruktad kritiker. Han var egentligen stockholmare men bodde under många år i Värmland, först i Karlskoga och under senare delen av livet i Filipstad och han skildrade landskapet i boken "Mitt Värmland"  som kom ut 1985.

 • Familjen Zetterquist är den kulturbärande släkten från västra Värmland, där i stort sett alla arbetar med konst eller musik på ett eller annat sätt. Alla härstammar de från musikprofessor Lars Zetterquist, född 1860 som började som folkmusiker men blev konsertmusiker och pedagog.

 • Per Eric Nordquist

  I över ett sekel har flyttlassen gått från landsbygden till städerna. Kvar finns glesbygden och en befolkning med stigande medelålder. Så är det idag och så var det 1968 då Per Eric Nordquist gjorde programmet "Att leva i Nord-Värmland". En reflektion när man hör programmet idag är att utvecklingen inte blev fullt lika negativ som prognoserna.

 • Författaren Tage Aurell, Mangskog blev en känd radioröst för svenska folket genom sina berättelser som han själv läste in för radion. Vi presenterar här en historia om att föreläsa för allmogen ute i bygden, ett uppdrag som inte alltid var så glamoröst.  Inte blir det bättre av att föredraget  "Norsk lyrik från Sigbjörn Opstfelder till Olaf Bull" utsätts för hård konkurrens om uppmärksamheten. Det ska nämligen bli ljus i hus.

 • Skogsarbetare, hembarnmorska, lantbrukare- det var några av de titlar Alma Jönsson på Strandberget i Kärrbackstrand skulle kunnat använda. Hon intervjuades av Sveriges Radios Per-Eric Nordquist, och den då 83-åriga damens levnadsglädje faschinerade reportern. Programmet som fick rubriken "Snart är det bara vi kvar" sändes hösten 1971.

 • I detta radioprogram ur serien ”Berättardags” från 1977 möter vi radiomannen Erik Goland i hans skrivarstuga, tillika sommartorp.  Spisen ryker in och det är kulen höst. Erik Goland berättar om vännen och bygdepoeten Jonas i Lia eller Axel Fritiofsson som han egentligen hette.

 • Nils Ferlin är vid sidan av Fröding den värmländska berättare vars livsverk starkast lever vidare och hittar nya generationer uttolkare. Ferlin är en av våra mest tonsatta diktare och även om han var "ganska mager om bena, tillika om armar och hals" var han en högt aktad och prisbelönt poet redan i sin livstid.

 • Att Karlstad Mekaniska Werkstads chefs lilla dotter skulle uppträda inför publik var det aldrig någon diskussion om. Redan som sjuåring debuterade Mimi Pollak på Karlstads Teater. Mimi regisserade ett 60-tal pjäser och gjorde ett 30-tal roller på film och TV, men det är nog hennes livslånga vänskap med Greta Garbo som kommer att göra henne mest ihågkommen.

 • Sångerskan och skådespelaren Zarah Leander (1907-1981) må vara född och uppvuxen i Karlstad och en av de största grammofonartisterna i landet. Det dröjde ända till år 2003 innan Zarah förärades en skulptur i barndomsstaden, och hon hade svårt att bli förlåten sin tid som filmstjärna i Tyskland under krigsåren 1937-1943.

 • Kenny Bräck var under 1990-talet och fram till den allvarliga olyckan på Texas Motor Speedway 2003 den stora svenska racingstjärnan. Segern på klassiska Indianapolis 500 1999 och totalsegern i Indy Racing League 1998 är några av höjdpunkterna i en fantastisk karriär som tog sin början i en gocart som grannen Nils-Arne köpte till Kenny.