Nyheter från Sagor i Barnradion

 • Radioapan, Tassa, Emmot och Ljudmonstret håller på att bygga en stor pyramid av bananer. Pyramiden är nästan klar, stor och gul. Runtomkring på marken finns olika verktyg och en verktygslåda. Alla ser glada ut, Radioapan håller i några bananer, Tassa mäter, Emmot gör en blomma och Ljudmonstret är inne i pyramiden och kikar ut. Illustration: Patrik Lindvall
  SÄNDS 16-20 maj 2022
  5 delar.

  Häng med i nya avsnitt där Radioapan bygger, sjunger och har kul tillsammans med sina vänner i Sagoskogen. De bygger bland annat en pyramid, en båt och en hel restaurang.

  Fokus är på idéer, samarbete och skaparglädje och till varje avsnitt finns ett roligt pyssel som går att göra hemma eller på förskolan/fritids.

  Alla program med Radioapan passar för cirka 3-8 år.

  Premiär måndag 16 maj.

 • Bokomslagen till Nalle Bruno reser till rymden, Malte Modig och världsalltet, Pelle på planetfärd och En robot ramlar ner!
  SÄNDS 19-22 APRIL 2022
  12 min
  Fyra sagor.

  Här kommer fyra helt nyproducerade sagor för alla rymdälskare!

  Häng med Barnradion ut bland stjärnor och planeter och hör om Nalle Bruno som åker till månen, Malte Modig som funderar kring världsalltet, Pelle som åker på planetfärd och roboten Fi-Xi som ramlar ner från rymden.

 • Kul fakta om rymden – UR-serie
  SÄNDS 25 april-3 maj 2022
  Serie i 7 delar.

  Hur går man på toa, äter eller sover i tyngdlöshet och varför strimlas allt som spagetti i närheten av ett svart hål? Här är en ny spännande serie om rymden för barn ca 6-12 år!

  Med humor berättas bland annat om den första månresan, svarta hål och stjärnfall samt hur människokroppen påverkas i rymden.

  Lyssna på serien hos UR

 • Ett collage med bokomslaget till "I skogen" av Eva Lindström, och ett foto av henne. Foto: Jonas Adner
  ALMA-pristagare.

  I samband med att Eva Lindström fått ALMA-priset 2022 så lägger vi ut denna poetiska musiksaga från Barnradions arkiv. Bilderboken "I skogen" kom ut 2008 och hördes första gången som saga i Barnradion 2009.

  Sagan handlar om Maggan, Snuten och Trim som bor i en skog där det är de som bestämmer. Men en dag händer något. Det börjar med att björkarna och tallarna pratar om att åka på semester.

 • Berättelser om flykt i Barnradion.
  6:47 min
  Fyra sagor.

  Hör fyra sagor som på olika sätt handlar om flykt. Det handlar om en anka som hamnar på en ny plats där det är svårt att förstå vad folk säger. Om Ilon som måste fly när det blir krig i hennes land.

  Om Sabelle som bara får ta med sig en sak och väljer en röd klänning och om en familj som söker en ny, trygg plats.

  Sagorna sändes första gången 2016.

 • Illustration av DAGAR MED KNUBBE
  Sänds 7-23 mars 2022
  Serie i 13 delar.

  Knubbe bor med sin mamma och mormor i en lägenhet på Söder i Stockholm. Pappa jobbar på restaurang och Knubbes bästa vän Vedman säljer ved i kvarteret. Knubbe är äventyrlig och måste ibland ta saker i egna händer. Det är då mamma och mormor får hjärtat i halsgropen.

  En uppläsning av Maud Reuterswärds moderna klassiker om Knubbe.

  Lyssna på serien hos UR

 • puffbild sagor och sånt vecka 9 2022
  Sänds 28 februari-4 mars 2022
  5 sagor.

  Den här veckan har vi grävt i Barnradions djupa arkiv och hittat fyra sagoskatter i fina inläsningar. Hör om prinsessan Britten och prins Benny, en stöld i Olssons pastejfabrik och hunden Rosa som flyttat in till stan.

  Vi släpper en saga om dagen under veckan.

 • Nalle står vid sin brevlåda och väntar på paket. Brevbäraren kommer med postbilen och sträcker ett par kuvert till Nalle. Illustration: Lotta Geffenblad
  Sänds 21-25 februari 2022
  Fem sagor.

  Vi sänder fem sagor från vårt språkprojekt Randiga sagor, där svenska hörs sida vid sida med minoritetsspråken meänkieli, finska, samiska, romani och jiddisch.

  I sagan "Nalle och överraskningen" väntar Nalle på ett paket från mormor. Men när kommer brevbäraren och vad är det i det där paketet egentligen?

  De randiga sagorna passar för barn från ca 3 år och uppåt - och för deras en- eller flerspråkiga föräldrar och andra vuxna!

 • Collage med bokomslagen till sagoveckan.
  Sänds 14-18 februari 2022
  5 sagor.

  I sagoveckan får ni höra fem helt nyinspelade bilderbokssagor. Det handlar om Vinga som just har flyttat, Saffa och Parmesan som drar iväg på äventyr med ubåt och luftballong, Rut som tycker höga ljud är jobbigt – och ett gäng kritor som har fått nog.

 • Johannes Berg klädd till kung i krona och röd mantel.
  Sänds 17-21 januari 2022
  11 min
  5 sagor.

  Hör sagan om den elaka bonden, paddan i trädet, häxan i svampskogen, den röda fjärilen och så en saga om råttan Ritz och sorken Sniskan. Alla berättade av Johannes Berg som gör det på sitt alldeles speciella sätt.

  Tips: Här finns fler sagor i serien Sagotajm

 • Radioapan visar upp bilden till Radioapans sagokalender 2021. Runtomkring honom är det snö och vinter i Sagoskogen. Bild: Patrik Lindvall och Ingrid Flygare
  Poddspecial 1-24 december 2021
  Serie i 24 delar.

  Mysig serie med korta avsnitt där Radioapan berättar två sagor som han själv hittat på och spelar ett gäng favoritsånger. Sagorna har 6 delar vardera, och det är 12 sånger i kalendern.

  Sagan ”Fisken som längtade till havet” handlar om en busig fisk som liftar med en fiskmås och ”Räven som hittade ett frö” handlar om en snäll räv som planterar ett väldigt märkligt frö.

  Passar för ca 3-6-åringar.